Valitse sivu

Pääsarjapesis palaa Viroon 24 vuoden tauon jälkeen kesäkuussa 2019. Tallinnassa lauantaina 8.6.2019 pelattavassa ottelussa kohtaavat ottelun järjestäjä Imatran Pallo-Veikot sekä Hyvinkään Tahko. Tapahtuma alkaa juhlallisesti maaottelulla Viro-Suomi.

Ottelu pelataan tekonurmikentällä, joka kantaa nimeä Sportland Arena Tallinn. Se sijaitsee A . Le Coq Arenan välittömässä läheisyydessä ja vetää ilman lisäkatsomoita noin 1500 katsojaa.

IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kertoo, että ajatusta Tallinnassa pelaamisesta on kehitelty noin vuoden päivät.

– Pelaamista Tallinnassa on mietitty reilun vuoden verran tärkeän yhteistyökumppanimme Saarikoski Travelsin kanssa. Kun päätimme, että IPV ei osallistu Fuengirolan avaukseen, niin suuntasimme katseet Tallinnaan. Suomen Suurlähetystö oli heti tukenamme sekä Tallinnan Suomalainen koulu syttyi ajatukseen ja on jo tehnyt suunnitelmia kevättä ajatellen. Hienoa, että Viron ja Suomen pesishistoria saa jatkoa ensi kesänä.

Vierasjoukkueeksi valikoitui Hyvinkään Tahko neuvottelun jälkeen. Tahko oli alusta lähtien reissusta kiinnostunut ja lisäksi tapahtumasta oli saatavilla selkeitä synergiahyötyjä molemmille joukkueille, sillä lauantaisen Tallinnan pelin jatkoksi joukkueet kohtaavat seuraavana päivänä sunnuntaina 9.6. Hyvinkäällä.

– On hienoa olla mukana tällaisessa uudessa avauksessa. Hyvinkäältä on lyhyt matka Tallinnan lautoille ja uskonkin, että saamme hyvin kannattajia mukaan. Lisäksi Tahkossa ajatellaan, että tärkeää olla edistämässä pesäpallon asemaa ja lisätä eri keinoin näkyvyyttä valtakunnallisesti, taustoittaa Hyvinkään Tahkon toimitusjohtaja Miika Rantatorikka.

Maaottelu alkaa lauantaina 8.6.2019 kello 15.00 ja Superpesiksen ottelu IPV-Tahko kello 17.00.

Kannattajille suunnatut matkapaketit sekä ensimmäinen erä irtolippuja tulevat myyntiin 25.9.2018.

Virossa on pelattu pesäpalloa yli 90 vuotta

Pesäpallon ensimmäiset viralliset sarjaottelut pelattiin Suomessa 1922, kun Lauri ”Tahko” Pihkala sai uraauurtavan kehitystyönsä päätökseen. Alun alkaen Pihkala ajatteli kehitelleensä nimenomaan kansallispelin. Kuitenkin jo 1920-30-lukujen taitteessa pesäpalloa alettiin tehdä tunnetuksi myös ulkomailla, tärkeimpänä kohdemaana Viro. Suomalaiset kokivat yhteyden Viroon vahvana ja läheisenä, olihan maidemme itsenäistymisprosessikin ollut tuolloin samankaltainen.

Ensimmäiset pesäpallo-opit kulkeutuivat Viroon suojeluskuntien kautta, kun Suomen suojeluskuntajärjestö ja Viron vastaava, ”Kaitseliit”, pitivät tiivistä yhteydenpitoa. Levitystyö aktivoitui 1930-luvulle tultaessa. Helsingin parhaat joukkueet Pallonlyöjät ja Pallo-Toverit pelasivat näytösottelun Tallinnassa juhannuksena 1930. Yhteistyön syventyessä jopa maaotteluita pelattiin vuorovuosin molemmissa maissa 1932-35.

Vuosikymmenen lopulla pesäpallon asema alkoi heiketä Virossa, kun taloudelliset resurssit olivat niukat Suomenlahden molemmin puolin. Sen jälkeen sotavuodet puuttuivat peliin ja katkaisivat yhteyden pitkäksi aikaa. 1970-80-luvuilla alkoi esiintyä yksittäisten valtuuskuntien ja Pesäpalloliiton johtokunnan vierailuja Suomesta Viroon, kuten opettajankoulutuslaitoksiin.

Neuvostoliiton hajottua pesäpallon asema koheni 1990-luvulla. Viro osallistui pesäpallon kautta aikain ensimmäiseen World Cup -turnaukseen 1992. Viron maajoukkueen kapteenina toimi tuolloin Kaido Vidder.

– Ilman muuta olen maajoukkueen mukana ensi kesän tapahtumassa. Pelaamiseen ei ole paljoa rutiinia, joten meidän täytyy kyllä harjoitella sitä ennen paljon, Vidder kertoo.

– Turun World Cup-turnaukseen osallistuimme viime vuonna ja se auttaa valmistautumisessa. Ylsimme siellä puolivälieriin, mutta hävisimme Sveitsille 0-2 (1-2, 1-3).

Vidder odottaa maaottelun ja Superpesiksen yhdistelmästä kansoja yhdistävää tapahtumaa.

– Erittäin hienoa, että Superpesis tulee tänne meidän kotimaaperällemme Viroon, jossa lajilla on myös oma historiansa. Toivottavasti yleisö löytää sankoin joukoin paikalle. Haluan nähdä katsomossa myös paljon virolaisia.

World Cupin kanssa samana vuonna 1992 pelattiin myös Viron oma pesäpallon mestaruusturnaus, ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Jopa yksittäisten virolaisten juniorijoukkueiden käyntejä Suomen pesäpallosarjoissa tai -leireillä esiintyi.

Superpesis vieraili Virossa kaudella 1995, kun Vihdin Pallon ja Jyväskylän Kirin naisjoukkueet pelasivat runkosarjan ottelun Tallinnassa.

Vuosituhannen vaihteessa Viron pesäpallon asema alkoi jälleen hiipua. Yhdeksi syyksi arveltiin voimakas kansainvälistyminen ja maan suuntautuminen länteen EU- sekä NATO-jäsenyyksien myötä.

Viime vuonna Viro teki paluun pesäpallon World Cup -turnaukseen 20 vuoden tauon jälkeen Turussa. Erinomaisena jatkumona kautta aikain ensimmäinen miesten superpesisottelu Viron maaperällä pelataan Tallinnassa 8.6.2019 ja pesäpallon Suomi-Viro-maaotteluperinne herätetään henkiin.