Valitse sivu

Arto Mäkinen oli siellä, missä pesäpallon puolestapuhujaa ja luottamuksen arvoista tekijää tarvittiin. Erityisesti junioritoiminta oli hänen sydäntään lähellä. Arto kuljetti peleihin niin edustusjoukkueen kuin nuoretkin ja osallistui aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan. Verraton tarinankertoja tempasi läsnäolijat mukaansa ja kevensi tunnelmaa hersyvällä huumorillaan. Hän oli siellä, missä kulloinkin saattoi toimia pesäpallon ja Ulvilan Pesä-Veikkojen parhaaksi. Kotiseuroja Artolle oli vain yksi. Hän oli Ulvilan Pesä-Veikkojen mies alusta loppuun.

Suruviesti pysäytti Ulvilassa huhtikuun alussa. Arto Mäkinen on poissa.

– Suruviesti Arto Mäkisen äkillisestä poismenosta on lamaannuttava. Se tallentaa elämän filmirullalle tyhjiä kohtia, huteja, joita on vaikea käsitellä, Tuomas Hautala kirjoitti UPV Vintagen puolesta.

UPV Vintage on entisistä Ulvilan Pesä-Veikkojen pelaajista koostuva ryhmittymä, joka järjestää hyväntekeväisyystapahtumia. Sellainen on luvassa Arto Mäkisen muistolle Ulvilassa tämän viikon perjantaina.

– Heti suru-uutisen kuultuamme aloimme miettiä hyväntekeväisyysottelun järjestämistä. Kunnioittaisimme tällä tavalla Arton muistoa – Arton, joka oli kaikkien hyvin tuntema henkilö. Soitin ”Korkille” (pesäpallolegenda Jouni Korkiamäki), jolla on valtava verkosto pesäpallon parissa. Näin saimme vastustajan UPV Vintagelle, entinen Ulvilan Pesä-Veikkojen edustusjoukkueen kapteeni ja UPV Vintagen aktiivi Jani Söderling kertoo.

Ottelun ilmapiiri halutaan rakentaa sellaiseksi kuin Arto Mäkinen toivoisi sen olevan.

– Toki Arto itse varmaan ajattelisi ottelusta, ettei sellaista hänen takiaan tarvitsisi järjestää. Sellainen luonne hän oli, Söderling kuvailee.

UPV Vintagen kapteenina toimii ottelussa Arto Mäkisen poika Rami Mäkinen, joka pelaa isänsä sisäpelinumerolla 2 ja ulkopelipaikalla kolmoskopparina. Samoin Superpesiksestä tuttu tytär Heidi Mäkinen heittää ottelun avausheiton.

”Apuna aina, kun tarvittiin”

Arto Mäkinen oli Ulvilan Pesä-Veikoissa hyvin pidetty toimija, joka laittoi kaikkensa likoon seuran toiminnan kehittämiseksi.

– Kaikki hänet tunsivat, hän kuskasi aina joukkueita ja teki vapaaehtoistyötä. Veli Asko kertoi, miten Arto pyysi heidän yhteiseltä kuljetusalan yritykseltä 500 euron lahjoitusta UP-V:n toimintaan useana keväänä. Avulias luonne sai miettimään vastineen rahalahjoitukselle. Arto lupasi leikata kiinteistön piha-alueiden nurmikot koko kesän ja niin hän tekikin, vaikkei Askon mukaan toki olisi tarvinnut. Artolle tärkeää oli seuran junioritoiminta ja sen kehittäminen, Söderling korostaa.

Omalla pelaajaurallaan Arto Mäkinen pelasi Ykköspesistä ja suomensarjaa. Paikkoja näyttää osaamista pääsarjatasollakin olisi todennäköisesti löytynyt, mutta uskollisuus omaa kotiseuraa Ulvilan Pesä-Veikkoja kohtaan painoi vaakakupissa vahvempana. Söderling muistaa Mäkisen myös olleen esimerkki monelle junioripelaajalle.

– Arto oli tätini mies ja itsellenikin yksi esikuva ja innoittaja pesäpalloilijana. Tuskin kenelläkään saattoi olla mitään häntä vastaan – paitsi ehkä vastustajalla, kun hän pelasi. Oman firman kautta Arto kuljetti edustusjoukkuetta ja juniorijoukkueita. Hän oli apuna aina, kun tarvittiin, Söderling muistelee.

Tuotto lyhentämättömänä UP-V:n junioreille

Arto Mäkisen muisto-otteluun on maksuton sisäänpääsy. Vapaaehtoisella viiden euron pääsymaksulla kerättävä tuotto ohjataan omaisten toiveesta Ulvilan Pesä-Veikkojen juniorijoukkueille, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa pesäpalloa. Sanat kuulostavat siltä kuin Arto itse olisi ne sanonut. Pesäpallo kuuluu kaikille.

