Valitse sivu

Tulevasta kerrottiin, mutta uutisointi ei koskenutkaan tulevaa viikonloppua. Joensuun Mailassa on totuttu viime vuosina tekemään ratkaisuja pidemmällä tähtäimellä, niin tälläkin kertaa. Kakkospelinjohtaja Juhani Lehtimäellä oli optio pelinjohtajan tehtävistä kaudelle 2019, mutta asiaan saatiin vahvistus yllättävällä hetkellä.

– Paras mahdollinen organisaatio ja loistava paikka olla pelinjohtajana. Tästä, kun ensiksi napataan mestaruus, niin on mahtava lähteä jatkamaan sitä, mitä täällä on tehty, Lehtimäki totesi tuolloin ja osui kristallipalloineen oikeaan.

Joensuun Mailan historiallisesta mestaruudesta tuli totta suvereenilla esityksellä. Runkosarjan kolmonen nappasi pudotuspelien yhdeksästä ottelusta yhtä monta voittoa.

Fokus talvikaudella sisäpelin kehittämisessä

Reilut neljä ja puoli kuukautta myöhemmin Juhani Lehtimäki valmistautuu joukkueensa kanssa uuteen kauteen ja Halli-SM-avaukseen kotihallissa. Olemus on rauhallinen. Koko valmennustiimin yhteistoiminta on jatkunut vahvana ja horisontissa siintäviä uusia tavoitteita kohti edetään kovan työnteon kautta. Pelinjohtajan vaihdos oli kuin nappiin ajoitettu kapulanvaihto viestijuoksussa, vauhti ei hidastunut missään vaiheessa.

– Samaa valmennushommaa tehdään kuin ennen Penin (Petri Pennanen) kanssa, nyt sitä tehdään muiden kanssa. Oma rooli on pitkälti sama kuin aiemmin. Eipä tämä olennaisesti ole muuttunut, Lehtimäki sanoo.

Joukkueen kakkospelinjohtajana toimii alkavalla kaudella Antti Väistö ja lajivalmentajana Jussi-Pekka Tanskanen. Fysiikkavalmennuksesta vastaavat jatkossakin Noora Kolunsarka ja Henri Lomu.

Viime vuonna Joensuun Mailan kentästä lyötiin selvästi vähiten juoksuja runkosarjassa, keskimäärin alle viisi ottelua kohden. Sen sijaan lyötyjen määrä jäi alle 300:n. Selittäviä tekijöitä on useita, mutta talvikaudella joukkueen harjoittelun keskiössä on ollut sisäpeli.

– Tosi tarkkaan on käyty läpi, mitä pelissä pitäisi kehittää – lähinnä sisäpeliä, siihen on talvi keskitytty. Siellä ovat ne isoimmat asiat. Pelaajamuutokset meillä ovat olleet maltillisia, Lehtimäki kertoo.

Uutena kasvona joukkueeseen liittyi kiteeläislähtöinen Simo Rahunen, joka pelaa kasvattajaseuraansa vastaan Halli-SM-avauksessa sunnuntaina. Toiseen suuntaan matkusti puolestaan kasvattajaseuransa väreihin palaava Hannes Pekkinen. Super-JoMa Oy:n toimitusjohtajana aloittanut Jonne Kemppainen ripusti räpylänsä naulaan.

Halli-SM antaa tärkeää tietoa joukkueelle

Joensuun Maila pelasi ensi kertaa mestaruussyksyn jälkeen kotiyleisönsä edessä loppiaisena. ”Tammikuun tasonmittaus” houkutteli Joensuu Areenaan peräti 1410 katsojaa, jotka saivat nähdä hallitsevan mestarin vahvan esityksen. Kiteen Pallo -90 kärsi tappion lukemin 2-0 (11-3, 5-1).

Sunnuntaina kiteeläiset hakevat revanssia, kun joukkueet kohtaavat uudelleen Halli-SM-avauksessa. Lohkon kolmas joukkue on sarjanousija Siilinjärven Pesis, joka saapuu Joensuu Areenaan 9.-10.3. Pelinjohtaja Lehtimäki kokee Halli-SM-turnauksen antavan tärkeää tietoa joukkueille niiden nykykunnosta suhteessa kilpakumppaneihin.

– Peli antaa paljon ja siitä saa hyviä asioita mukaan harjoitteluun. Peli kertoo siitä, mitä pitäisi harjoitella lisää. Halli-SM on erinomainen harjoitus meille, kuukauden välein meillä ovat nämä ottelut. Samalla hallipelit katkovat hyvin talvikautta.

– Tavoite on ehdottomasti päästä lopputurnaukseen ja hakea sieltä kaksi kovaa peliä. Ne olisivat arvokkaita kokemuksia tähän vaiheeseen.

Tammikuun komea yleisömäärä ei jäänyt joukkueelta huomaamatta. Kun lehterit pullistelevat katsojista, tunnelman aistii kenttätasolla.

– Yleisöä tulee toivottavasti paljon. Hienoja tapahtumia nämä ovat, kun parhaimmillaan 1500 katsojaa on paikalla. Harjoituskautta eletään, mutta ainahan pelaamaan lähdetään voitto mielessä, Lehtimäki muistuttaa.

Kokoonpanon osalta Joensuun Mailan tilanne näyttää hyvältä. Joukkueen sisäinen kilpailu määrittelee kulloisenkin tusinan, jolla voittoa lähdetään hakemaan. Lehtimäki odottaa innolla viikonloppua, jonka joukkue käyttää kokonaisuudessaan harjoittelun ja yhdessäolon merkeissä.

– Aina pelaavat ne, jotka paikan ansaitsevat. Kokeiluja tehdään koko ajan. Rosteri on terve eli sen puolesta lähdetään hyvästä tilanteesta.

– Toki vielä ennen sunnuntaita harjoitellaan ja tehdään monta treeniä. Harvoin päästään tekemään koko kentän harjoituksia, mutta nyt siihen on mahdollisuus. Edessä on täysipainoinen leiriviikonloppu ja sunnuntain ottelu. Niitä kohti mennään hyvillä mielin.

Miesten Halli-SM-turnaus käynnistyy Kiteen Pallo -90:n ja Joensuun Mailan kohtaamisella Joensuu Areenassa sunnuntaina kello 17. Myös Ruudun Fanikamera seuraa ottelua suorana lähetyksenä. Halli-SM-ottelut ovat mukana Veikkauksen Pitkävedossa ja osin Tulosvedossa. Kokoonpanot julkaistaan perjantaisin osoitteessa www.superpesis.fi/halli-sm.

Varsinaisen sarjakautensa Joensuun Maila avaa Espanjan Fuengirolassa Seinäjoen JymyJusseja vastaan 28.4. Matkapaketeista on saatavissa lisätietoa Saarikoski Travelsin sivuilta.

Miesten Halli-SM-lopputurnaus pelataan Kuopiossa 16.-17.3. Lopputurnaukseen etenevät alkulohkojen voittajat.

Aiheesta lisää

Kiteen Pallo -90:n Halli-SM-ennakko

Joensuun Mailan nettisivut

Halli-SM kokonaisuudessaan Ruudussa