Valitse sivu

Jos urheilun ja kulttuurin rahanjaosta on joskus väännetty kättä, nykytilanne osoittaa kaikkea muuta. Vastakkainasettelun sijaan toimintaa ohjaa yhteinen etu. Erinomaisen esimerkin tarjoaa Kuopio, jossa kaupunginteatteri on löytänyt kumppanikseen useiden eri lajien urheiluseurat, mukaan lukien Puijon Pesiksen.

Yhteistyön sävel soi iloisesti. Nykymallissa kaikki voittavat, kolmannetkin osapuolet.

– Urheilun kautta olemme tavoittaneet asiakasryhmiä, joita emme välttämättä muuten tavoittaisi. Kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, sanoo Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen.

– Älyttömintä olisi laittaa kulttuuria ja urheilua vastakkain, sellaisessa en näkisi ketään voittajaa. Aina johtaessani teatteria olen koittanut löytää yhteistyön muotoja ja mielestäni onnistunut siinä hyvin.

Kuopion esimerkki osoittaa Laasosen puhuvan totta. Kaupunginteatteri on hakeutunut yhteistyöhön niin Puijon Pesiksen, jääkiekon KalPa:n, jalkapallon KuPS:n ja Pallokissojen, savolaisen lentopallon, voimistelun, TarinaGolfin, vuotuisen Sunsets Kuopio -beach-volley-turnauksen kuin yleisesti urheilijoiden ja urheiluseurojen kanssa. Kokemukset ovat hyviä.

– Urheiluseurat ovat tuoneet pelaajia ja sidosryhmiä teatteriin. Osalle se on ollut ensimmäinen kerta. Seurojen tapahtumia, esimerkiksi kauden päättäjäiset, on voitu myös järjestää teatterin tiloissa, Laasonen kertoo.

Vain mielikuvitus on rajana yhteistyön muotoja mietittäessä. Ideoita on sekä urheilun että kulttuurin piiristä löytynyt yllin kyllin.

– Omalle organisaatiolle olemme rakentaneet tyhy-toimintaa urheilun kautta. Beach-volley-turnaukseen järjestimme eräänlaisen Putous-tyyppisen sketsihahmokilpailun ja juniorijoukkueen tukemiseksi on voitu räätälöidä haluttuun näytelmään nimikkoesitys. Otteluita olemme käyneet porukalla katsomassa ja Puijon Pesiksen peleihin on jaettu lippuja, joilla koko perhe on voinut käydä katsomassa pesäpalloa. Yhteistyö toimii urheilun kanssa molempiin suuntiin ja varainhankintaa on pystytty yhteisesti edistämään, Laasonen jatkaa.

– Vuosi sitten Kuopion kaupunginteatterilla oli Luolamies-näytelmä. Siihen liittyen otimme yleisön mukaan ja palkitsimme jokaisessa ottelussa pelaajan sykähdyttävimmästä suorituksesta. Mahdollisuuksia yhteistyöhön on monia, Puijon Pesiksen hallituksen jäsen Rauno Airas komppaa.

Seuran puheenjohtaja Aleksi Eskelinen avaa esiripun mielellään, kun puhe kääntyy urheilun ja kulttuurin yhteistyöhön.

– Ilman muuta se on hyvä asia, aktivoidaan omaa yhteisöä puolin ja toisin. Olemme käyneet seuraväen voimin katsomassa teatteria ja kutsuneet kumppaneitakin mukaan. Ne ovat mukavia ja kivoja yhteisiä hetkiä koko porukalle. Mukana on ollut niin kokeneita toimijoita kuin ihan junnujakin.

– Suosittelen tällaista yhteistyötä muillekin, oman paikkakunnan tai lähialueiden kulttuuriväkeen voi ottaa ennakkoluulottomasti yhteyttä. Suomessa tehdään laadukasta teatteria monin paikoin. Lisäksi olemme saaneet käyttöömme teatterin tilan kauden päättäjäisiä varten, Eskelinen kiittelee.

Tulevan kauden yhteistyökuvioista ei ole vielä käyty neuvotteluja.

– Odotan innolla, mitä teatterin ohjelmistosta löytyy ensi vuonna. Sen myötä voidaan päästää luovuus valloilleen ja keksiä uutta, kaikkien osapuolien toimintaa tukevia tempauksia, Eskelinen päättää.

Aiheesta lisää

Tule mukaan Puijon Pesiksen toimintaan!

Tutustu Kuopion kaupunginteatterin kevään ohjelmistoon

Pekka Laasonen vaihtaa Kuopion Saana Oy:n johtoon