Espoon Tenavaleirin johtaja Emmi Eteläsalo-Holmberg vastaa iloisena puhelimeen. Vaikka leirille osallistuvien joukkueiden määrä hipoo ennätyksiä, leiriorganisaation keskuudessa olo on levollinen.

– Joukkuekassit ovat jo valmiina ja viimeisiä kirjoitusalustoja laitan valmiiksi kentille. Meillä on erikseen kokki leirillä ja hän ottaa vastaan vielä joitain allergiatietoja. Hyvällä mallilla ovat valmistelut, minkäänlaisesta paniikista ei ole tietoakaan, Eteläsalo-Holmberg kuittaa.

– Joukkueenjohtajatkin ovat olleet leppoisia ja hyvällä mielellä, kun olen vastannut yhteydenottoihin. Muutamia kyselyitä majoituksiin ja majoitusluokkien vaihtoihin liittyen on vielä tullut. Kahden puhelimen taktiikalla olen vastaillut kysymyksiin, mutta meillä on vahva organisaatio ja jokaisella osa-alueella omat vastuuhenkilönsä, Eteläsalo-Holmberg lisää.

Tenavaleirin maila siirtyi Kouvolasta Espooseen viime vuonna. Kuva: Espoon Pesis

Suuri lasten ja nuorten tapahtuma vaatii huolelliset ennakkovalmistelut. Kun järjestelyt toimivat, harva edes pysähtyy miettimään organisaation pitkäjänteisen suunnittelun ja laadukkaan toteutuksen merkitystä leirin onnistumiseksi. Eteläsalo-Holmberg kertoo matkan kohti leiriä olleen yli kahden vuoden mittainen.

– Juuri selasin leiriin liittyviä sähköposteja ja katsoin, että ensimmäisen niistä on päivätty 28.3.2017. Palotarkastukset ja muut valmistelut aloitettiin pari vuotta sitten. Leiriorganisaatio meillä oli kasassa viime vuoden marraskuussa eli pitkään tätä on tehty.

Yhteistyötä, jossa kaikki voittavat

Pääkaupunkiseudulla leirin järjestelyihin liittyvät suuremmat kokonaisuudet tulee varmistaa hyvissä ajoin kuntoon. Eteläsalo-Holmberg lausuu kiitoksensa Espoon kaupungin suuntaan ja näkee yhteistyön toimineen vastavuoroisesti, molempia osapuolia hyödyttäen.

– Kaupunki on ollut todella myötämielinen ja mukana järjestelyissä. Kaupungin eri toimijoiden kanssa olemme pyrkineet tekemään kaiken aikaa tiivistä ja laaja-alaista yhteistyötä. Ei leiriäkään pystyisi noin vain laittamaan
pystyyn, jos suhteet eivät olisi kunnossa.

Eteläsalo-Holmberg on tehnyt valtavan ja ansiokkaan työn vaikuttamispuolella ajautuen välillä epämukavuusalueellekin. Keskustelua käytiin jopa lehtien palstoilla, kun 11 espoolaista jalkapalloseuraa ilmaisivat tyytymättömyytensä kaupungin liikuntajohdon tekemiin päätöksiin.

– Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistun kirjoituksen jälkeen piti puolustaa pesäpallon asemaa Espoossa yksittäisen seuran puheenjohtajana ja perustella, miksi pääkaupunkiseudulla pienempi laji tarvitsee kenttiä valtakunnallista tapahtumaa varten. Olisi siinä voinut orpo olo tulla, mutta luotin, että hyvässä yhteistyössä löydetään ulospääsy tilanteesta, Eteläsalo-Holmberg sanoo.

– Olin mukana Espoon urheilun ja liikunnan edunvalvontaryhmässä, joka rakensi kaupungille huippu-urheilustrategian. Siinä huomioitiin muutkin kuin suuremmat lajit. Määrärahojen osoittamisesta päättää lopulta kaupunginjohtaja, mutta lajeilta vaaditaan kykyä ottaa huomioon laajempia kokonaisuuksia. Toimintaa täytyy pystyä tarjoamaan monipuolisesti eikä vain tuijottaa omaan napaan. Meilläkin on ollut monilajileiriä ja muuta yhteistyötä lasten liikuttamiseksi.

Kautta aikain ensimmäinen espoolainen ykköspesisjoukkue on debytoinut sarjassa ennakkoluulottomasti. Kuva: Espoon Pesis

Espoon Pesis onkin vienyt määrätietoisesti toimintaansa eteenpäin eri tasoilla. Kaupungin historian suurin leiri ja ykköspesisjoukkue kuuluvat kuluvan vuoden huippuhetkiin.

– Paljon on kasvettu ja toiminnassa on jatkuvuutta. Espoon pesäpallohistorian ensimmäinen ykköspesisjoukkue on voittanut puolet otteluistaan, vaikka sarjanousijan alkutaival voi välillä olla haastava. Yhteistyö kaupungin kanssa toimii kaikilla tasoilla ja jopa kotikenttämme Mailapuiston kenttämestarit ovat olleet innoissaan Ykköspesiksestä ja suhtautuneet pesäpalloon myönteisesti, Eteläsalo-Holmberg iloitsee.

