Valitse sivu

Seinäjoen Maila-Jussit on tämän kauden B-poikien Suomen mestari. Seurassa saatiin odottaa 11 vuotta ennen kuin kultajuhlat osuivat kohdalle A-poikien tuplamestaruuden 2006-2007 jälkeen. Maila-Jussien kauteen mahtui ailahteleviakin peliesityksiä, mutta pudotuspelien kuuden voiton suora ei jättänyt epäselvyyttä sarjan parhaasta joukkueesta. Pelinjohtaja Jussi Parvi korostaa silti ennen kaikkea pelin oppimista ja ymmärrystä pelistä.

Lähes yksinomaan Seinäjoen Maila-Jussien omien kasvattien ympärille rakentunut joukkue edustaa uuden vuosituhannen huippuosaamista. Vielä vuosi sitten pelit päättyivät alkulohkoon, mutta tähän kauteen mahtui vain kolme tappiota.

– Hyvin meni ja palaset loksahtivat kohdilleen. Oikeastaan tämä oli kahden vuoden matka. Pelaajat olivat nuorempaa B:tä viime vuonna ja vuosi sisälsi paljon opettelua urheilijan elämään. Lähtö tähän kauteen oli paljon helpompi, Parvi sanoo.

– Itse tulin kaksi vuotta sitten mukaan. Sitä ennen joukkuetta valmensivat Markus Kettunen ja Jari Peltomäki, jotka loivat pohjia menestykselle.

Valmistautuminen tulevaan kauteen lähti kaukaa talvikauden harjoittelusta. Valmennusjohto laittoi pelaajat tekemään pelillisiä harjoituksia, ajattelemaan ja oppimaan peliä eri kanteilta.

– Tämän kauden iso asia oli pelaavuus. Paljon mentiin eteenpäin ja talvesta lähtien teemana oli pelin oppiminen. Käytimme Seinäjoki Areenan uutta tilaa ja teimme monipuolisesti pelillisiä harjoituksia ihan pihapelikulttuurista lähtien. Keskiössä oli pelin ymmärtäminen. Pelaajat toimivat eri rooleissa, jopa pelinjohtajina, Parvi kertoo.

– Pelaajat toivat palavereihin myös omia ideoitaan, miten peliä voitaisiin kehittää ja miten peliä voisi pelata.

Lajiharjoittelusta ei tietenkään tingitty, sillä pelillisten suoritusten täytyy olla huippuluokkaa valtakunnan parhaita vastaan pelattaessa.

– Toki suoritusvarmuus on aina iso asia ja toistoja tehtiin paljon, Parvi huomauttaa.

Tahko-ottelu käänsi kurssin

Tuloksellisesti alkukausikaan ei ollut heikko. Maila-Jussit kärsi A-lohkossa vain kolme tappiota ja sijoittui sarjataulukossa toiseksi heti tulevan loppuotteluvastustajan Kouvolan Pallonlyöjien kantaan. Parvi kuitenkin toteaa, ettei ehjää kahdeksan vuoroparin kokonaisuutta aina tuntunut löytyvän alkukauden otteluihin.

– Kauden aikana kärsimme vain kolme tappiota. Alkukausi oli kuitenkin ailahteleva ja monesti olimme alkuun tappiolla, kunnes nousimme neljännen tasoittavalla tasoihin. Sekin toi esiin joukkueen luonteen. Ne olivat kasvattavia kokemuksia.

Pientä ravisteluakin tarvittiin. Parvi kutsui joukkueensa kokoon, kun Hyvinkään Tahko haki pisteet Seinäjoelta heinäkuun puolivälissä lukemin 0-2 (2-3, 0-4).

– Yksi ohipeli meillä oli, kotipeli Tahkoa vastaan (15.7.). Sen jälkeen pidimme palaverin ennen seuraavaa peliä Kankaanpäässä (19.7.). Siinä palaset loksahtivat kohdilleen. Saatiin kehitettyä peliä ja joukkueesta huokui halu voittaa. Se oli hieno kokemus.

