Valitse sivu

Lämsä haluaa jakaa seuraavallekin sukupolvelle ikimuistoiset hetket, jotka hän on itse saanut kokea tuomarina leireillä.

– Leireillä olen päässyt viheltämään paljon pelejä ja tutustunut uusiin ihmisiin, joiden kanssa nähdään yhä joka vuosi.

– Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee mukaan, sitä päätöstä tuskin joutuu katumaan. Päinvastoin, leireiltä jää reppuun paljon sellaistakin, mistä on iloa yleensä elämässä opiskelupaikoista työkuvioihin.

Tärkeää oppia niin pelaajalle kuin tuomarille

Leirit ovat avoimia ja maksuttomia kaikille alle 18-vuotiaille nuorisotuomareille. Matkat leiripaikkakunnalle onnistuvat usein osallistuvien joukkueiden kuljetuksilla. Tarvittaessa nuorisotuomari voi ottaa yhteyttä oman alueensa nuorisotuomarikouluttajaan, joka avustaa käytännön asioissa eteenpäin.

– Koko leiri ja leiripassi ovat tuomareille aivan maksuttomia. Leireiltä saa myös uusia kavereita, tuomareiden yhteisö on hyvin avoin ja vastaanottavainen. Luvassa on varmasti paljon hauskoja hetkiä, Lämsä vakuuttaa.

Otteluiden oheen järjestyy omaa aikaa, jota on mukava viettää leiripaikkakunnan kesäaktiviteettien parissa.

– Vapaa-aikaa leireillä on ihan mukavasti. Pelejä on päivässä keskimäärin 3-6, joten niiden ulkopuolelle jää aikaa myös vapaa-ajalle, Lämsä kertoo.

Tuomariuralla etenemiseen leirit antavat vahvaa potkua. Miltei kaikki nykyiset superpesistuomarit ovat saaneet arvokasta oppia ja kokemusta leireiltä. Lämsä muistuttaa sääntötuntemuksen ja tuomarinäkökulman ymmärtämisen merkityksestä myös pelaajille.

– Leirit ovat hyvä tilaisuus päästä kehittämään omia tuomarointitaitojaan. Pelejä tulee vihellettäväksi paljon leirin aikana, joten perustekemiseen saa leireiltä erinomaista oppia ja varmuutta. Tuomaritarkkailijat tulevat katsomaan pelejä ja antamaan palautetta tuomarin toiminnasta – mikä on mennyt hyvin ja mitä kehitetään seuraavaksi. Tuomarihan ei koskaan ole täydellinen, vaan aina löytyy parannettavaa.

– Pelaajalle tuomarileiri antaa mahdollisuuden oppia syvemmin myös tuomarin näkökulmaa peliin. Pelaajan on mahdollista oppia sääntöjä tarkemmin, mitä pelaaja pystyy hyödyntämään omissa otteluissaan. Itselleni muistuu mieleen esimerkiksi ottelu, jossa kaikki eivät tunteneet siirretyn ratkaisun merkkiä. Jos pelaajat olisivat tienneet, mitä tehdä, sisäjoukkue olisi saanut merkittävää hyötyä.

Valtakunnallinen Naperoleiri (F-G-ikäiset pelaajat) järjestetään Kankaanpäässä ja Pomarkussa 31.7.-4.8., Tenavaleiri (E-ikäiset pelaajat) Espoossa 1.-6.7., Suurleiri (D-ikäiset pelaajat) Oulussa 15.-20.7. ja Nuorisoleiri (C-ikäiset pelaajat) Hyvinkäällä 22.-27.7. Nuorisotuomari on vapaa osallistumaan mille tahansa leireistä, mutta yleensä tuomariuran alkutaipaleelle on lähdetty nuorempien ikäluokkien leireiltä.

Tuomari-ilmoittautuminen alkaa Pesistulospalvelussa maanantaina

Jokaisen leirille osallistuvan nuorisotuomarin ja tuomaritarkkailijan tulee ilmoittautua kullekin leirille erikseen Pesistulospalvelussa. Tämä koskee myös tuomareita, jotka täyttävät leirijoukkueen tuomarivelvoitteen. Tuomari-ilmoittautuminen avataan maanantaina 1.4.

Joukkue on velvoitettu tuomaan mukanaan yhden nuorisotuomarin leirin käyttöön. Mikäli tuomarivelvoitetta ei täytetä, sanktiomaksu on kahden leiripassin hinta.

Lisäkysymyksiin leirien tuomaritoiminnasta vastaavat alueiden tuomarikouluttajat, leirien tuomarijohtajat (yhteystiedot alla) ja nuorisotuomarijohtaja Niina Lämsä | niina.lamsa(ät)pesis.fi | 041 545 9409.

Naperoleiri: Waltteri Uurasjärvi | waltteri.uurasjarvi(ät)gmail.com | 044 319 1192
Tenavaleiri: Miko Kotiniemi | tuomarit.tenavaleiri2019(ät)gmail.com | 040 581 0994
Tenavaleiri: Jouni Ojala | tuomarit.tenavaleiri2019(ät)gmail.com
Suurleiri: Joona Korpela | joko16.jk(ät)gmail.com | 040 593 4109
Suurleiri: Eeva-Liisa Ukkonen | eukkonen(ät)student.oulu.fi | 044 326 4454
Nuorisoleiri: Matias Laukkanen | matias.laukkanen(ät)icloud.com | 040 722 2293