Valitse sivu

Pesäpallon historia Lapissa tuntee vain yhden pääsarjajoukkueen, kun Kemin Naisvoimistelijat piipahti naisten mestaruussarjassa kauden 1957. Myöskään toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ei lappilaisia joukkueita ole nähty Ykköspesiksen aikakaudella. Jatkossa tilanne saattaa kuitenkin olla toinen, sillä Simon Kirin laadukas ja määrätietoinen seuratyö alkaa näkyä konkreettisina tuloksina. Nousuottelut Lahden Mailaveikkoja vastaan käynnistyvät Simossa lauantaina ja ykköspesispaikka on katkolla toiselle joukkueista Lahdessa heti sunnuntaina.

Nykyisen taipaleensa suomensarjassa Simon Kiri aloitti 2016. Kaudesta muodostui melkoista tervanjuontia, eikä joukkue yltänyt kertaakaan kolmen pisteen voittoon. Silti seurassa haluttiin katsoa eteenpäin. Omille junioreille annettiin vastuuta, kävi miten kävi.

– Kolme vuotta sitten aloitimme suomensarjassa ja otimme kovasti turpaan. Sen jälkeen mietimme, lähdetäänkö suomensarjaan vai ei. Itse tulin pelinjohtajaksi kaudelle 2017. Tuloksista huolimatta annoimme nuorten pelata, mikä oli tärkeintä. Tuloksenmittauksen aika olisi myöhemmin, kuluvankin kauden pelinjohtaja Janne Anttila kertoo.

Omista junioreista vastuunkantajia

Sijoitus tulevaisuuteen kannatti. Kaudelle 2017 joukkue meni jo selkeästi eteenpäin ja nyt pelataan paikasta Ykköspesikseen. Erityisen iloinen Anttila on omien junioreiden kehityksestä.

– On ollut huikeaa, mahtava kesä! Isoimpana asiana ovat omat junnut, jotka alkavat puhjeta kukkaan. 10 vuotta sitten aloitettu sitkeä juniorityö saa palkintonsa ja alkaa näkyä. Yksittäisiä helmiä alkaa tulla.

– Koko kauden on kulkenut hienosti. Joukkueessa ovat B-ikäiset Juha Turska ja B-poikien Itä-Lännessäkin palkittu lukkari Juuso Nousiainen, nuorempi B-ikäinen Niko Mikkola etukentällä sekä vasta C-ikäinen lyöjäjokeri Joona Nousiainen. Tosi tyytyväinen olen heidän kaikkien edistysaskeliin.

Profiilipelaajia saatiin joukkueeseen täsmähankintoina.

– Joukkueen kokoaminen on ollut erittäin onnistunut. Kolme vierastyöläistä saatiin juuri niille paikoille kuin tarvittiin – (Jani) Korhonen, (Jarno) Pelkonen ja (Joonas) Rajala. He ovat ottaneet paikkansa ja olleet niin paikoillaan kuin olla voi, Anttila kiittelee.

Junioreille on rakennettu reittejä kohti aikuisten sarjoja. Kokeneemmat pelaajat ovat mukana ja jakavat arvokasta oppia nuoremmilleen. Anttila pitää tärkeänä luoda mahdollisuuksia kotipaikkakunnalle jatkaa pelaamista aikuisikään saakka.

– Omista junioreista nousee aina 1-2 pelaajaa vuosittain edustukseen. Lisäksi meillä on maakuntasarjan joukkue, jossa C-D-junioreita ajetaan sisään aikuisten sarjoihin ja vastuullisille paikoille. Joukkueessa on mukana 35-40-vuotiaita entisiä tähtipelaajia jakamassa hiljaista tietoa eteenpäin ja opettamassa nuoria.

– Olen aina sanonut meidän nuorillekin, että katsovat ja miettivät tarkkaan kokonaisuuden, jos muualle kysytään. Esimerkiksi ulkopelistä voi saada hyvän pelipaikan, mutta roolia ei välttämättä ole sisällä. Silloin kokonaisvaltainen kehittyminen pelaajana kärsii.