Tusina peräkkäistä voittoa takasivat mestaruuden

Kahden vuoden matka huipentui toivotulle pääteasemalle. Maila-Jussit kukisti puolivälierissä Sotkamon Jymyn, välierissä Oulun Lippo Juniorit ja loppuottelussa Kouvolan Pallonlyöjät. Vastustajat eivät saaneet Maila-Jusseilta yhtään otteluvoittoa, joten joukkue ei joutunut kertaakaan pelaamaan selkä seinää vasten. Toki siihenkin olisivat valmiudet olleet olemassa. Mestari oli kauden kovin joukkue niin pelillisesti kuin henkisesti, minkä osoittaa kultajuhlien käynnistyminen 12 ottelun voittoputkessa.

– Mahtava porukka, jota olen saanut pari vuotta valmentaa. Hyvin he imevät tietoa ja toteuttavat asioita. Se palkitsee pelinjohtajaakin. Pojat kehittyivät paljon kahden vuoden aikana ja saivat mestaruuden kruunuksi. Sen osoittaa viimeinen ottelu, johon haimme kauden parasta peliä ja saimme sellaisen. Pojat todella syttyivät peliin. Ei ollut tärinää, eikä epävarmuuksia vaan joukkue esitti rentoa peliä, Parvi kiittelee.

Maila-Jussien 2000- ja 2001-syntyneistä poikajunioreista löytyy useita tulevaisuuden lupauksia. Elmeri Lieto sai kahden B-poikien Itä-Lännen jatkeeksi kutsun A-poikien arvo-otteluun. Eemeli Jaakkola toistamiseen ja Joona Kettunen pelasivat kesällä B-poikien Itä-Länsi-ottelussa.

– Joukkueessa on varmasti monta tulevaisuuden superpesispelaajaa, jos he haluavat niin, sitoutuvat ja nostavat edelleen tekemisen tasoa huipun vaatimusten mukaisesti. Elmeri (Lieto) onkin pelannut jo kolme vuotta Superpesiksessä. Mestaruus sen myös osoitti. Pojat ovat huippupelaajia ikäluokkansa parhaasta päästä, Parvi kehuu.

Seinäjoen Maila-Jussien aktiivinen ja laadukas juniorityö alkaa näkyä kilpailullisenakin menestyksenä. Mikä parasta, yleisö löysi tiensä ratkaisuotteluihin ja eli vahvasti omiensa tarinassa mukana. Mestaruuden sinetöinyttä toista loppuottelua seurasi Kotijoukkue Areenalla (Seinäjoen pesäpallostadion) 632 katsojaa. Parvi toivoo menestyksen säteilevän positiivista virtaa koko seuran toimintaan.

– Tätä lisää seinäjokiseen pesäpalloon! Yleisö löi meteliä, tunnelmaa ja kannustusta niin Kotijoukkue Areenalla kuin vieraskentällä Kouvolassa. Kokemus oli pelinjohtajallekin uskomattoman hieno – nautin siitä täysillä, samoin varmasti pojat.

– Kentällä nähtiin onnistumisia ja yleisö eli mukana – kun ne molemmat ruokkivat toisiaan, lopputulos on huikeaa katsottavaa.

Sitä kauden viimeinen ottelu todella oli. Eemeli Jaakkola, Elmeri Lieto ja Rasmus Teppo hurjastelivat kunnarin mieheen, kun Maila-Jussit voitti Kouvolan Pallonlyöjät 25 juoksun ilottelussa 2-0 (10-1, 15-2). Voittopalkinto jaetaan joukkueelle pesäpallokauden päätösristeilyllä lauantaina.

Aiheesta lisää

Jussi Parvi JymyJussien fysiikkavalmentajaksi, B-poikia edustuksen rinkiin

Kuvagalleria (Erkki Hautaviita): SMJ:n kauden päättäjäiset

Seinäjoen Maila-Jussit B-poikien Suomen mestari 2018!

Video: Viimeinen palo ja juhlat käyntiin!

Ilkan uutinen Maila-Jussien Suomen mestaruudesta