Valitse sivu

Pesäpalloliiton Savo-Karjalan alueella on takana kausi täynnä menestystä ja ilonaiheita. Alueen palkintogaalassa suurimman huomion vei itseoikeutetusti vuoden seura, historiansa ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden voittanut Joensuun Maila. Muissakin maakunnissa niitettiin menestystä. Siilinjärven Pesiksen juhlapäivänä miehet varmistivat nousunsa Superpesikseen ja naiset Ykköspesikseen.

Alueen miespelaajan pystin vei Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki, joka palkittiin valtakunnallisesti pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Samassa mestarijoukkueessa pelannut vuoden poikapelaaja Konsta Kettunen kuuluu koko lajin ehdottomiin tulevaisuuden lupauksiin. Johtoryhmän pytyllä palkittiin mestareiden luotsi Petri Pennanen, jonka vuosien suunnitelmallinen, kärsivällinen ja päämäärätietoinen työ tuotti kaivatun lopputuloksen. Sitä edesauttoi hyvin roolitettu ja vahvuuksien kautta rakennettu vuoden valmennustiimi.

Alueen naispelaajana loisti Inka Pietilä johdattaen Pesä Ysit Lappeenrannasta välivuoden jälkeen pudotuspeleihin. Pesä Ysien kausi käynnistyi historiallisesti Lapuan Virkiää vastaan Fuengirolassa, kun naisten Superpesistä pelattiin kautta aikain ensimmäisen kerran Espanjassa. Tyttöpelaajan pystin pokkasi naisten Ykköspesiksen heinäkuun pelaajaksi arvostettu Hanna Toivanen, jonka erinomainen lukkaripeli takasi omalta osaltaan Joensuun Mailalle historiallisen välieräpaikan sarjassa.

Suurimman ilonaiheen alueen pesäpalloaktiiveille tuotti kuitenkin pitkä rivistö ikäluokkiensa parhaita junioripelaajia sekä valtakunnallisesti parhaiten menestyneet joukkueet, Joensuun Mailan E-pojat ja Imatran Pallo-Veikkojen C-pojat. Kun joukon jatkoksi lisätään junioritoiminnan parissa ansioitunut Lari Kilpeläinen Puurtilan Kisa-Pojista, juniorivalmentaja Tuomo Schroderus Joensuun Mailasta ja nuorisovalmentaja Jyrki Valle parhaana junioriseurana palkitusta Imatran Pallo-Veikoista, olo tulevaisuuden suhteen tuntuu hyvin luottavaiselta.

– Kilpailullinen menestys on aina iloinen asia, se kertoo laadukkaasta valmennuksesta ja joukkuetoiminnasta. Samalla seuratoimintaan tarvitaan kuitenkin laajuutta ja monipuolisia mahdollisuuksia olla mukana. Tälläkin saralla me tänä vuonna onnistuimme, aluevastaava Pirjo Mäkelä iloitsee.

Pesiskoulu-palkinnoilla huomioitiin Juvan Nuorisopesis ja Pesä Ysit Lappeenrannasta. Aikuisten harrastepesisbuumia rakensivat Ilomantsiin Satu Lappalainen ja Ilkka Tahvanainen. Mikkelin Pallonlyöjien toimintaan harrastepesis on kuulunut kiinteänä ja suosittuna osana jo yli 20 vuoden ajan.

– Nämä kaikki ovat valtavan arvokkaita onnistumisia kilpailullisen menestyksen lisäksi. Savo-Karjalan alueella ylitettiin ensi kertaa 3000 lisenssin raja (3016), nuorimpien junioreiden JunnuSuper-toiminta tempaisi mukaansa 40 joukkueellista lapsia ja pesiskoulut keräsivät ennätysmäärän osallistujia, jopa 1300 innokasta lasta, Mäkelä kertoo tyytyväisenä.

– Asioita voi aina tehdä paremmin, mutta onnistumiset ruokkivat innostusta ja menestyksen päälle on aina helpompi lähteä rakentamaan uutta, Mäkelä lisää.

Alueen vuoden pesäpalloteosta ei kuitenkaan jäänyt epäselvyyttä. Joensuun Mailan kausi oli täynnä onnistumisia alkaen uudesta monitoimistadionista (Kerubi Stadion), ensimmäisestä Joensuussa järjestetystä Itä-Länsi-tapahtumasta ja loppuunmyydystä miesten Itä-Länsi-ottelusta. Seuran naiset ylsivät puolestaan sarjatulokkaana naisten Ykköspesiksen välieriin. Kirsikaksi kakun päälle toteutui vuoden pesäpalloteko, Joensuun Mailan seurahistorian ensimmäinen miesten Suomen mestaruus ja viimeistä paikkaa myöten täysi uusi stadion toisessa loppuottelussa.

Tulevaa pesäpallovuotta aletaan vähitellen valmistella. Hallitseva mestari avaa varsinaisen sarjakautensa Espanjan Fuengirolassa – tapahtumassa, jonka vastuullisena järjestäjänä toimii Imatran Pallo-Veikot.

Savo-Karjalan alueen kaikki palkitut 2018

Naispelaaja: Inka Pietilä, Pesä Ysit, Lappeenranta
Miespelaaja: Juha Puhtimäki, Joensuun Maila
Tyttöpelaaja: Hanna Toivanen, Joensuun Maila
Poikapelaaja: Konsta Kettunen, Joensuun Maila
C-tyttöjuniori: Johanna Pirskanen, Siilinjärven Pesis
C-poikajuniori: Miitri Pesonen, Imatran Pallo-Veikot
D-tyttöjuniori: Aada Koistinen, Joensuun Maila
D-poikajuniori: Kalle Varis, Imatran Pallo-Veikot
E-tyttöjuniori: Liinu Havukainen, Kiteen Pallo -90
E-poikajuniori: Ukko Schroderus, Joensuun Maila
Valmennustiimi: Joensuun Maila, miesten Superpesiksen valmennustiimi
Nuorisovalmentaja: Jyrki Valle, Imatran Pallo-Veikot
Juniorivalmentaja: Tuomo Schroderus, Joensuun Maila
Tuomari: Suvi Kaukovalta, Joensuu
Nuorisotuomari: Eetu Knutars, Lappeenranta
Seuratoimija: Satu Lappalainen ja Ilkka Tahvanainen, Ilomantsin Urheilijat
Seuratoimija: Lari Kilpeläinen, Puurtilan Kisa-Pojat, Varkaus
Seuratoimija: Aki Hartikainen, Imatran Pallo-Veikot
Pesiskoulu-palkinto: Juvan Nuorisopesis
Pesiskoulu palkinto: Pesä Ysit, Lappeenranta
Pesisharrastajat-palkinto: Mikkelin Pallonlyöjät
Menestyjä: Joensuun Maila, E-pojat
Menestyjä: Imatran Pallo-Veikot, C-pojat
Menestyjä: Siilinjärven Pesis, naiset, nousu Ykköspesikseen
Erikoispalkinto: Siilinjärven Pesis, miehet, nousu Superpesikseen
Pesisteko: Joensuun Maila, miesten Suomen Mestaruus
Junioriseura: Imatran Pallo-Veikot
Seura: Joensuun Maila
Johtoryhmän pytty: Petri Pennanen, Joensuun Maila

Lue lisää aiheesta Savo-Karjalan alueen nettisivuilta