– Positiivista yhteistyön viestiä haluamme viedä eteenpäin lähiseurojen kanssa: Ainakin Hyvinkään Tahko, Kinnarin Pesis 2006 Helsingistä ja samoin Roihu (Helsingistä), jonka kanssa pari edellistä vuotta toimimme yhteistyössä. Yhteistyötä lajin sisällä tarvitaan erityisesti pääkaupunkiseudulla, kun seurojen toimintakentällä vallitsee jatkuva kilpailutilanne.

Leiri on hieno näytönpaikka seuralle ja pesäpalloyhteisölle.

– Tenavaleiri tuo 113 joukkueen voimin vilinää Espoonlahden, Tapiolan ja Olarin alueille. Otteluita pelataan yhteensä 24 tekonurmi- ja kumirouhekentällä, Eteläsalo-Holmberg kertoo.

Pelejä, iloista yhdessäoloa ja Espoo kesäkaupunkina

Tenavaleirillä alkaa täysi tohina maanantaina. Joukkueiden ilmoittautuminen käynnistyy kello 11 ja ensimmäiset ottelut vihelletään käyntiin kello 13.30. Leirin hermokeskus eli leirikanslia sijaitsee Espoonlahdessa, Storängens Skola Och Daghemin tiloissa. Avajaisia Eteläsalo-Holmberg kehottaa seuraamaan virtuaalisesti.

– Päätimme järjestää virtuaaliavajaiset. Kun alun perin leirin yhteyteen kaavailtu superpesisottelu jouduttiin perumaan, sopivaa tilaa ei tahtonut löytyä. Espoon kaupunginjohtaja (Jukka Mäkelä) ja liikuntajohtaja (Martti Merra) esittävät hienot tervehdyksensä. (Viihdetaiteilija) Klaus Thomasson lausuu toimitsijan valan Stadin slangilla.

Valtakunnallinen pesäpalloleiri pelataan Espoossa 14 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jussi Ojala/Sampo Männikkö

Pesäpalloleireillä parasta on itse pelaaminen. Eteläsalo-Holmberg odottaa ehtivänsä kentille seuraamaan otteluita ja näkevänsä iloisia ilmeitä, rehtiä urheiluhenkeä sekä pelaamisesta nauttimista.

– Päällimmäisenä on ilo, pelaamisen ilo. Sen odotan välittyvän pelaajista. Tietysti sää tekee paljon, mutta siihen emme pysty vaikuttamaan.

– Vastuuta on jaettu kunkin toimialan vastuuhenkilöille. Pyrin itse vastaamaan vain niihin tiedusteluihin, jotka kuuluvat minulle suoraan ja muissa asioissa välitän viestiä eteenpäin. Meille on upea ja asiansa osaava organisaatio. Leirin aikana aion kiertää paljon kentillä, aistia tunnelmaa ja kuunnella osallistujien ajatuksia.

Leirin onnistumiseen kriittisesti vaikuttavat tekijät voi laskea yhden käden sormilla. Espoossa puitteisiin on panostettu ja osallistujille halutaan jättää positiivisia muistijälkiä.

– Ruokaan olemme panostaneet mahdollisimman paljon. Tarjolla on lähi- ja luomuruokaa. Se ei ole edullisinta, mutta näemme ruokailuissa onnistumisen tärkeänä, Eteläsalo-Holmberg korostaa.

Pelien ohessa leiriläisillä on vapaa-aikaa nauttia Espoon ja pääkaupunkiseudun kesäaktiviteeteista, joita riittää laidasta laitaan. Eteläsalo-Holmberg suosittelee jättämään uhkakuvat sivummalle ja lähtemään matkaan rennoin mielin. Liikenneruuhkien ja hektisyyden sijaan Espoo on mahdollisuus ottaa vastaan monipuolisten luontokohteiden kautta.

– Kun maakunnista tullaan, kysymykset ovat lähteneet ihan siitä, uskaltaako Länsiväylällä ajaa. Haluamme tuoda toisenlaisenkin Espoo-kuvan esiin. Espoo on iso ja monimuotoinen kaupunki. Täällä on paljon kaunista luontoa ja saaristoon pääsee veneilemään. Toivoisinkin, että leirijoukkueet hyödyntäisivät näitä mahdollisuuksia ja lähtisivät esimerkiksi retkelle Nuuksioon.

– Meidän tehtävä leiriorganisaationa on auttaa ja opastaa osallistuvia joukkueita. Kaupungilta olemme saaneet leirille mukaan Visit Espoon työntekijän, joka antaa lisätietoa vapaa-ajanviettomahdollisuuksista. Lisäksi jaossa on opasteita ja karttoja. Henkilökohtaisesti voin myös vakuuttaa kaikille: Länsiväylälläkin uskaltaa ajaa, Eteläsalo-Holmberg naurahtaa.

Pelit pyörivät valtakunnallisella Tenavaleirillä Espoossa tiiviisti maanantaista lauantaihin. Leiri huipentuu Itä-Länsi-otteluihin torstaina, diskoiltaan perjantaina sekä mitali- ja sijoitusotteluihin lauantaina. Yleisöllä on vapaa pääsy kentille kannustamaan nuoria tulevaisuuden tähtiä, kunhan mukana on iloista mieltä, vastustajan kunnioitusta ja positiivista urheiluhenkeä.

Aiheesta lisää

Lisätietoa Tenavaleiristä: www.tenavaleiri.fi | www.espoonpesis.fi

Tervetuloa Espooseen – Visit Espoo!

Otteluohjelma Pesistulospalvelussa

Leiriopas (Pomppu-lehti) (pdf)