Kokeneella pelituomarilla on menossa jo 20. peräkkäinen kausi miesten Superpesiksessä. Nousu terävimmälle huipulle tapahtui nopeasti, kun Aine valittiin ensimmäisellä täydellä kaudellaan loppuottelutuomariksi Sotkamo-Kitee-kamppailuun 8.9.2001, parinaan loimaalainen syöttötuomarilegenda Matti Lähteenmäki.

– Matin kanssa oli ilo ja kunnia viheltää 15 kautta miesten Superpesistä. Parikymmentä miesten loppuottelua vihelsimme tuona aikana. Nyt olemme Samuli Eevan kanssa rakentaneet hommaa kuntoon. Ei tämä mikään yhden miehen show ole, vaikka omia valmiuksia tarvitaankin, vaan tiimityöskentelyä. Yhteistyön pitää toimia niin syöttötuomarin kuin pesätuomareiden kanssa.

– Täytyy olla iloinen, että näin pitkään on saanut olla mukana. Onhan siinä pitkä pätkä pesäpalloa, näkemystä ja kokemusta on tarttunut matkaan. Silti tuomarin pitää jatkuvasti olla ajassa kiinni. Historia ei auta, jos ei fokus ole tämän päivän tekemisessä. Vanhoilla meriiteillä ei voi viheltää, Aine painottaa.

Antti Aine ja Samuli Eeva vihelsivät Kankaanpää-Koskenkorva-superpesisottelun Porissa toukokuussa.

Tähtäimessä on jatkaa kautta mahdollisimman pitkälle

Pesäpallo-ottelu voi venyä jopa yli kolmituntiseksi jännitysnäytelmäksi. Tuomarin roolissa keskittymiskykyä mitataan toden teolla, sillä jokainen pesäkilpa, lyönti tai tuomittava syöttö voi siinä hetkessä vaikuttaa paljon ottelun kulkuun – puhumattakaan isommista tuomioista, kuten estämistilanteista. Aine pitääkin tuomaritehtävissä tärkeänä päästä haastamaan itseään ja pyrkiä jatkuvasti olemaan joukkueiden luottamuksen arvoinen.

– Aina on tuomarilla kehitettävää. Tuomari asettaa itsensä alttiiksi kritiikille, mikä kuuluu pelin henkeen. Toisaalta on hyvin palkitsevaa, kun tuomarina onnistuu. Tuomaritoiminta on vaativa, mutta antoisa harrastus.

– Olennaista on pystyä pitämään pelit hanskassa ja viemään toimintaa sekä sen dynamiikkaa eteenpäin. Kilpaurheilusta on tuomaritoiminnassakin kyse. Niin pitkälle kautta mennään kuin mahdollista. Itse teemme parhaamme ja lopusta päättää tuomarijohto.

Varsinaissuomalaista osaamista naisten Liitto-Lehdistö-ottelun tuomaristossa Turussa 2012: Matti Lähteenmäki (vas.), Anna Hakala ja Antti Aine. Kuva: Varsinais-Suomen Pesis.


Juhlaottelussa numero 400 Kankaanpään Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät pelaavat tärkeistä pisteistä. Ottelevat joukkueet ovat samat kuin uran ensimmäisessä ottelussa 16.8.2000. Aine kuitenkin muistuttaa, ettei sana ”juhla” viittaa tässä yhteydessä kuin mahdollisiin muodollisuuksiin ennen ottelun alkua.

– Ihan normaali valmistautuminen tehdään, keskitytään tiukasti tulevaan ja tilanne kerrallaan mennään. Odotettavissa on mielenkiintoinen ja tiukka peli. Toivottavasti joukkueet tarjoavat yleisölle mukavan matsin ja tapahtuman.

Lajin ytimeen tuomarin polkua pitkin

400 ottelua 20 kauden aikana pelkästään miesten Superpesiksessä on tuomarille valtava määrä. Edellytyksenä uran jatkumiselle ovat motivaatio ja innostus, joiden tulee olla koko ajan korkealla tasolla.

