Valitse sivu

Naisten superpesiskauden loppuhuipennus on käsillä. Jyväskylässä pelataan loppuotteluita jo 19. kerran, kun Kirittäret palaa mitalikantaan yhden välivuoden jälkeen. Manse PP Tampereelta on uudempi tulokas loppuottelussa. Keskustorin suihkulähde sai kylpijöitä vuosi sitten, kun seurahistorian ensimmäisen mitalin väriksi varmistui kultainen. Edellisestä Tampereelle voitetusta naisten pesäpallomestaruudesta ehti kulua 33 vuotta.

Asetelmat alkavaan loppuottelusarjaan ovat kutkuttavat. Kirittäret voitti runkosarjan, mutta myös hallitseva mestari Manse PP on parantanut peliään kauden huipennusta kohti tultaessa.

– Manselle runkosarja oli aika vaikea, eikä joukkue pärjännyt hyvin kärkiporukoita vastaan. Pudotuspeleissä joukkueen peli on mennyt eteenpäin, mutta tasonmittaus on nyt vielä erilainen kuin aiemmin. Kirittärien ulkopeli oli erittäin vahvaa välieräsarjassa, varsinkin takatilannepelaaminen. Joukkue piti Janette Lepistön hienosti kurissa, Hyvinkään Tahkon naisten superpesisjoukkuetta kuluvalla kaudella luotsannut Antti Yli-Saunamäki näkee.

Kysymysmerkkejäkin leijuu ilmassa. Erityisesti naisten Superpesistä seuraavan kansanosan huulilla on ollut Kirittärien tähtipelaajan, kolmannessa välieräottelussa loukkaantuneen Virpi Hukan tilanne. Hukka pelasi neljännen välieräottelun Lapualla jokeripaita yllään.

– (Virpi) Hukan pelikunto on iso asia. Hukka ja (Emma) Nieminen kuuluvat molemmat sarjan ehdottomaan parhaimmistoon ja ovat erityisen tärkeitä pelaajia joukkueelleen, Yli-Saunamäki miettii.

Välieräsarjoissa nähtiin loistavia ulkopelisuorituksia kaikilta joukkueilta. Myös loppuottelun osalta molemmissa leireissä mietitään varmasti keinoja sisäpelin avaamiseksi ja monipuolisten vaihtoehtojen löytämiseksi. Yli-Saunamäki nostaa esiin kaksi mielenkiintoista seurannan kohdetta.

– Tilannemäärä ei varmaankaan muodostu isoksi, joten kotiutuspuoli on mielenkiintoinen. Kumpi pystyy käyttämään tilanteet paremmin hyväkseen? Kirittärien Emma Sallinen on ollut erittäin hyvä pudotuspeleissä, samoin Mansen Henna Suominen on tuonut lisää laajuutta joukkueen kotiutusosastolle Susanna Kylä-Kausen lisäksi.

– Lautasen äärellä nähdään kaksi Pohjois-Karjalan kasvattia ja Susirajan Mailan entistä lukkaria, jotka kisailivat pelipaikoista jo juniori-ikäisinä. Kumpi vie kamppailun tällä kertaa?

Kirittäret on ollut usein loppuottelussa ja joukkuetta luotsaa kokenut kuuden mestaruuden Jussi ”Nalle” Viljanen, joka on juhlinut kultamitalia kolmella eri vuosikymmenellä. Silti Yli-Saunamäki muistuttaa, ettei Kirittärien pelaajistossa ole montaakaan mestaruuden voittanutta pelaajaa.

– Mansella on joukkueessa suurella osalla kokemusta. Kirittäristä vain Hukka, Nieminen, Marjukka Urpelainen ja Iina Valkeejärvi ovat aiemmin pelanneet loppuottelussa.

Kokonaisuutena loppuottelusta voi hyvällä syyllä odottaa mielenkiintoista jännitysnäytelmää. Yli-Saunamäki kommentoi otteluita Yle Puheelle ja seuraa tarkasti sarjan etenemistä.

– Luvassa on takuulla kiihkeä ottelusarja, sellaisia elementtejä tässä on. Kauppi (Tampereella) on pirullinen paikka vierasjoukkueelle, samoin tietysti Hippos (Jyväskylässä). Vastakkain on kaksi pelinjohtajaa, jotka varmasti vievät pelin pieniin nyansseihin ja tutkivat vastustajan pelaamista tarkkaan videoilta.

