Valitse sivu

Sotkamon Jymyn, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian ja Kajaanin Pallokerhon laaja-alaisella yhteistyöllä haetaan pesäpallotoiminnan terävöittämistä Kainuussa niin harrastaja- kuin kilpapolulla. Harrastajapolun tavoitteet ovat lähitulevaisuudessa harrastajamäärien lisääminen ja pelitaidon parempi kehittyminen. Kilpapolun tavoitteena on tuottaa Suomen parhaita mies- ja naispesäpalloilijoita menestyviin kainuulaisiin seuroihin.

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia haki kevään aikana yhteistyössä Sotkamon Jymyn ja Kajaanin Pallokerhon kanssa pesäpallon valmennuspäällikköä sekä kahta pesäpallovalmentajaa kokoaikaisiin työtehtäviin. Hakuaika päättyi toukokuussa ja valitut henkilöt aloittivat työtehtävänsä elokuun alussa.

Valmennuspäällikön vastuun ottaa Saku Komulainen. Lajivalmentajiksi valittiin poika- ja miespesäpalloon Teemu Körkkö Sotkamon Jymystä sekä tyttö- ja naispesäpalloon Arttu Jurvakainen Kajaanin Pallokerhosta. Valinnat palvelevat kaikkien osapuolten yhteisiä tavoitteita.

– Valmentajan päätoimisuus ja Akatemian myötä saatava valmennusymmärrys ja -monipuolisuus tukevat seuran tavoitetta nostaa naispesäpallo takaisin Suomen huipulle. Tyttöpesäpalloilulla on Kajaanissa vankka asema, mistä kertovat muun muassa korkeat harrastajamäärät, Kajaanin Pallokerhon puheenjohtaja Jorma Säkkinen kertoo.

– Oma juniorityömme ruohonjuuritasolla voi hyvin. Tavoitteenamme on saada jatkumoa myös kriittisiin D-, C- ja B-ikäluokkiin. Akatemiayhteistyö antaa tähän kehitykseen hyvät mahdollisuudet, Sotkamon Jymy-Pesis ry:n puheenjohtaja Unto Väisänen toteaa.

Akatemia verkoston kehittäjänä

Tänä vuonna naisten ja miesten Superpesiksestä löytyy noin viisi joukkueellista Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kasvatteja. Odotusarvona on Akatemian puolelta saada tulevaisuudessa Kainuuseen menestyvät edustusjoukkueet niin miesten kuin naisten puolelle

Akatemiajohtaja Janne Vuorinen uskoo kainuulaisen mallin kehittävän vetovoimaista pesäpallokokonaisuutta Kainuussa.

– Yhteinen tapa toimia huippu-urheilun ja koulutuksen arvostamisen osalta tuo vääjäämättä yhteistä hyvää niin toiminnallisesta, osaamisen ja myös taloudellisestakin näkökulmasta. Seurojen kanssa tulemme edelleen kehittämään kokonaisuutta Kainuussa.

– Akatemia haluaa osaltaan tukea kainuulaisten pelaajien mahdollisuutta kehittyä urallaan ja samalla olla vahvasti mukana kainuulaisten seurojen toiminnassa. Kun seuroilla menee hyvin, niin akatemiassakin laji voi hyvin.

Koulutusrakenteellisesti katsottuna akatemiatoiminta on valtakunnallisesti vertailtuna vahvalla tasolla, sillä toimintaa löytyy niin yläkouluvaiheesta, toiselta asteelta kuin Kainuun Prikaatistakin.

– Rakenne on kunnossa. Pesäpalloilijoita on jo vuosien ajan hakeutunut opiskelemaan Kainuuseen pesäpallo-opin perässä ja uskon, että tällä rytmin muutoksella vetovoima kasvaa entisestään, Vuorinen näkee.

“Talenttien rekrytointi Kainuu-keskeisemmäksi”

Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueessa on totuttu näkemään vuosien saatossa useita omia kasvatteja, jotka ovat käyneet läpi akatemiavaiheet alusta loppuun. SuperJymy Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen peräänkuuluttaa oman pelaajatuotannon perään.

– Haluamme terävöittää omaa pelaajatuotantoa erityisesti kärkipelaajien osalta. Tuotamme hyvää superpesistasoa olevia pelaajia, mutta se ei riitä. Meidän pitää tuottaa Suomen parhaita pesäpalloilijoita.

Kainuulainen malli vaatii yhteistyöseuroilta ja -tahoilta sitoutumista yhteiseen linjaan.

– Urheilijapolun pitää olla täydellisesti kunnossa, että pesis on isossa kuvassa elinvoimainen Sotkamossa ja Kajaanissa. Valtakunnallinen scouttaaminen ja ikäluokkien talenttien rekrytoiminen täytyy niin ikään muuttua enemmän Kainuu-keskeisemmäksi, Kuosmanen päättää.

Aiheesta lisää

Tiedote SuperJymyn sivuilla

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia

Sotkamon Jymy-Pesis

Kajaanin Pallokerho