Valitse sivu

Naisten ykköspesiskauden ennakkoarvioissa pelinjohtajat jättivät Joensuun Mailan sijalle 9 ja Pöytyän Urheilijat sijalle 10. Todellisuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempää, sillä lähes käsittämättömällä tavalla joukkueet kohtaavat toisensa sarjan sisäisissä välierissä. Ottelusarjan ensimmäinen osa nähdään Pöytyällä tänään keskiviikkona. Paikan superpesiskarsintaan Lappajärven Veikkoja vastaan saavuttaa kolmella voitolla.

Yksi Pöytyän Urheilijoiden avainpelaajista on koko kauden ollut sarjan lyöjäkuningatar ja kesäkuun pelaajaksi valittu Petra Kaitonen, joka pommitti 20 otteluun komeat 2+69 juoksua. Ennen tätä kautta Kaitosen saldo oli nykymuotoisessa Ykköspesiksessä 0+27 lyötyä 30 otteluun.

– Kovaa ja monipuolisesti, hyvin treenattiin koko talvi. Meillä on nuoressa joukkueessa eri-ikäisiä pelaajia. Vanhin taitaa olla 26, nuorin 14 ja keski-ikä 19. Lahjakkuutta riittää joukkueessa, laajalla rintamalla olemme saaneet onnistumisia, Kaitonen pohtii.

– Ulkopeli on ollut meidän vahvuus. Se on toiminut hyvin koko kauden ja antanut meille mahdollisuuden voittaa. Sisällä on tehty tarvittavat juoksut.

Kaitonen on itse ollut lyöntipaikalla alati vaarallinen, mistä kertoo komea kotiutusten onnistumisprosentti 61,7. Jalkojakin joukkueesta löytyy. Sanni Kyläpekka jakoi Mynämäen Vesan Henna Nurmen kanssa sarjan etenijäkuningattaruuden 47 tuodulla ja tilastokolmonen Elisa Pauna toi 43 juoksua.

– Kieltämättä olen onnistunut hyvällä prosentilla. Nopeita etenijöitä on kiva lyödä kotiin, Kaitonen kiittelee.

”Haluamme voittaa sarjan”

Upea kausi on vielä pahasti kesken. Edessä on mielenkiintoinen välieräsarja Joensuun Mailaa vastaan.

– Siltä se kuulostaa, että haluamme voittaa sarjan ja mennä Superin karsintaan. Hyvät mahdollisuudet meillä on, Kaitonen sanoo.

Oulun Lipottaret nousi kahdessa vuodessa naisten suomensarjasta 2015 Ykköspesikseen 2016 ja edelleen Superpesiksen pudotuspeleihin 2017. Pöytyälläkin nousu parrasvaloihin on tapahtunut nopeasti. Kaitonen on joukkueestaan ainoa pelaaja, jolle Ykköspesis oli entuudestaan edes jollain tavalla tuttu sarja.

– Hurjaa on ollut kehitys, kun vasta tälle kaudelle nousimme Ykköspesikseen. Siitä Joensuussakin puhuimme päätöskierroksella, ettei ihan oltaisi uskottu, että näin pitkälle yllämme. Toki tiesimme, että mahdollisuuksia on vaikka mihin. Jo kauden alla pelasimme Superpesikseen noussutta Mynämäen Vesaa vastaan ja ottelut olivat hyvin tiukkoja.

– Joukkueella ei juuri ollut kokemusta Ykköspesiksestä ennen tätä kautta. Uudesta sarjatasosta ja sen vaatimuksista ei ollut tietoa.

Runkosarjan kakkossijan myötä paikka ylempiin pudotuspeleihin varmistui kovalla työllä ja harjoittelulla.

– Iso kiitos pelinjohtajalle (Juhani Rannikko). Kaksi vuotta on tehty joukkueen kanssa hyvää työtä ja hän on vienyt meitä pelillisesti eteenpäin, Kaitonen lausuu kiitoksensa.

Kauden huipennus käynnistyy kotikentällä Kumilassa tänään keskiviikkona. Kaitonen toivoo runsaasti yleisöä lehtereille.

– Jotain uusia juttuja tuohon varmasti keksimme, kaksi kertaa olemme kauden aikana pelanneet Joensuuta vastaan. Tiukkoja ja vähäjuoksuisia pelejä on varmasti luvassa. Kumpi on vahvempi sisäpelissä, vie todennäköisesti voiton.

– Yleisöä odotan paljon katsomoon. Meillä kävi runkosarjassakin kivasti porukkaa katsomassa otteluita.

Hanna Toivasella upea kausi lukkarin tontilla

Jos ihan näin mahtavaa menestystä ei osattu Pöytyällä ennakoida, sama pätee Joensuun Mailan nuoreen joukkueeseen.

