Valitse sivu

Pelaajaura päättyi kauden 1993 mestaruuteen, mutta lajirakkaus ei sammunut. Väisänen on ansioitunut niin käytännön tehtävissä kuin luottamustoimissa – siellä, missä pesäpallo on kulloinkin hänen panostaan tarvinnut.

Väisänen toimi Pesäpalloliiton puheenjohtajana vuodet 2001-2014. Tämän jälkeen liittokokous kutsui hänet Lauri ”Tahko” Pihkalan, Erkki Kivelän ja Martti Alopaeuksen jälkeen liiton seuraavaksi kunniapuheenjohtajaksi.

– Pesäpallo on yhä merkittävä osa identiteettiä, Väisänen sanoo juhlahumun keskeltä.

Juhlahumulle on syynsä. Väisänen syntyi Puolangalla tasan 60 vuotta sitten, 29.1.1959.

– Viime päivinä on kakkua mennyt aika lailla. Järjestin sellaisen ystävien illan pienelle porukalle lauantaina, lapset olivat käymässä sunnuntaina ja kollegoiden kanssa juhlittiin koululla maanantaina. Tänään ostin vielä pienen kakun, kun kävin Jymyn toimistolla pyörähtämässä – ja juttelemassa pesäpallosta.

Sotkamon Jymyn video: Superjokeri Unto Väisänen 60 vuotta!

60-vuotias Väisänen nostaakin ystävien merkityksen ylitse muiden.

– Ilo on ollut löytää ympärilleni hyviä ihmisiä, Unto ei olisi Unto ilman ystäviä. Ystävät ovat muokanneet minusta sellaisen kuin olen. Oli kiva nähdä nuoruuden ystäviä ja kutsua heitä käymään. Harmi tietysti, ettei kaikkia aina voi kutsua.

– Tunnelma oli lämmin ja Askonkin (Tuhkanen) henki oli mukana. Kuljimme pitkän yhteisen matkan. Synnyimme samana vuonna, opiskelimme ja teimme gradun yhdessä, pelasimme samoissa joukkueissa, työskentelimme ja elimme elämää. Asko oli merkittävä henkilö, Väisänen vakavoituu hetkeksi kohdistaessaan lämpimät ajatuksensa 2012 poisnukkuneen ystävänsä ja lajilegendan muistolle.

Yhdessä tekeminen seuratoiminnan vahvuus

Kasvatustieteiden maisteri Unto Väisänen työskentelee Vuokatin koululla luokanopettajana. Aikaa jää yhä myös yhdistystoiminnalle sekä vaikuttamiselle politiikassa.

– Pesäpallossa olen mukana Sotkamon Jymy-Pesis ry:n puolella, lähinnä taustatehtävissä. Meillä on nyt yhteistyö tiivistymässä Kajaanin suuntaan. Voimien jakaminen onkin tärkeää pienellä alueella sekä paikallisen kilpailu- ja pelitoiminnan järjestäminen. Leirit ja sarjat, sieltä syntyy positiivisia kokemuksia ja innostusta.

– Jonkinlainen renessanssin aika tuntuu olevan käynnissä pesäpallossa. Ilokseni olen huomannut, miten nuorimpia ikäluokkia saadaan toimintaan mukaan ja pienimpien juniorien määrät ovat kasvaneet. Samalla nousevat laatuvaatimukset toimintaa kohtaan ja vanhemmat ovat tarkempia niiden suhteen, mikä on tietysti hyväkin asia.

Suomalaista urheiluseuratoimintaa kohtaan Väisänen kokee suurta ylpeyttä.

– Suomi on rakentunut yhteisöistä. Yhdessä tekeminen ja yhdessä unelmointi nousevat vahvasti esiin, mistä seuratoiminta on erinomainen esimerkki. Suomi tuntuu olevan ihan maailman ykkösmaa tässä, Väisänen kehuu.

Hyvinvointia henkisesti ja fyysisesti

Yhdistystoiminnan ohella 60-vuotiaan Unto Väisäsen aktiivisuus näkyy liikuntaharrastuksina.

– Laskin aktiivisuusmittarista seuraten, että kahdeksan kuukauden liikuntakauden aikana olen kulkenut 2500 kilometriä jaloilla – en siis hiihtäen, vaan ihan jaloilla kulkien. Se tekee semmoiset 10 kilometriä päivässä, Väisänen täräyttää.

Kainuun suunnistus ry:n myöntämä Vuoden kuntosuunnistaja 2018 -palkinto löysi siis varmasti oikeaan osoitteeseen.

– Hieno palkinto, joka yllätti täysin, vaikka yli 50 karttaa tuli luettua viime vuonna. Suunnistus on todella koukuttava harrastus. Samoin on golf, jota tuli pelattua 80-90 kierrosta. Talvella pelaan salibandya, Väisänen kertoo.

Liikunnallinen elämäntapa on hyvinvoinnin lähde.

– Ikää, kun tulee, sitä miettii ehkä vielä enemmän terveyttään. Kannustan jokaista liikkumaan ja taistelemaan terveytensä puolesta. Sellaistahan tämä vähän on, Väisänen hymähtää kepeästi ja katsoo aktiivisuusmittariinsa.

Neljän kakkupäivän jälkeen on hyvä lähteä ulos reippailemaan ja nauttimaan liikunnasta.

Unto Väisänen

Syntymäpaikka ja -aika: Puolanka, 29.1.1959
Seurat uralla: Sotkamon Jymy
Superpesiksen runkosarjassa 153 ottelua, 6+232 lyötyä, 29 tuotua, 455 kärkilyöntiä
Lyöjäkuningas 1989, 1990
Vuoden jokeri 1986, 1989, 1990, 1991
Itä-Länsi-ottelut: 3 (Vaasa 1988, Vimpeli 1990, Oulu 1991)
SM-kultaa 1990, 1992-1993 ja SM-hopeaa 1991
Pesäpalloliiton puheenjohtaja 2001-2014
Muita luottamustoimia mm. Sotkamon Jymy-Pesiksessä ja Kainuun Liikunta ry:ssä
Pesäpalloliiton kunniapuheenjohtaja