Valitse sivu

Kouvolan Pallonlyöjät, Vimpelin Veto, Joensuun Maila ja Sotkamon Jymy valloittivat neljä kärkisijaa miesten Superpesiksen runkosarjassa. Samat joukkueet ovat vahvoilla myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, jos puolivälierien historiatilastoista tekee johtopäätöksiä.

Todennäköisimmin välieriin on edetty runkosarjan sijalta 2, peräti 92 % todennäköisyydellä. Sijalle 4 päädyttäessä prosenttiosuus laskee 68:aan, mutta silloinkin kaksi kertaa kolmesta kausi on jatkunut.

Sotkamon Jymyn valtava menestysputki näkyy myös pudotuspelien tilastoissa. Seuran historiassa matka on tyssännyt puolivälieriin vain kahdesti, kausilla 1989 ja 1999. Vimpelin Veto (jatkoon 69,2 % todennäköisyydellä) ja Kouvolan Pallonlyöjät (62,5) ovat myös olleet vahvoja puolivälieräjoukkueita.

Kausilla 1994 sekä 2004-2009 pelattiin jatkosarja, josta siirryttiin suoraan välieriin. Näin ollen Joensuun Mailan voittoprosentti puolivälieräsarjoissa on täysi 100. Neljännen sijan 2012 jälkeen joukkue on voittanut viisi peräkkäistä pronssimitalia.

Silti yllätyksillekin on paikkansa. Voittamisen kulttuuria löytyy 2000-luvulta erityisesti Kiteeltä ja Raahesta. Pattijoen Urheilijoiden menestysvuodet näkyvät tilastoissa ja seuran nimiin on kirjattu kahdeksan voittoa 13 puolivälieräsarjasta. Kiteen Pallo -90 tavoittelee jättiyllätystä ensimmäisessä puolivälieräottelussa Kouvolassa sunnuntaina. Ottelu nähdään suorana lähetyksenä maksuttomalla Nelonen-kanavalla.

Tilastojen herkkupaloja runkosarjasta

– Patrik Wahlsten Koskenkorvan Urheilijoista ylsi kautta aikain nopeimmin 100 lyötyyn miesten Superpesiksen runkosarjassa ja tarvitsi saavutukseen vain 34 ottelua. Seuraavana tilastossa tulevat Lauri Rönkkö ja Perttu Ruuska puhkoivat 100 lyödyn rajan 44. ottelussaan.

– Jukka-Pekka Vainionpää Seinäjoen JymyJusseista on kolmannen kerran urallaan miesten Superpesiksen lyöjäkuningas. Uudet yhden kauden ennätyslukemat kirjataan 5+134=139. Aiemmin kaudella Vainionpään maila puhui 2+14 juoksun arvoisesti Imatralla, mikä tiesi uutta lyötyjen ennätystä yksittäisessä ottelussa.  Kouvolan Pallonlyöjien Juha Korhonen ohitti myös Roope Korhosen viime kauden ennätyksen (129) ja takoi 4+127=131 lyötyä.

– Kiteen Pallo -90:n Sami Partanen iski runkosarjassa 0+74 lyötyä juoksua. Kyseessä on yhden kauden ennätyslukema lyötyjä, joihin ei sisälly yhtään kunnaria. Vastaavaan ylsi Kouvolan Pallonlyöjien Ossi Meriläinen kaudella 2016.

– Teemu Nikkanen Hyvinkään Tahkosta iski ennätysmäärän kunnareita yhden kauden aikana, 12. Juha Korhonen (2012) ja Henri Puputti (2016) sekä Perttu Ruuska kuluvalta kaudelta ovat yltäneet 11 kunnariin.

– Perttu Ruuska Vimpelin Vedosta on 17-vuotiaana kautta aikain nuorin tehotilaston voittaja lukemin 11+117+35=163.

– Riku Niemi pelasi eniten superpesisotteluita runkosarjan aikana, 33. Niemi edusti Oulun Lippo Pesistä 22 ottelussa ja Sotkamon Jymyä 11 ottelussa.

Aiheesta lisää

Video: Teemu Nikkasen kauden 12. kunnari

Miesten Superpesiksen puolivälierien otteluaikataulu

Yle Urheilu: Yllätyksen makua ilmassa