Aktiivisimmat pesäpallon seuraajat ovat huomanneet Simon Kirin seuranimen vilahtelevan niin valtakunnallisilla leireillä kuin ylempien sarjojen kasvattajaseuralistoilla.

– Kaisa Salmela on tietysti kaikille tuttu nimi. Uusimmasta sukupolvesta Jasmiina Juntunen on pelannut Superpesistä Kempeleen Kirissä ja Ville Veittikoski tähyää Superpesiksen rinkiin Sotkamon Jymyssä. Nyt näitä alkaa tulla, Anttila iloitsee.

Arvokasta oppia sukupolvilta toisille

Oman seuran perustukset ovat vahvasti kunnossa. Pelaajat jatkavat mielellään Simossa, kun seuraan on rakennettu turvallinen, lämmin ja välittävä ilmapiiri. Anttila jakaa suuren kiitoksen kaikille toiminnan tekijöille ja vapaaehtoisille.

– Täällä on pyritty luomaan seurasta ja joukkueesta toinen koti, turvallinen koti pelaajille. Itseluottamus on korkealla tasolla, samoin joukkuehenki. 35 vuotta olen itse ollut mukana pesäpallon parissa enkä ole tällaisessa joukkueessa aiemmin ollut. Loppukaudesta on monenlaisista silloista noustu.

– Koko seuran toiminta on hyvällä pohjalla. Juniorien vanhemmat ovat tehneet korvaamattoman arvokasta työtä ja nykyisellä jaoston porukalla on pari vuotta menty huikeasti eteenpäin organisaatiopuolella. Mielestäni se on reilun 3000 asukkaan kunnalta tosi hyvin.

Tärkeässä roolissa ovat entiset pelaajat, jotka jakavat aktiivisesti kokemuksiaan ja oppejaan tuleville sukupolville. Kaikki tapahtuu vapaaehtoispohjalta. Anttila itsekin laskee kesän ottelumääräkseen 69.

– Entisiä pelaajia on saatu mukaan valmennuspuolelle. He tekevät arvokasta työtä vapaaehtoispohjalta ja uhraavat omaa aikaansa juniorien pesäpallotoiminnalle. Välttämättä heitä ei aina muisteta kylliksi kiittää, mutta heidän panoksensa seuran eteen on valtava.

Pienellä paikkakunnalla parhaita mahdollisia ratkaisuja ei välttämättä kaikille pelaajille löydy. Anttila kiittelee Pohjois-Suomen seurayhteistyötä, joka tukee nuorten eteenpäinmenoa.

– C-ikäluokka ja vanhempi D ovat haastavia. Niistä lopettamisia saattaa aina muutama tulla. Onneksi olemme päässeet hyvään yhteistyöhön Kempeleen Kirin kanssa, niin kenenkään ura ei tahtomattaan pääty tällaiseen.

– Meillä myös tyttöpuoli voi oikein hyvin. D-tyttöihin saimme jopa kaksi joukkuetta mukaan ja ensi kesäksi saamme C-tyttöihin omavaraisen joukkueen. B-tyttöjä on päässyt Muhokselle pelaamaan tyttöjen Superpesistä ja yhteistyötä on tehty Tyrnävän Tempauksen kanssa.

Simon Kirin naisjoukkue täydentää seuran upeaa menestystä kuluvalla kaudella. 15 ottelun saldona on ainoastaan yksi tappio supervuorossa ja edessä on kauden päätösottelu Oulun Lipottaria vastaan kotikentällä tänään perjantaina kello 17.30. Simon naisten sarjasijoitukseen ottelulla ei ole enää merkitystä. Joukkue voittaa maakuntasarjan pohjoislohkon ja nousee suomensarjaan kaudelle 2019.

