Valitse sivu

97-vuotias sotaveteraani, Pilven Veikko Mauri Maunula lauloi presidenttiparille sota-aikana oppimansa balladin ”Äänisen yö” itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa. Laulun takana oli sodan aikana samaan lentueeseen kuulunut tähystäjä, reservin luutnantti Paavo Astala, joka musiikillisten taitojensa lisäksi esiintyi edukseen huippu-urheilijana.

Vuonna 1915 syntynyt Astala aloitti pesäpallouransa Viipurin Pallo-Veikoissa. Suursarjassa, silloisessa pesäpallon pääsarjassa, Astala pelasi Viipurin Pallonlyöjien joukkueessa kaudet 1935-38 ja jatkoi pesäpalloilijana vielä sotien jälkeen Tampereen Pyrinnön riveissä.

– Hän oli omana aikanaan ilmeisen hyvä pelaaja. Itä-Länsi-ottelussa Paavo Astala ei pelannut, mutta hänet valittiin tärkeälle polttajan pelipaikalle suosittuun kaupunkiotteluun Helsinki-Viipuri 1935. Vastapuolella samalla pelipaikalla pelasi legendaarinen aliolanheittäjä, urallaan 10 kertaa Itä-Länteen valittu Eero Haukiala, pesäpallohistorian asiantuntija Pekka Jyrkiäinen kertoo.

– Tuon ottelun Viipuri voitti juoksuin 4-1. Pesäpallon kaupunkiotteluiden lisäksi Astala edusti Viipuria suojeluskuntajärjestön piirien mestaruusotteluissa, Jyrkiäinen lisää.

Talvisin monipuolinen urheilija siirtyi jääpallon pariin.

– Jääpallo oli oikein paraatilaji Viipurissa siihen aikaan. Astala pelasi Viipurin Ilveksessä ja myöhemmin Tampereella Ilves-Kissoissa. Lisäksi hän edusti Suomen maajoukkuetta, Jyrkiäinen kertoo.

Urheilun lisäksi Paavo Astala ansioitui musiikin saralla. Kapteeni, tiedustelu- ja hävittäjälentäjä Mauri Maunula esitti Presidentinlinnassa Äänisen yö -balladin ja kertoi kappaleen historian.

– Sodan ajan balladi, jota ei ole koskaan aiemmin esitetty julkisesti. Kolmoslentueessa oli tähystäjinä kolme aivan pistämätöntä tyyppiä. Ensimmäinen oli Paavo Kahla, josta tuli Mannerheim-ristin ritari syksyllä 1942. Toinen mahtava tyyppi oli komea ja raamikas Oiva Halmetoja, josta tuli sodan jälkeen Suomen moukarinheiton mestari ja monivuotinen yleisurheilumaajoukkueen kapteeni.

– Kolmas oli Paavo Astala, ”Pate”. Hän oli mestariluokan pesäpalloilija ja jääpalloilija ennen talvisotaa Viipurissa. Hän oli absolutisti koko elämänsä ajan, mutta siitä huolimatta, kun meillä oli jotkin pippalot tai kissanristiäiset siellä Solomannin kentällä, hän oli viimeisten joukossa pitämässä iloa yllä. Hän oli musiikkimiehiä ja hänellä oli kitara mukanaan. Hän myös sävelsi ja sanoitti joitakin lauluja. Silloin opin tämän balladin, sen nimi on Äänisen yö, sanat ja sävel Paavo Astala, Maunula kertoi ja levitti balladin Ylen lähetyksen kautta koko kansan tietoisuuteen.

Aiheesta lisää

Mauri Maunula Ylen lähetyksessä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolta

Pesäpallon suursarja 1931-39, koonnut Matti Rasilainen (pdf)