Valitse sivu

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen suurella innolla. – Pesäpallo on tosi kiva laji ja monipuolinen – ja meidän turnauksessa on aina erittäin hyvä henki, Isotalus iloitsee.

Kotikaupungissa Haapajärvellä kansallispeli vei ymmärrettävästi mukanaan. Paikallisella Ronkaalan urheilukentällä käytiin pelejä ahkerasti katsomassa, oma pelaaminen jäi kuitenkin silloin liikuntatuntien varaan.

Työt veivät Sveitsiin 1994, mutta pesäpallo ei jäänyt. Sveitsissä oli pelattu oma mestaruusturnaus vuodesta 1992 lähtien ja nyt Zürich sai oman joukkueensa, Sini-Valkoiset. Kuultuaan toiminnasta Isotalus saapui kentälle heti seuraaviin harjoituksiin. Pesäpallo tempaisi jälleen mukaansa ja into lajia kohtaan on jatkunut näihin päiviin saakka.

– Yksi välivuosi minulla on Sveitsin mestaruusturnauksista. Anoppi täytti 70 vuotta 2006, eikä juhlista oikein kehdannut olla pois. Silloin jäätiin muuten neljänneksi ja Baden yllättäen voitti. Se oli todella kummallinen vuosi, Isotalus nauraa.

Oman kiitoksensa innostuksen ylläpitämisestä saa Ruutu Urheilu. Superpesislähetyksiä ei ole geoblokattu, joten huippupesäpalloa pystyy katsomaan missä pain maailmaa tahansa.

– Ruudusta on tullut katsottua paljon matseja. Loppuottelu oli mielenkiintoinen seurata, kun uudet joukkueet Kouvola ja Joensuu pelasivat vastakkain. Itse olen pelannut lukkarina, joten lukkarityöskentely kiinnostaa erityisesti. Juha Puhtimäki oli todella hyvä, Isotalus kehuu.

Basel uutena joukkueena mukaan

Viime vuosina Sveitsin mestaruusturnaus on laajentunut sarjamuotoisempaan suuntaan. Kausi on pidentynyt, kun lopputurnauksen lisäksi on pelattu alkuturnauksia. Lisäksi joukkueet kohtaavat harjoitusten lisäksi aika ajoin ystävyysotteluiden merkeissä.

Tulevana viikonloppuna tulessa on viisi joukkuetta, 2000-luvun ennätysmäärä. Baselin Punaset on mukana uutena joukkueena haastamassa Finnpesis Solothurnin, Pesis-Hirvet Itä-Sveitsistä, Wintin Hurjat Winterthurista ja Zürichin Sinivalkoiset.

– Basel on saanut porukan kasaan ja heillä on siellä ”flow” päällä. Heidän puuhanaisensa Sanna Zutter on aktiivisesti rekrytoinut porukkaa. Meidänkin joukkueesta Xavi (Xavier Langlois) on muuttanut Baseliin ja uhkaa tehdä seurasiirron ensi vuodelle. Täytyy miettiä, jos saisimme hänet vielä jotenkin puhuttua ympäri, Isotalus hymähtää.

– Alamme olla jo kokenut joukkue, joten uudet vahvistukset tekisivät terää. Pelihaluja porukassa kuitenkin riittää. Jopa nykyisin Pariisissa asuva Ari Seitsonen tykkää pesiksestä ja käy lähes kuukausittain täällä pelaamassa. ”Apsi” on tärkeä vahvistus meidän joukkueelle, Isotalus lisää.

Viikonlopun turnauksen suhteen luotto omiin on joka tapauksessa kohdillaan.

– Pesäpallo on monipuolinen peli, jossa fyysisten ominaisuuksien lisäksi tarvitaan älyä. Nopeus on toki tärkeää, mutta se ei yksistään riitä. Jos ei peliälyä ole, joukkueelle voi aiheutua paljon hallaa. Olemme aina saaneet itsestämme turnauksissa paljon irti, niin uskon tälläkin kertaa käyvän.

Omaperäinen ratkaisu kentän piirtämiseen

Zürichin Sini-Valkoiset vastaa tänä vuonna lopputurnauksen järjestelyistä. Varsinaista kotikenttäetua joukkue ei kuitenkaan saa, sillä ottelut pelataan Winterthurissa, noin 30 kilometrin päässä Zürichistä. Aiempi kotikenttä on joutunut remontin kouriin. Mielenkiintoinen haaste koskee myös käytännön järjestelyjä, sillä kentänhoitajalla ei ole aiempaa kokemusta pesäpallokentän piirtämisestä.

