Valitse sivu

Ilmajoen Kisailijoiden kasvatti edusti ylpeydellä kotiseuraansa ja pelasi neljä ensimmäistä kautta aikuisten sarjoissa suomensarjaa. Ensimmäiseen Itä-Länsi-otteluunsa Kiikeri valittiin suomensarjasta kaudella 1954. Samainen kesä huipentui ikimuistoisella tavalla, kun Ilmajoen Kisailijat varmisti nousun pääsarjatasolle ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan.

Kiikeri teki ilmiömäisen debyytin mestaruussarjaan ja pokkasi kahdella ensimmäisellä kaudellaan vuoden pesäpalloilijan tittelin 1955-56. Kaksinkertainen lyöjäkuningas (1958 ja 1960) sekä kolminkertainen tehopelaaja (1956, 1958 ja 1960) pelasi yhteensä 11 Itä-Länttä ja yhdeksän Liitto-Lehdistöä. SM-mitaleita kertyi ansioluetteloon viisi, joista kaksi on mestaruuksia (1961 ja 1962).

Katso videoita Jussi Kiikerin esiintymisistä Itä-Länsi-otteluissa 1960-luvulla Ylen Elävästä arkistosta!

Jussi Kiikeri neljäs vas. Itä-Länsi-ottelussa Helsingin Hesperiassa 1959. Kuva: Eero Vilevaaran kokoelmasta poiminut Matti Rasilainen.

Kaudella 1960 Kiikeri valittiin urallaan kolmannen kerran vuoden pesäpalloilijaksi. Vastaavaan on pesäpallon historiassa pystynyt vain Toni Kohonen (2001, 2005 ja 2014).

Kiikeri edusti urallaan Ilmajoen Kisailijoita yhtä Kouvolan Pallonlyöjissä (1964) pelattua kautta lukuun ottamatta. Kapteeni palasi vielä tauon jälkeen kasvattajaseuransa tueksi 1971, mutta ei pystynyt auttamaan joukkuetta pysymään pääsarjatasolla.

Mieletön pelisilmä

Jussi Kiikeri oli yksi kaikkien aikojen pesäpalloilijoista. Kunniagalleriataulussa Kiikerin parhaiksi ominaisuuksiksi kuvaillaan ”loistava pelisilmä ja monipuolisuus, sisäpelissä taktiset lyönnit, 1950-luvulla piikit, sittemmin sijoitukset ja käännöt.”

”Suosikkipoika Lakeuksilta”, Jussi Kiikeri Seura-lehden 39/1962 kansikuvassa. Kannen kuvannut Pekka Jyrkiäinen.

Pesäpallolegenda Kalevi Luoma on aiemmin muistellut omaa uransa alkua mestaruussarjassa parikymppisenä nuorena lupauksena. Luoman debyyttikaudelle 1971 Kiikeri palasi vielä kentille auttamaan kasvattajaseuraansa.

– Pääsin pelaamaan Jussi Kiikeriä vastaan vuonna 1971, kun edustin Seinäjoen Maila-Jusseja ensimmäisellä pääsarjakaudellani. Se ottelu painui ikuisesti mieleeni, kun sain läheltä seurata huippupelaajan tekemisiä. Jussi pelasi kakkospolttajana verrattain lähellä, mutta syötön aikana hän peruutti ja nappasi varman välilyönnin kopiksi.

– Ei hän toki aina näin tehnyt. Jussi laittoi lyöjän tekemään, mitä halusi, ellei katsonut hänen liikkeitään. Tämä oli vain yksi esimerkki hänen peliälystään.

Opettaja, urheilun ystävä ja musiikkimies

Kiikeri ansioitui urheilun saralla myös jääpallon mestaruussarjapelaajana 1953-1962 sekä 1. luokan pesäpallotuomarina, valmentajana ja muissa seuratoiminnan tehtävissä. Golf kuului hänen intohimoisiin harrastuksiinsa.

Musiikki oli lähellä sydäntä. Musiikkineuvos Lasse Lintalan (1935-2009) vuonna 1965 perustamassa viihdekuorossa ”Marit ja Mikot” Kiikeri esiintyi muun muassa solistina (basso). Työurallaan Kiikeri ansioitui opettajana.

Pesäpallon kunniagalleriaan Jussi Kiikeri nimettiin ensimmäisten joukossa numerolla 10, kun Suomen kansallispeli pesäpallo täytti 90 vuotta 2012. Pelaajauran ansiot on koottu Martti Ruuskan toimittamaan pelaajakorttiin.

Pesäpalloliitto kunnioittaa Jussi Kiikerin muistoa ja ottaa osaan läheisten suureen suruun.

Jussi Kiikerin poismenosta uutisoivat mm. Iltalehti ja Ilta-Sanomat.