– Isossa kuvassa mennään kausi kerrallaan. Tuomaritoiminta on antanut valtavasti. Pesäpallokentillä tulee vastaan erilaisia ja mielenkiintoisia ihmisiä, joihin ei välttämättä muualla törmäisi. Tuomaritehtävät ovat myös hyvää vastapainoa työlle. Kommunikaatio, pelin lukeminen ja oman persoonan laittaminen likoon korostuvat tuomarin roolissa kentällä, Aine sanoo.

– Kokonaisuuden pitää toimia, tuomaritoiminnan täytyy olla soviteltavissa muuhun elämään. Yliopistolla on ollut etuoikeus pystyä järjestämään omia aikatauluja niin, että ne sopivat yhteen tuomaritehtävien kanssa, Aine kiittelee.

Tuomaritoiminnan tila puhuttaa eri lajeissa aika ajoin. Myös huipputason tennistuomarina toiminut Aine tuntee keskustelun ja muistuttaa tuomarin polusta erinomaisena vaihtoehtona jatkaa mukana lajin ytimessä.

– Tilanne pesäpallossa on varmasti samanlainen kuin muillakin lajeilla eli enemmän voisi tuomareita olla alemmilla tasoilla. Seurojen olisi hyvä tuoda tuomarin polkua vahvemmin esiin yhtenä tapana olla mukana toiminnassa ja torjua tätäkin kautta drop-outia. Nyt toki miesten Superpesikseen on noussut uusia lupaavia tuomareita, ja nuorisotuomaritoimintahan on pesäpallon suuri ilonaihe.

– Superpesistuomareita meillä on, mutta pyramidin perustaa tulee miettiä. Tarvitaan tuomareita, jotka ensisijaisesti pyrkivät eteenpäin tuomariuralla. Meidän tulee hakea yhdessä ratkaisuja, miten toimintaa jäntevöittämällä päästään vieläkin parempaan lopputulokseen. Työtä on tehtävänä, mutta samalla monia asioita on tehty oikein, Aine kiittelee.

Antti Aine viheltää pelituomarina 400. miesten superpesisottelunsa tänään torstaina, kun Kankaanpään Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät kohtaavat kello 18 alkaen. Syöttötuomarina ottelussa toimii Samuli Eeva.

Aiheesta lisää

Antti Aine Aurora-lehden haastattelussa: ”Kentän tunteminen on voimavara”

Antti Aine Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteiseksi urheiluoikeuden professoriksi

Antti Aine videolla: Millaisia ajankohtaisia oikeudellisia kysymyksiä urheilussa ilmenee?

Turun Sanomat (2007): Antti Aine tuomaroi Suomen huipulla

Antti Aine

Syntynyt Tampereella 1972
400. miesten superpesisottelu pelituomarina KaMa-KPL 27.6.2019
1. miesten superpesisottelu pelituomarina KaMa-KPL 16.8.2000
Vuoden tuomari 2006 ja 2010
Kultainen pilli (pelaajien äänestämä paras tuomari) 2006 ja 2007
Miesten Itä-Länsi-ottelun pelituomari Kiteellä 2006
Naisten Itä-Länsi-ottelun pelituomari Sotkamossa 2003
Tuomarikortti vuodesta 1986

Pesäpalloliiton liittojohtokunnan jäsen
Toiminut Pesäpalloliiton varapuheenjohtajana ja mm. kilpailun johtoryhmän jäsenenä
Superpesistuomarit ry:n kunniapuheenjohtaja

Oikeustieteen tohtori, väitöskirja ”Kilpailu ja sopimus” (2011)
Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen urheiluoikeuden professori
Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen
Suomen Tennistuomarit ry:n puheenjohtaja
Useita muita luottamustehtäviä

Miesten Superpesiksen kokeneimmat peli- ja syöttötuomarit (ottelumäärät)

1. Matti Lähteenmäki 507 (ST)
2. Ossi Muurainen* 479 (ST)
3. Jouni Ojala 464 (PT)
4. Tommi Nupponen* 435 (PT)
5. Antti Aine* 399 (PT)
6. Ari Kiviniemi* 362 (ST)
7. Veli-Matti Kallionpää 339 (PT 64, ST 275)
8. Tero Hallila 335 (PT 332, ST 3)
9. Jussi Nieminen 303 (PT)
10. Peter Laitio* 290 (PT 262, ST 28)

PT=pelituomari, ST=syöttötuomari
*) Jatkaa uraansa