– Aiemmalle sorakentälle emme pääse enää jatkossakaan pelaamaan, kun sen tilalle asennetaan jalkapallon tekonurmi. Ottelut on nyt siirretty Winterthuriin. Paikallinen kentänhoitaja on aikonut käyttää GPS:ää apuna kentän piirtämiseen. Lienee paikallaan olla hyvissä ajoin paikalla ja avustaa tarvittaessa, Isotalus nauraa.

Tärkeintä on kuitenkin itse pelaamisesta nauttiminen ja hyvien ystävien tapaaminen. Turnauksen joukkueissa on mukana niin Sveitsissä syntyneitä kuin Suomesta Sveitsiin muuttaneita pelaajia.

– Turnauksessa on aina tosi hyvä henki ja kaikilla on kivaa. Tunnelma on jopa entisestään rentoutunut aiemmista vuosista, eikä suhtautuminen peliin ole liian kireää tai kilpailuhenkistä. Hyville suorituksille annetaan aplodit ja pelaajia kannustetaan, olivatpa he mistä joukkueesta tahansa, Isotalus kehuu.

– Tervetuloa kaikki paikan päälle seuraamaan turnausta ja mukaan toimintaan. Mekin olemme välittäneet tietoa Suomen Ystävät Sveitsissä -järjestön kautta, mutta kutsua saa levittää vapaasti eteenpäin. Turnaukseen on vapaa pääsy kaikille ja puffetti palvelee, Isotalus vinkkaa.

Kutsu koskee suomalaisiakin. Oikeudenjakajaksi Sveitsin turnaukseen matkustaa Suomesta superpesistuomari Mika Henriksson.

– Mielellämme otamme apua vastaan eli ottakaapa pesisihmiset yhteyttä, jos Sveitsissä päin matkustatte. Samoin välineitä pitää aika ajoin uusia eli markkinoita pesäpallovälineille saattaisi löytyä näinkin yllättävästä kohteesta. Vinkkasin tästä jo viime vuonna Karhu Palloilun Pentti Lillille, kun World Cupin pelejä Mynämäen katsomossa seurattiin, Isotalus kertoo.

Finnpesis Solothurn on hallinnut Sveitsin mestaruusturnauksia 2000-luvulla, mutta haastajat ovat alkaneet esittää myrskyvaroituksia. Tasaiset ottelut ovatkin kaikkien mieleen. Pesäpallon ympärille on syntynyt Sveitsiin lämminhenkinen ja tiivis yhteisö, jossa viihdytään.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin on. Sveitsin aikeissa on lähettää joukkue pesäpallon 10. World Cup -turnaukseen, joka pelataan Intian Punessa 27.11.-1.12.2019. Kotiturnauksessaan 2015 Sveitsi voitti sekasarjan pronssia, mutta edellisellä kerralla Turussa Australia vei pronssiottelun nimiinsä. Isotalus oli matkassa mukana ja vastaanotti Tahko Pihkala -mitalin ansioistaan pesäpallon kehittämiseksi Sveitsissä. Matka Intiaan on vahvasti pohdinnan alla.

– Olisihan se upea reissu ja kokemus varmasti. Itse olen siirtynyt yksityisyrittäjäksi, joten matka voisi hyvinkin onnistua. Hienoa, että World Cup pelataan Intiassa ja jos he saavat vielä houkuteltua lähialueen muitakin maita mukaan.

Sitä ennen pelataan kuitenkin Sveitsin mestaruudesta. Edessä on viikonloppu täynnä pesäpalloa ja mukavaa yhdessäoloa. Menestys ei ole tärkeintä, mutta Zürichin Sinivalkoisten dj Jan Tedaldi on tiettävästi valmiina, jos ”Poika saunoo.”

Pesäpallon Sveitsin mestaruusturnaus Winterthurissa 22.-23.9.

Osoite: Sportplatz Sporrer, Im Sporrer, 8408 Winterthur

Lauantain otteluohjelma 22.9.

9.00 PesisHirvet, Itä-Sveitsi – Baselin Punaset
11.00 Baselin Punaset – Wintin Hurjat, Winterthur
14.00 Wintin Hurjat, Winterthur – PesisHirvet, Itä-Sveitsi
16.00 Finnpesis Solothurn – Zürichin Sinivalkoiset

Sunnuntain otteluohjelma 23.9.

Otteluparit selviävät myöhemmin.

Sunnuntain otteluajat ovat kello 9.00, 10.30, 13.00, 14.30 ja 16.00.

Vapaa pääsy.

Aiheesta lisää

Kaikki Sveitsin pesäpallosta

Sveitsin pesäpallon Facebook-sivu

Timo Teräväisen kuvagalleria Sveitsin pesäpallokauden tunnelmista