Joensuun Maila voitti seurahistoriansa ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden sunnuntaina. Kultajuhliin kuljettiin pitkä ja monivaiheinen matka, jonka huipennuksena päämäärätietoinen työ sai palkintonsa. Mestaruuden voitti tinkimättömän urheilullinen, nälkäinen, taktisesti osaava ja analyyttinen sekä kaikilla tasoilla huippuunsa valmennettu ja yhteiseen päämäärään sitoutunut työteliäs joukkue. Mahdollisuuden menestyä antoi ammattimainen organisaatio. Joensuun Maila on noussut myös taustoiltaan ja organisaationsa puolesta mestareiden joukkoon.
Sen tietää pitkän linjan pesäpallovaikuttaja Ari Mononen, 51, jolle pesäpallo on ollut sydämen asia niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Mononen on toiminut vuodesta 1991 asti laaja-alaisesti urheilun järjestötehtävissä, kuten Joensuun Maila ry:n ja Super-JoMa Oy:n puheenjohtajana sekä Superpesiksen hallituksen jäsenenä. Oman pelaamisen lisäksi takana on vuosien kokemus niin aikuis- kuin juniorijoukkueiden valmennustyöstä ja pesäpallon A-valmentajatutkinto.
– Pitkä polku on kuljettu 90-luvun alkupuolelta tähän pisteeseen – niin pelaajana, valmentajana kuin tuomarina on tullut toimittua. Huonoja ja hyviä hetkiä on koettu. Joskus on meinattu pudota ja joskus on noustu ylös, vähän yllättäenkin.
– Mestaruus maistuu hyvälle. Mieltä lämmittää erityisesti tapa, jolla se voitettiin. Taustoilla on tehty monenlaista työtä – seura on nyt hyvässä kunnossa, ammattimainen ja hyvin johdettu. Toimistolla on töissä 6-7 henkilöä. Olosuhteet ovat huipputasolla ja uusi stadion avaa mahdollisuuksia. Verkosto on olemassa ja kaupunki on hienosti yhteistyössä mukana.
60 vuoden tarina aina vain kiinnostavampi
Joensuun Maila osallistui edeltäjänsä Karjalan Mailan nimellä pesäpallosarjoihin ensi kertaa kaudella 1958 eli 60 vuotta sitten. Juhlavuoden Suomen mestaruutta edeltää pitkä matka, jonka varrelle on mahtunut karikoitakin.
– Putoamiskarsinta, tappiollinen tilinpäätös ja kumppaneiden usko koetuksella – on niitä ollut tilanteita, joissa olisi ”tekarit naulaan” tehnyt mieli laittaa. Onneksi meillä on ollut seurassa vastuunkantajia. Silloin on itse voinut olla välillä isommassa ja välillä pienemmässä roolissa, Mononen sanoo.
Kun Karjalan Maila vaihtoi nimensä Joensuun Mailaksi kaudelle 1990, kurssi alkoi vähitellen muuttua menestyksen suuntaan. Seuran värit esiteltiin Ykköspesiksessä 1993, mutta pysyvämmin paikka vakiinnutettiin kaudesta 1996 eteenpäin. Seuraava askel ylöspäin otettiin kaudella 2003, kun Joensuun Maila varmisti historiallisen nousunsa Superpesikseen karsintasarjan päätösottelun voitolla Järvenpään Pesiksestä 2-0 (4-0, 6-0).
– Urheilullinen uskottavuus rakennettiin. Asko Tuhkanen tuli pelinjohtajaksi, Janne Monni oli mukana pelaajana ja Ari Paloaro valmentajana, kun nousimme ensimmäiselle kaudelle Superpesikseen 2004, Mononen muistelee kaiholla edesmenneiden Tuhkasen ja Paloaron panosta seuran eteen.
Vaikeista vuosista huolimatta Joensuun Maila vakiinnutti paikkansa Superpesiksessä. Panostukset kaudelle 2012 tuottivat tulosta ja joukkue ylsi ensi kertaa välieriin, vuotta myöhemmin pronssille.
– Pelillisesti olimme alkuun sarjan alapäässä, mutta Ari Väistö ja Antti Eteläpää olivat sitoutuneita seuraan ja Antin aikana joukkue nousi ensi kertaa mitaleille. Tarvittiin osaajia, joilla oli kokemusta pudotuspeleistä. Janne Vuorinen vei urheilullisen uskottavuuden taas pykälää korkeammalle tasolle, Mononen kiittelee.
”JoMa Heart, JoMa Soul”
Puheen kääntyessä päättyneen kauden mestarijoukkueeseen Monoselta eivät ylisanat lopu. Runkosarjassa joukkue kärsi ainoastaan viisi tappiota ja huipensi kautensa käsittämättömään 17 ottelun voittoputkeen.
– Huikeita kavereita, kaikki ovat olleet niin sitoutuneita yhteiseen juttuun. Kauempaakin tulleet ovat sopeutuneet hyvin Joensuuhun. Kaikki tykkäävät olla ja viihtyvät täällä. Iso käsi koko joukkueelle. ”JoMa Heart, JoMa Soul”, aidosti, Mononen mukailee Modern Talkingin tutuksi tekemää hittiä.
