Valitse sivu

Koulutuskokonaisuus, kouluttajat ja verkostoituminen muiden valmentajien kanssa nousevat päällimmäisenä esiin, kun Jyrki Pellonperä Pöytyän naisten ykköspesisjoukkueen valmennustiimistä miettii huippuvalmentajapolun 1-2-tasojen koulutusta.

– Koulutus palveli paljonkin ja se sopi minulle erittäin hyvin tähän kohtaan. Olen itse joukkueessa kakkospelinjohtajana, lisäksi meillä on päävalmentaja (Juhani Rannikko) vielä erikseen ja muitakin hyviä tekijöitä. Yhteistyössä viedään toimintaa eteenpäin.

– Yleensä haluaa koulutuksissa testata, ajatteleeko valmentamisesta samalla tavoin. Sitä kautta oma näkökulma avartuu. Koulutus oli erittäin hyödyllinen ja kokonaisnäkemys on nyt selkeämpi, Pellonperä kiittelee.

Viime kaudella Jyrki Pellonperä toimi Pesäkarhujen superpesisjoukkueen kakkospelinjohtajana Superpesiksessä. Kuva: Elämuskuva Harri Virta

Kun valmentaja kulkee tiiviisti joukkueen mukana ja uppoutuu syvällisesti päivittäiseen tekemiseen, aina ei pysähdytä miettimään kokonaisuutta.

– Arjessa oma näkemys voi kaventua. Yksittäistä asiaa on vaikea eritellä, mutta koulutus laittoi ajattelemaan ja toi esiin laajemman kokonaisuuden. Haluan ehdottomasti suositella tätä muillekin, Pellonperä sanoo.

– Helposti kokee hallitsevansa asiat, mutta koulutuksen avulla kokonaisvaltainen näkemys jäsentyy nyt paremmin, Pellonperä lisää.

Kokeneet ja asiansa osaavat kouluttajat luovat pohjan laadukkaalle koulutukselle. Pellonperä kiittelee monipuolisuutta ja eri näkökulmia, joista kulloistakin teemaa lähestyttiin.

– Koulutuksen pitäjät hallitsivat asiansa ja onnistuivat erittäin hyvin. Perttu Hautala lähestyi mielestäni aihetta enemmän yksikön näkökulmasta ja Mikko Huotari joukkueen kanssa toimimisen puolelta. Juha Antikainen laajensi vielä ajattelua. Upi puhui yhteistyöstä muutenkin kuin joukkueen osalta, kuten seurojen kesken.

– Näiden lisäksi Sami-Petteri Kivimäki ja Vesa Tervo pitivät luennot ja osallistuimme muun muassa Varalan opettajan Jenni Puputin luennolle ja voimademolle. Puhujien osalta koulutus tarjosi hyvän kombon.

Oma tärkeä osansa on vapaamuotoisilla keskusteluilla, jotka ovat jatkuneet koulutuksen jälkeenkin. Kollegaan on helpompi ottaa yhteyttä, kun koulutustilaisuuksissa on tutustuttu ja vaihdettu ajatuksia.

– Verkostoituminen on aina yhtenä tavoitteena. Muutamien kanssa on jo ehditty pitämään yhteyttä koulutuksen jälkeenkin – se voi olla tietojen vaihtoa, yleistä pohdintaa, otteluiden katsomista tai muuta, Pellonperä kertoo.

– Alempien koulutustasojen koulutuksia olen käynyt, samoin JPVT-kouluttajakoulutuksen, kun olen vetänyt myös itse JPVT-koulutuksia. PLVT:lle aion hakeutua ilman muuta. Toivon, että se toteutuu ja uusi kurssi alkaa loppuvuodesta. Aion jälleen ottaa koulutuksesta kaiken irti, mitä siitä on saatavissa, Pellonperä suunnittelee.

Sitä ennen kausi jatkuu Pöytyän Urheilijoiden naisten ykköspesisjoukkueen mukana. Viime vuonna jopa superpesiskarsintaan asti yltänyt joukkue on ottanut paikkansa A-lohkon kärjestä, mutta menestymisestä ei oteta liikaa paineita.

– Meillä on hyvähenkinen porukka, motivoitunut ja innokkuutta riittää. Viime vuonna joukkue pelasi jopa vähän yläkanttiin. Silti voimme tälläkin kaudella lähteä jokaiseen otteluun pelaamaan uskottavasti voitosta. Kilpailullinen menestyminen ei ole pakkomielle, vaikka joukkueella toki on urheilullisetkin tavoitteet. Pyrimme kehittämään toimintaa vuosien mittaan ja kasvattamaan tulevaisuuden pelaajia.

– Töitä jatketaan – käy, miten tahansa. Jos Superpesiksestä puhutaan, siihen tarvitaan paljon muutakin kuin menestys kentällä. Ilahduttavasti naisten Ykköspesiksessä on paljon muitakin seuroja, jotka panostavat toimintaansa ja tekevät hyvää työtä. Se on tärkeää koko lajille, Pellonperä korostaa.

Pesäpallon Lajivalmentajatutkinnon uusi kurssi PLVT12 käynnistyy lokakuussa 2019. Lisätietoa ilmoittautumisesta ja aikatauluista julkaistaan alkusyksystä.

Lisätiedot PLVT:hen liittyen: Juha Antikainen, 040 535 0337, juha.antikainen(ät)varala.fi