”Jos Vimpelissä, miksei Simossa?”

Kauden huipennus on käsillä. Nousuotteluita Ykköspesikseen pelataan Simossa lauantaina ja liki 600 kilometrin päässä Lahdessa sunnuntaina.

– Sitä nauroimmekin, kun Superpesiksessä on ollut paikalliskierroksia. Tässä on melkoinen sellainen, Simo vastaan Lahti. Katsotaan nyt, mitä pelit tuovat tullessaan. Tämä ei ole meille mikään peikko, meillä ei ole mitään pakkoa voittaa. Minulle riittää, että pelaamme hyvin. Katsotaan sitten, mihin se riittää, Anttila sanoo.

– Jännitykset on jännitetty, nyt nautitaan. Sanoinkin pelaajille, että harvoin näitä pelejä pääsee pelaamaan. Suomensarjaa, mutta aina on hienoa pelata voitosta ja olla sarjan paras, Anttila lisää.

Lauantain ottelu on herättänyt jo etukäteen suurta huomiota Simossa ja lähialueilla. Anttila iloitsee erinomaisesta tunnelmasta ja yleisön kiinnostuksesta joukkuetta kohtaan.

– Hienoa, että pienellä paikkakunnalla saamme yleisöä katsomoon. Edellisessä ottelussa oli paikalla jo lähes 400 katsojaa. Lauantaina uskoisin, että katsojia on 550-600.

– Innostus leviää. Täältä on 26 kilometriä Kemiin ja sielläkin ihmiset tulevat puhumaan, miten hienoa työtä teette.

Menestys tulee, jos on tullakseen. Simon Kirillä on vahva junioritoiminnan ympärille rakennettu seuratoiminnan kivijalka, joka takaa vahvan perustan jatkaa eteenpäin. Luottamus omaan tekemiseen on korkealla tasolla. Simossa ei vähätellä seuran saavutuksia, vaan ollaan terveellä tavalla ylpeitä eteenpäinmenosta.

– Jos nousu tulee, sitten juhlitaan. Taustaorganisaatio alkaa miettiä jatkoa. Talouden haluamme ehdottomasti hoitaa hyvin, Anttila painottaa.

– Meillä on intohimoisia pesäpalloihmisiä, miksi emme pystyisi. Jos Vimpelissä on pystytty menestymään, miksei Simossa. Hulluutta tämä on ja luottoa seuran tekemiseen. Ei tyydytä olemaan pieniä, vaan uskotaan omiin tavoitteisiin. Sieltä se palkinto joskus tulee, tavalla tai toisella, Anttila vakuuttaa.

Suomensarjan nousuottelut Ykköspesikseen (2 voittoa)

La 1.9.
Simon Kiri – Lahden Mailaveikot 14.00
Kannuksen Ura – Loimaan Palloilijat 15.00

Su 2.9.
Loimaan Palloilijat – Kannuksen Ura 14.00
Lahden Mailaveikot – Simon Kiri 16.30

La 8.9.
Simon Kiri – Lahden Mailaveikot 14.00 Tarvittaessa
Kannuksen Ura – Loimaan Palloilijat 15.00 Tarvittaessa

Nousunsa suomensarjaan varmistanut Simon Kirin naisjoukkue pelaa kauden päätösottelunsa kotikentällään perjantaina 31.8. kello 17.30. Vastaan asettuu Oulun Lipottaret.

Aiheesta lisää

Lisätietoa Simon Kirin toiminnasta seuran kotisivuilla

Kuvia ja videoita kaudesta Simon Kirin Facebook-sivulla

Yle: ”Jo synnytyslaitoksella lyöty räpylät käteen”

Yle Uutiset 14.8.2018 kohdasta 3.50: ”Simossa eletään pesishuumaa”

Lapin Kansa: Simon Kiri kohtaa Lahden Maila-Veikot

Lapin Kansa: ”Antti Vihtkari pelaa myös vierasottelun”