Valitse sivu

Kanta-Hämeessä sijaitsevan Janakkalan ylpeys Jana on noussut ilmiöksi tämän kauden tyttöjen Superpesiksessä. Alkulohkovoittoa seurasi vaikeampi jakso ylemmässä jatkosarjassa, mutta se oli vain tyyntä myrskyn edellä. Nousu nelospaikalta välieriin ja ylemmän jatkosarjan lohkovoittajan Lapuan Virkiän kukistuminen suoraan kahdessa ottelussa saivat aikaan varsinaisen pesisbuumin 16 500 asukkaan kunnassa.

Pelinjohtaja Toni Ojala ei peittele tyytyväisyyttään välieräpaikan ratkettua.

– Pesis on ihmeellinen laji, näinkin voi käydä. Tasaisia olivat ottelut. Ainoastaan ensimmäisen ottelun toinen jakso hieman repesi, mutta se oli poikkeus. 10 juoksun tekeminen jaksoon on nykypesiksessä hankalaa, kun ulkokentät ovat niin kovia. Yleensä sellainen on vain toiveunta.

– Pienessä mielessäni toivoin Virkiää vastaan, kun kyseessä on vielä entinen kotipaikkakuntani. Lapua oli miellyttävä vastustaja sekä pelillisesti että matkojen osalta, Ojala myöntää.

Ratkaisut nähtiin erityisesti ulkopelissä, jossa Jana hyydytti vastustajansa lyöntipelin.

– Varmasti olimme parempi ulkopelijoukkue. Ensimmäisen pelin alku meni vähän jännityksen piikkiin, mutta sen poistuttua saimme ulkopelistä kiinni, mikä oli avain voittoon. Olimme jo ylemmässä jatkosarjassa joukkue, jolle tehtiin vähiten juoksuja, Ojala kertoo.

Laadukkaalla juniorityöllä menestykseen

Janakkalan Janalla on takana seurahistoriansa toinen kausi naisten Ykköspesiksessä, kun Hämeenlinnan Paukun sarjapaikka siirtyi naapurikuntaan. Kuudes sija on hieno saavutus, vaikka joukkueessa odotettiin jopa enemmänkin. Varsinaisena yllätyksenä menestys ei ole tullut, sillä seurassa on tehty viime vuosina erinomaista juniorityötä.

– Asioita on seurassa tehty oikein ja töitä pirun paljon. C-tytöt olivat kuudensia Nuorisoleirillä 2015 ja tässä joukkueessa on mukana sitä runkoa sekä lisäksi muutama ”ei-janalainen”. Pitkän aikaa on tehty hyvää työtä, Ojala kiittelee.

Seuran historiasta ei löydy voitettua pesäpallon SM-mitalia, toistaiseksi.

– Useampi vuosi on näillä pelaajilla vielä jäljellä ja alempaa on tulossa lisää junnuja. Vain neljä pelaajaa tästä ryhmästä (Anni Heikkilä, Iida Järvinen, Fanni Kanerva ja Katri Oksanen) ikääntyvät juniorisarjoista tämän kauden jälkeen, Ojala kertoo.

Tyttöjen Superpesiksen joukkueessa on useita timantteja, joiden parasta osaamista on jo hiottu naisten Superpesikseenkin. Esimerkiksi vasta 15-vuotias Anna Ala-Kauhaluoma iski kaksi lyötyä juoksua tamperelaiselle Manse PP:lle toukokuun pääsarjadebyytissään. Silti Ojala muistuttaa koko joukkueen merkityksestä ja ratkaisijoiden löytymisestä laajalla rintamalla.

– Joukkuelaji, joten hankalaa on nostaa ketään ylitse muiden. Tietysti voisin mainita pelaajat, jotka ovat naistenkin Superpesistä jo pelanneet. Meillä on kuitenkin jopa C-ikäisiä pelaajia noussut ratkaisijoiksi, kun joukkueella on ollut heikkoja hetkiä. Välillä on oltu kopinnostoroolissa, mutta nyt tullaan numerolla 8, lyödään kaksi juoksua jaksoon ja ratkaistaan kokonainen jakso (Ellamaria Hutri) toisessa puolivälieräottelussa. Se ansaitsee ihailun. Ne ovat olleet joukkueelle tärkeitä onnistumisia, kun osa pelaa isolla kuormalla Superia.

