Kasvattajaseurojen listan kärjessä ovat Siilinjärven Pesis ja Vimpelin Veto kahdeksalla omalla kasvatilla. Kempeleen Kiristä huipulle ponnistaneita pelaajia on seitsemän, Hyvinkään Tahkosta ja Joensuun Mailasta kuusi.

– Perustyö seurassa ja alueellinen yhteistyö on tietysti tärkeää, eikä juniorityötä saa unohtaa. Niissä olemme onnistuneet, korostaa Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala.

Kun oma juniorityö kantaa hedelmää, pelaajia täytyy tukea matkalla kohti huippua. Seurojen välinen yhteistyö on avainasemassa.

– Pelaajille täytyy löytää omantasoisia pelejä, vuosittain katsotaan nämä kuviot läpi. Vähänkyrön Viestin ykköspesisjoukkueen kanssa meillä on farmi ja junioripuolella teemme yhteistyötä Veteli Pesiksen kanssa B-poikien SM-sarjassa, Kujala kertoo.

– Siellä se Ruuskan Perttukin pelaa ja mahtuu vielä B-ikäisten joukkueeseen, vaikka edessä on jo kolmas miesten Itä-Länsi-ottelu. Juuri hän sai ajokortin, Kujala naurahtaa.

Ruuska oli jälleen huimassa vedossa, kun Vimpeli kukisti kärkiottelussa Kouvolan Pallonlyöjät 2-0 (10-3, 9-1) keskiviikkona. Mojova saldo, 1+6 lyötyä, kolme tuotua ja 10 kärkilyöntiä, sai Saarikentällä 2241 katsojan äänijänteet kunnolla auki.

SiiPe:n panostus junioritoimintaan näkyy Itä-Länsi-edustuksina

Siilinjärven Pesis tunnetaan vahvasta työstään kasvattajaseurana. Arvo-otteluvalinnat ovat kunnianosoitus tietysti pelaajille itselleen, mutta myös seuralle.

– Hieno asia – erityisesti, jos miettii joitain vuosia taaksepäin ja silloin tehtyjä ikäviäkin päätöksiä. Naisten superpesispaikasta luovuttiin ja panostettiin vielä lisää junioripuolelle. Nyt alkaa tulos näkyä, toiminnanjohtaja Marko Heikkinen miettii.

– Useita meidän kasvatteja pelaa muissa joukkueissa, mutta nyt meillä on myös itsellä huippujoukkue. Sekin on osin palkinto juniorityöstä. Olemme pystyneet pitämään pelaajia meillä ja pelaajat haluavat pelata täällä Siilinjärvellä. Omasta seurasta löytyy esikuvia, mikä näkyy junioripuolella ja uusien harrastajien innostumisen kautta. Samoin edustusjoukkuetta pyöritetään taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevällä tasolla, kun mukana on omia kasvatteja, Heikkinen lisää.

Simo Vainikainen pelaa Superpesistä kasvattajaseurassaan Siilinjärven Pesiksessä. Kuva: Ahti Räsänen/SiiPe

Siilinjärven Pesis on palannut tällä kaudella 21 vuoden tauon jälkeen miesten Superpesikseen. Samassa seura sai edustajansa miesten arvo-otteluun, kun Simo Vainikainen pukee ylleen Idän edustusasun miesten 85. juhlaottelussa Seinäjoella sunnuntaina 7.7.

– Miesten Itä-Lännessä nähdään pitkästä aikaa Siilinjärven Pesiksen pelaaja. Ei olisi väärin, jos Simo Vainikainen saisi myös ulkopelivastuuta. Tehtyjen palon määriä katseltaessa Simo on ihan kärkipäässä, Heikkinen kehuu.

Suomen suosituimmat tähdistöottelut, pesäpallon Itä-Lännet, pelataan Seinäjoella 5.-7.7. Itä-Länsi liput myy Ticketmaster Suomi.

Yleisimmät kasvattajaseurat Itä-Lännessä 2019

Siilinjärven Pesis 8
Vimpelin Veto 8
Kempeleen Kiri 7
Hyvinkään Tahko 6
Joensuun Maila 6
Kankaanpään Maila 5
Kouvolan Pallonlyöjät 5
Sotkamon Jymy 5
Kiteen Pallo -90 4
Koskenkorvan Urheilijat 4
Lapuan Virkiä 4
Seinäjoen Maila-Jussit 4
Fera, Rauma 3
Oulun Lippo Juniorit 3
Pesäkarhut, Pori 3

Yleisimmät seuraedustukset Itä-Lännessä 2019

Hyvinkään Tahko 9
Kempeleen Kiri 9
Joensuun Maila 8
Vimpelin Veto 8
Kouvolan Pallonlyöjät 7
Lapuan Virkiä 7
Seinäjoen Maila-Jussit 7
Sotkamon Jymy 7
Kirittäret, Jyväskylä 6
Manse PP, Tampere* 6
Pesäkarhut, Pori 6
Siilinjärven Pesis 5
Alajärven Ankkurit 4
Imatran Pallo-Veikot 4
Kiteen Pallo -90 4
Veteli Pesis 4
Fera, Rauma 3
Koskenkorvan Urheilijat 3
Seinäjoen JymyJussit 3

*) Manse PP ja Manse PP Edustus yhteensä

Yleisimmät Itä-Länsi-pelaajien 2019 syntymäpaikat

Oulu 6
Vimpeli 6
Ilmajoki 5
Sotkamo 5
Joensuu 4
Kitee 4
Kuusankoski 4
Pori 4
Alajärvi 3
Hyvinkää 3
Kankaanpää 3
Kuopio 3
Lapua 3
Oulunsalo 3
Seinäjoki 3

Itä-Länsi-joukkueet 2019

Miehet (pdf)

Naiset (pdf)

A-pojat (pdf)

B-tytöt (pdf)

B-pojat (pdf)