– Otteluun on vapaa pääsy, mutta hankkimalla vapaaehtoisen viiden euron pääsylipun osallistuu tuotepalkintojen arvontaan. Varat osoitetaan Arto Mäkisen omaisten toiveesta Ulvilan Pesä-Veikkojen juniorijoukkueille, jotta kaikki halukkaat voisivat harrastaa pesäpalloa. Varoja ohjataan välinehankintoihin, leiriosallistumisiin ja sellaisiin. Yhteistyökumppaneita on myös lähestytty ja hyödynnetty verkostoja, jotta tietoisuus ottelusta saataisiin leviämään, Söderling kertoo.

– Tapahtumassa on jo mukana viitisenkymmentä yhteistyökumppania. Pienistä puroista syntyy merkittävä hyväntekeväisyyspotti, kun siihen lisätään vielä itse ottelusta saatava tuotto, Tuomas Hautala jatkaa.

Itse ottelu sopii hyvin fiilistelyyn ja aikamatkaksi 80-90-luvuille, jolloin Arto Mäkinen pelasi Ulvilan Pesä-Veikkojen kantavana voimana. Muisto-ottelussa maistellaankin takavuosien pesäpalloa monin tavoin. Säiden haltija lupailee lämmintä syysiltaa Ulvilaan perjantaille, joten Söderling odottaa Ulvilaan ikimuistoista tapahtumaa.

– Toivotaan paljon porukkaa katsomoon. Kun edellisen kerran UPV Vintage pelasi, paikalla oli jopa 900 katsojaa, enemmän kuin sarjaotteluissa.

Luottamus oman joukkueen tekemiseen on kohdillaan, mutta yksi kysymysmerkki Söderlingiä askarruttaa.

– Lyöntipeli kyllä kulkee. Se, löytyykö meiltä jalkoja, vähän huolettaa. Vastustajalla näkyy olevan kova nippu kasassa, siellä on Itävalon Jounia ja muita. Jännittävä ottelu on luvassa.

Asko Mäkinen: ”Junioreissa on tulevaisuutemme”

”Useana keväänä aina viime vuoteen saakka Arto pyysi yritykseltämme 500 euron lahjoitusta UP-V:n toimintaan. Avuliaan luonteen omaavana hän oli miettinyt valmiiksi vastineen rahalahjoitukselle. Tätä summaa vastaa hän leikkaisi kiinteistömme piha-alueiden ruohot koko kesän. Näin hän kiireensä keskellä tekikin, vaikka ei sitä toki välttämättä olisi tarvinnut tehdä.

Nyt haluan lahjoittaa yrityksemme puolesta tuon 500 euron pääoman UP-V:n junioritoiminnan tukemiseksi ja aivan ilman vastinetta ruohonleikkuusta. Toivon, että moni ulvilalainen yritys seuraisi perässä mahdollisuuksiensa mukaan sopivaksi katsomallaan summalla. Junioreissa on tulevaisuutemme – ei pelkästään urheilussa, vaan kaikkialla yhteiskunnassa ja yrityksissä.”

Kysyy lisää yhteistyömuodoista: Jani Söderling
jani.soderling(ät)icehearts.fi | 040 577 8719

Asko Mäkinen
Kuljetusyrittäjä
Kuljetukset Mäkinen Ky

Arto Mäkisen muisto-ottelu

Friitalan pesäpallostadion, Vanha Helsingintie 2, 28400 Ulvila
Perjantaina 7.9. kello 17.30 (portit kello 16.30)

Saavu ajoissa paikalle! Duo Takalaiton (Antti-Matti Kivelä ja Tuomas Vuori) virittelevät ottelun tunnelmaan ja stadionin myyntipisteet palvelevat After work -hengessä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä UPV Vintage ja Ulvilan Pesä-Veikot.

Joukkueiden kokoonpanot

UPV Vintage

Vesa Anttila, Seppo Arbelius, Niko Enqvist, Tuomas Hautala, Olli Isomäki, Jaakko Kivioja, Veli-Matti Koivisto, Sami Kurppa, Kari Löytökorpi, Jukka Marttala, Rami Mäkinen, Petri Raittila, Janne Ruoho, Ilari Siutla, Jani Söderling, Jyri Tarmo, Mikko Virtanen. Harri Leppäniemi (pj), Pasi Virtanen (2. Pj)

Korkki All Stars

Janne Hakala, Joona Iivonen, Jouni Itävalo, Sebastian Jaakkola, Joni Järvinen, Joni Kalttonen Joni, Risto Kiviharju, Valtteri Kleemola, Tuukka Mansikkamäki, Mika Peltonen, Toni Pomell, Miikka Riikonen, Mikko Röppänen, Jouko Varis. Jouni Korkiamäki (pj), Juhani Rannikko (2. pj

Ottelun tuomarit

Pelituomari: Jussi Nieminen
Syöttötuomari: Sami Seppälä
Kakkostuomari: Mikko Järvinen
Kolmostuomari: Jere Sihvonen
Takarajatuomari: Maria Kekki

Aiheesta lisää

Ulvilan Pesä-Veikkojen kotisivut

Arto Mäkisen muisto-ottelu Facebookissa

UP-V (8.4.2018): Arto Mäkinen on poissa

Satakunnan Kansan uutinen