– On pelattu hyvä kausi ja yllätytty vähän itsekin, että näin korkealle on ylletty. Me vain pelaamme ja katsomme, mihin se riittää, joukkueensa lukkari, 17-vuotias Viinijärven Urheilijoiden kasvatti Hanna Toivanen sanoo.

Toivasen oma kausi on sujunut hienosti, vaikka tyttöjen Superpesiksessä pudotuspelit jäivätkin haaveeksi.

– Ihan mukavasti on mennyt, paljon on ollut pelejä naisten Ykköspesiksessä ja tyttöjen Superpesiksessä.

– Ja B-tyttöjen Itä-Länsi, se oli tosi hieno kokemus. Oli todella mukava pelata Itä-Lännessä tässä lähellä omalla kotistadionilla (upouusi Kerubi Stadion Joensuussa).

Lautasen äärellä erinomaisesti koko kauden pelannut Toivanen arvostettiin naisten Ykköspesiksen kuukauden pelaajaksi heinäkuussa. Nuori pelaaja ei epäröi nostaa esiin vahvuuksiaan, mutta tuo samalla esiin halunsa kehittyä huippupesäpalloilijana.

– Peliäly ja pelin lukeminen, ne tulevat ensimmäisinä mieleen. On muitakin, mutta kaikkea voi vielä kehittää paljon nykyisestä.

Nuoret ja kokeneemmat nauttivat pelaamisesta

Joensuun välieräpaikka ratkesi Ykköspesiksen runkosarjan päätöskierroksella. Joukkue kukisti kotonaan tulevan vastustajansa Pöytyän 2-0 (6-1, 1-0) ja varmisti jatkopaikkansa. Kolmen pisteen voitto tarvittiin, sillä samaan aikaan Roihu Helsingistä haki täyden pistepotin Raumalta.

– Voitimme viimeisen ottelun ja se oli jo ikään kuin osa tulevaa. Mukava lähteä sarjaan, kun on voitto alla. Ulkopeli on ollut tosi hyvää koko kauden, siihen luotetaan, Toivanen sanoo.

Joensuun Mailan joukkue on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Kokeneemmasta kaartista Veera Ahvanainen, Juulia Eskman, Salla Eteläpää, Henna Hakulinen, Riikka Kilpeläinen ja Johanna Myyryläinen ovat tuttuja kasvoja Superpesiksestäkin.

– Aina on ollut hauskaa joukkueen kanssa. Meillä on niin nuorempaa osastoa kuin kokeneempia Superissakin pelanneita pelaajia. Olen tykännyt pelata tässä joukkueessa ja kokeneemmilta on saanut hyviä neuvoja omaan pelaamiseen. Toisinkin päin se on toiminut. Kokeneemmille me nuoret olemme tuoneet oman vivahteen, kun olemme joukkueessa mukana, Toivanen näkee.

Kauden huipennusta lähestytään levollisin mielin. Joensuun Mailan ykköspesisjoukkue on parhaillaan matkalla Pöytyälle, jossa ottelusarjan ensimmäinen osa nähdään tänään keskiviikkona. Hanna Toivanen pitää kiinni samasta ohjenuorasta, joka on tuottanut tulosta koko kauden ajan.

– Omalla pelillä mennään ja katsotaan, mihin se riittää. Joukkueen eteen tehdään töitä kaiken aikaa.

Joensuun Mailan edeltäjä Karjalan Maila teki pikavisiitin pesäpallon naisten SM-sarjaan yhden kauden ajaksi 1962. Kuluva kausi on seuralle kautta aikain kuudes naisten Ykköspesiksessä. Pöytyän Urheilijat ei ole seurahistoriansa aikana yltänyt Superpesikseen, eikä tätä kautta aiemmin nykymuotoiseen naisten Ykköspesikseen.

Naisten Ykköspesiksen välierät

Ke 15.8. Pöytyän Urheilijat – Joensuun Maila 17.30

La 18.8. Joensuun Maila – Pöytyän Urheilijat 17.00

Su 19.8. Pöytyän Urheilijat – Joensuun Maila 17.00

Ti 21.8. Joensuun Maila – Pöytyän Urheilijat 17.30 (tarvittaessa)

To 23.8. Pöytyän Urheilijat – Joensuun Maila 17.30 (tarvittaessa)

Aiheesta lisää

Karjalainen: JoMan naisten kausi jatkuu välierissä

Auranmaan Viikkolehti: Pöytyä sarjakakkoseksi

Mynämäen Vesa nousi Superpesikseen

Välierät käyntiin Pöytyältä

Välieräfiilis nousee Joensuussa

Joona-Pekka Hirvosen kuvagalleria Joensuu-Mynämäki-ottelusta