– Mestarijoukkue oli tasainen ja vastuunkantajia löytyi laajalta rintamalta. Henkisen johtajuuden kautta täytyy nostaa kaksi nimeä esiin, Tuomas Jussila ja Juha Puhtimäki, Mononen lisää.
Erityisen hatunnoston ansaitsevat pelinjohtajat Petri Pennanen ja Juhani Lehtimäki, joista jälkimmäinen tarttuu viuhkaan ensi kaudella.
– Petri Pennanen on viuhkassa kehittänyt pesistä paljon ihan valtakunnallisestikin. Hän toi nykyisin kakkospelinjohtajalle tutun melan, mutta lisäksi joukkueen pelaama aktiivinen ja fyysinen ulkopeli näytti voimansa pudotuspeleissä. Se teki vastustajan sisäpelistä vaikeaa. Jos Sotkamon Jymy toi aikanaan sumppukuvion pesäpalloon 1990-luvulla, tässä on jotain samaa – jotain, jota ei ole ennen nähty, Mononen ihastelee.
Menestystä laajalla rintamalla
2010-luvulla Joensuun Maila on noussut suurten pesäpalloseurojen joukkoon. Kehitystä on tukenut ja ohjannut urheilupuolen menestys, mutta ennen kaikkea seuran asema on vahvistunut laaja-alaisesti merkittävänä vaikuttajana omalla alueellaan. On matalan kynnyksen toimintaa, pesiskoulu, juniorijoukkueita kaikissa ikäluokissa, harrastepesistä, yhteiskuntavastuuta, yritysyhteistyötä, yläkoululeiritystä, oppilaitosyhteistyötä ja urheiluakatemia sekä tietenkin naisten ja miesten edustusjoukkueet.
– Kaikki lähtee vahvasta perustasta. Laadittiin hyvä strategia paperille ja lähdettiin toteuttamaan sitä. Riittävästi ihmisiä on ollut mukana matkan varrella, Mononen toteaa.
Hyvät asiat ovat lähteneet lumipallon lailla pyörimään ja saaneet sidosryhmät liikkeelle. ”MeijänJoMa” on noussut kaupunkilaisten puheen- ja ylpeydenaiheeksi.
– Suomalaiset ovat sellaista menestyshullua kansaa. Menestys lisää mielenkiintoa, kumppanit lähtevät mukaan, juniorimäärät kasvavat, media kiinnostuu ja väriä aletaan tunnustaa eli fanitoiminta aktivoituu. Kaikki nämä asiat alkoivat kertautua, Mononen selittää.
– Palaset alkoivat loksahtaa kohdilleen. Urheilullinen uskottavuus, ammattimaisuus ja nälkä näkyivät toiminnassa. Verkosto oli kasattu ja olosuhteet kunnossa. Joensuun kaupunki on urheilumyönteinen, todellinen urheilu- ja opiskelukaupunki. Se herättää mielenkiintoa muuallakin maassa.
Seuran tulevaisuus loistaa valoisana. Joensuun Mailan toiminta on ottanut viime vuosina määrätietoisia askeleita eteenpäin ja saman trendin odotetaan jatkuvan. Miesten menestyksen ohella nais- ja tyttöpesäpallo on noussut vahvemmin valokeilaan. Mononen näkee tulevaisuuden täynnä realistisia mahdollisuuksia, mikä on menestyvän organisaation merkki.
– JoMalla on yli 400 lisenssipelaajaa. Naiset ylsivät ensimmäisellä kaudellaan Ykköspesiksessä välieriin ja joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, 2-3 joukkueellista B-tyttöjä.
– Saa nähdä, missä vaiheessa meillä on joukkueet sekä miesten että naisten Superpesiksessä.
Takana on joensuulaisittain upea kesä. Joensuun Maila sai uuden kotistadionin, täytti lehterit ratkaisuotteluissa, isännöi ensi kertaa Suomen suosituinta tähdistöottelutapahtumaa Itä-Länttä, vei naisten ja tyttöjen toiminnan uudelle tasolle sekä voitti kruunuksi miesten Suomen mestaruuden.
Juhlat ovat ansaitut. Mestaruudesta otetaan ilo irti niin joukkueen ja yhteistyökumppaneiden kesken, tulevan viikonlopun kansanjuhlassa kuin pesäpallokauden päätösristeilyllä 6. lokakuuta. Arjen taas koittaessa asetetaan seuraavat tavoitteet. Niitä kohti on helpompi lähteä, kun perusta on rakennettu vahvaksi sekä urheilupuolella että organisaation osalta. Urheilukaupungissa Joensuussa riittää nälkää menestyä jatkossakin.
Tutustu Joensuun Mailan laajaan ja monipuoliseen toimintaan seuran kotisivuilla osoitteessa www.joensuunmaila.fi.