Naisten loppuottelusarja nähdään kokonaisuudessaan Ruudussa monikameralähetyksinä. Lauantain toinen ottelu Tampereelta välitetään lisäksi maksuttomalla Nelosen tv-kanavalla.

Yle Puhe seuraa myös naisten loppuottelusarjaa alusta loppuhuipennukseen saakka. Selostajana on äänessä Henri Pitkänen ja asiantuntijana Antti Yli-Saunamäki. Lähetykset juontaa toimittaja Maija Kautto.

Videohaasto käytössä Superpesiksen loppuotteluissa

Kotipesäkilpoja koskeva videohaasto on käytössä myös kaudella 2018 naisten ja miesten Superpesiksen loppuotteluissa. Molemmilla joukkueilla on mahdollisuus haastaa pelituomarin näkemys kotipesäkilvasta yhden kerran ottelun aikana. Mikäli tuomio muuttuu haaston myötä, joukkueella on mahdollisuus käyttää haastoa uudelleen. Muussa tapauksessa joukkue menettää haasto-oikeutensa ja kyseisen jakson pitämättömän aikalisänsä.

Ilmoitus haastamisesta tehdään välittömästi tilanteen jälkeen. Pelituomari tekee tarkistuksen tv-kameroista yhteistyössä otteluvalvojan kanssa.

Pelituomarilla on oikeus ottaa myös itsenäisesti videotarkistukseen pelitilanne, jossa tuomarit eivät ole pystyneet havaitsemaan varmasti kenttätapahtumien kulkua ja joka tapahtuu ottelun kulun kannalta merkittävässä tilanteessa.

Videohaasto Superpesiksen loppuotteluissa (pdf)

Jyväskylän SuperSunnuntaissa Kirittäret, JJK ja JYP

Jyväskyläläiselle urheiluväelle tarjoillaan todellinen Super-Sunnuntai 9. syyskuuta, kun jalkapallon Ykkösen JJK muutti kotiottelunsa alkamisaikaa. Katsojilla on näin mahdollisuus nähdä kolme huippuottelua yhden päivän aikana. JJK ja EIF Tammisaaresta kohtaavat Harjun stadionilla kello 14, Kirittäret ja Manse PP ovat vastakkain naisten kolmannessa pesäpallon loppuottelussa Hippoksella kello 16 ja JYP saa jääkiekon CHL:n kamppailuun vieraakseen HC05 Banska Bystrican.

Kaiken hyvän lisäksi katsojilla on mahdollisuus hankkia kaikki kolme ottelua kattava yhteislippu hintaan 25 euroa. Katso lisätiedot Kirittärien kotisivuilta.

– On hienoa miten paikalliset seurat pystyvät yli lajirajojen tekemään yhteistyötä, kiittelee Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jyväskylän kaupunki toimii otteluisäntänä JJK:n ja Kirittärien otteluissa.

Heti ensimmäisessä ottelussa isot panokset

Jos ensimmäisen loppuottelun merkityksestä esitetään kysymys, tilastohistoria antaa siihen vahvan vastauksen. Vain kolmesti on avausottelun häviäjä noussut mestariksi (Vihdin Pallo 1998; Kirittäret, Jyväskylä 2006 ja Lapuan Virkiä 2015).

11 pelaamastaan loppuottelusarjasta Kirittäret on voittanut peräti seitsemän. Manse PP ylsi vuosi sitten ensi kertaa loppuotteluun ja juhli heti Suomen mestaruutta.

Superpesiksen loppuottelut 2018

Miesten Superpesis

Su 9.9.
1. loppuottelu 14.00

La 15.9.
2. loppuottelu 16.00

Su 16.9.
3. loppuottelu 16.00

La 22.9.
4. loppuottelu 14.00 Tarvittaessa

Su 23.9.
5. loppuottelu 14.00 Tarvittaessa

Naisten Superpesis

Ke 5.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Manse PP, Tampere 17.00

La 8.9.
Manse PP, Tampere – Kirittäret, Jyväskylä 14.00

Su 9.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Manse PP, Tampere 16.00

La 15.9.
Manse PP, Tampere – Kirittäret, Jyväskylä 13.00 Tarvittaessa

Su 16.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Manse PP, Tampere 13.00 Tarvittaessa