Valitse sivu

Huippu-urheilun osalta tutkimuksessa tarkastellaan lajiliittojen, liigojen, liigaseurojen, pelaajayhdistysten ja muiden huippu-urheilutoimijoiden muodostamaa monimuotoista suhdekokonaisuutta, lajin ammattiurheilun organisatorista kenttää. Olennaisia kysymyksiä ovat lajien ammattimaistumisen toteutuminen sekä toimijoiden väliset suhteet.

Ruohonjuuritason ammattimaistumisessa jäljitetään urheiluseurojen muuttuneita käytäntöjä ja erilaisia ammattimaisuuden ilmentymiä. Tämä tutkimusosio toteutetaan neljän urheiluseuran intensiivisenä tapaustutkimuksena. Lisäksi tutkimuksessa pureudutaan ammattimaisuuden käsitteeseen ja sen tulkintoihin.

Tutkimuksen aineisto kerätään kyseisten urheilulajien organisaatioiden dokumenteista, osallistuvalla havainnoinnilla sekä haastattelemalla lajien toimijoita eri tasoilla. Aineiston keräämisestä ja sen käytöstä tutkimuksessa neuvotellaan erikseen jokaisen aineistoa hallinnoivan tahon kanssa.

Tutkijoiden ja käytännön toimijoiden vuoropuhelun tiivistämiseksi hanke on perustanut tutkimuksen koordinaatioryhmän, jossa on jäseniä kaikista mukana olevista lajeista sekä Suomen Olympiakomiteasta ja Liikuntatieteellisestä seurasta. Ryhmän jäsenet toimivat linkkeinä tutkimuksen ja lajitoimijoiden välillä. Heiltä ja suoraan tutkijoilta saa tietoa tutkimukseen liittyvistä asioista.

Tutkimushankkeen johtajana toimii liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen Jyväskylän yliopistosta ja tutkijoina erikoistutkija Outi Aarresola sekä johtava asiantuntija Jari Lämsä KIHUsta. Hankkeen tieteellisessä ohjausryhmässä ovat mukana professori Keijo Räsänen (Aalto yliopisto), yliopistonlehtori Arto Nevala (Itä-Suomen yliopisto), apulaisprofessori Joseph Fáhlen (Uumajan yliopisto, Ruotsi) sekä professori Siegfried Nagel (Bernin yliopisto, Sveitsi).

Hankkeen koordinaatioryhmä

Jääkiekko/seura: Turkka Tervomaa (SJL)
Jääkiekko/huippu: Arto I. Järvelä (SM-liiga)
Koripallo/seura: Susanna Strömberg (SKL)
Koripallo/huippu: Tom Westerholm (SKL)
Pesäpallo/seura: Mira Kolehmainen (PPL) | 040 773 3252 | mira.kolehmainen(ät)pesis.fi
Pesäpallo/huippu: Mikko Huotari (PPL/Superpesis) | 040 848 2427 | mikko.huotari(ät)pesis.fi
Salibandy/seura: Mervi Kilpikoski (SSBL)
Salibandy/huippu: Kimmo Nurminen (SSBL Oy)
Olympiakomitea/seura: Eija Alaja
Olympiakomitea/huippu: Lauri Hakala
LTS: Jari Kanerva

Hankkeen tutkijat

Outi Aarresola, LiT, erikoistutkija
KIHU – Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
040 509 7078
outi.aarresola(ät)kihu.fi

Hannu Itkonen, YTT, dosentti, liikuntasosiologian professori
Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteet tiedekunta
050 381 6302
hannu.itkonen(ät)jyu.fi

Jari Lämsä, LitM, johtava asiantuntija
KIHU – Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
040 081 5943
jari.lamsa(ät)kihu.fi