– Meidän mantrakin on oikeastaan ollut ”laajasti vastuuta”. Meillä on hyvä kombinaatio eli ei tarvitse koppien kautta lähteä pelaamaan. Voimme lähteä pyörittämään peliä mistä vaan kohdasta lyöntijärjestystä.

Valmiita menemään päätyyn asti!

Tyttöjen Superpesiksessä on edessä tasaisen kauden huipennus. Janakkalan Jana odottelee välierävastustajaa porilaisen Pesäkarhujen ja Kempeleen Kirin ottelusarjasta, joka ratkaistaan kolmannessa ottelussa maanantaina. Välieräpaikkansa myös varmistanut Fera Raumalta kohtaa voittajan sunnuntain ottelusta Vähänkyrön Viesti-Roihu, Helsinki.

– Turha tässä on mennä asioiden edelle. Peli kerrallaan mennään ja katsotaan nyt ensin, tuleeko sieltä vastaan Pori vai Kempele, Ojala miettii.

Tavoitteenasettelu on kuitenkin selvä. Tässä vaiheessa kautta jätetään kentälle kaikki ja haetaan vain voittoja.

– Joka pelin, kun voitat, on nenä pleksissä lopuksi. Ei sitä pidä peitellä, että mitali meillä on tavoitteena. Miksi myöskään tässä vaiheessa kautta tyytyä hopeasijaan. Olisihan se hullua lähteä nyrkkeilyotteluunkin olemaan toinen.

– Ei se tietysti helppoa ole. Vain kovia joukkueita on enää vastassa, eikä mitään saa ilmaiseksi. Jokainen juoksu pitää ansaita, Ojala muistuttaa.

Pieni tauko otteluihin tulee Janan kannalta hyvään saumaan. Pelinjohtaja Ojala epäilee, että joukkueella on vielä valttikortteja hihoissaan kauden tärkeimpien otteluiden varalle.

– Kaikkea ei pidä paljastaa. Sen voin sanoa, ettemme me ole vielä kaikkea ”all-in” laittaneet. Nyt meillä on ihannetilanne, kun saamme vähän taukoa ja pääsemme joukkueella treenaamaan. Kesätauon jälkeen meillä ei yhteistä treeniä ole ollutkaan. Nyt saamme hyvin porukan kasaan pois lukien ne, jotka ovat mahdollisesti Mansen mukana naisten Superpesiksessä.

Kansanpuiston kenttä Turengissa on syttynyt kannustamaan omiaan ja otteluissa on mahtava tunnelma. Välieräpaikan ratkaissutta ottelua Lapuan Virkiää vastaan seurasi paikan päällä upeasti 335 katsojaa. Ojala jakaa kiitosta kotiyleisönsä suuntaan jo nyt ja odottaa vähintään vastaavaa karnevaalia kauden kiihkeimpiin otteluihin, kun panoksena on seurahistorian ensimmäinen pesäpallon SM-mitali.

– En ainakaan usko, että yhtään vähempää väkeä olisi katsomossa välierä- ja mitaliotteluissa. Loistava on tunnelma ja hienoa on pelata. Siellä lyödään yleisössä kättä rytmikkäästi yhteen ja tuuletetaan. Yleisö on meille todella 13. pelaaja. Mitä on osaa superpesisotteluista seurannut, lähestytään täysin jo niiden tunnelmaa.

Aiheesta lisää

Videoita Janakkalan Janan kaudesta

Aamupostin uutinen välieräpaikasta Janan Facebook-sivulla

Video: Anna Ala-Kauhaluoma lyö juoksun superpesisdebyytissään

Tyttöjen Superpesiksen otteluohjelma