Valitse sivu

Huippupesäpalloilija Emmi Viitalan viikko sisälsi runsaasti juhlan aiheita elokuun alussa. Lapuan Virkiän kasvatti pelasi 300. superpesisottelunsa ja toi 500. juoksunsa pääsarjatasolla. Henkilökohtaiset ennätykset ovat silti jääneet taka-alalle. Kuten aina, Viitalan ajatuksissa tulee ensimmäisenä joukkue ja joukkueen paras. Lapuan Virkiän ”uusi tarina” etenee päämäärätietoisesti kohti kauden huipennusta.

500 tuotuun on yltänyt naisten pääsarjapesäpallon historiassa vain seitsemän pelaajaa. Viitalan edellä ovat enää Hanna Airaksinen (653), Terhi Rönkä (653), Sari Lemponen (539), Päivi Ikola (530), Marjo Lehkonen (522) ja Kirsi Hänninen (504).

– Itselle tämä tuli täytenä yllätyksenä, kun en ole tilastoihminen. Seurajohtaja soitti ja onnitteli, siitä tiesin. Toki tämä on tosi hieno juttu. Todella kovia nimiä on ympärillä, kun tilastoa katsoin.

– Tavallaan tämä on väistämätöntä, kun pelaa pitkään ja kilometrejä tulee mittariin. Onni on ollut saada pelata huippujoukkueissa ja taistella lähes joka kausi mitaleista kovien pelinaisten kanssa. Siitä pitää olla kiitollinen ja nöyrä, Viitala sanoo vaatimattomana.

Kaikesta huolimatta moiseen saavutukseen tarvitaan menestyvien joukkueiden lisäksi valtavasti yksilöosaamista. Sen myöntää myös Viitala.

– Tietysti jalkojen pitää jollain lailla liikkua ja lähtöjä osata ottaa. Pelkän nopeuden lisäksi korvien välissä pitää tapahtua, mikä on tässä lajissa hienoa.

– Fysiikkaharjoittelu on aina ollut minulle tärkeää ja lähellä sydäntä. Harjoittelu on maistunut.

Menossa on jo 14. kausi Superpesiksessä. Viitala on voittanut urallaan 10 SM-mitalia, joista neljä on mestaruuksia. Mitalittomia kausia on vain kolme.

– Joukkueurheilussa tekee parhaansa, että joukkue pärjää. Yksilö tekee sitä työtä, mistä on joukkueelle eniten hyötyä, joukkueen yhteisen tavoitteen eteen. Nämä yksilösaavutukset ovat hienoa plussaa.

Uuden tarinan ensimmäinen kausi

Muutoksen tuulet puhalsivat Lapualla viime kauden päätteeksi. Useiden menestysvuosien avainpelaajat, kuten Emmi Pippola, Saija-Maria Saari ja Paula Saloranta, lopettivat uransa. Pelinjohtajat Jukka Liikala ja Timo Kankaanpää jättivät joukkueen. Oli uuden tarinan aika.

– Hyvässä vaiheessa mennään. Kuten tiedetään, meillä on ollut suuria muutoksia, niin kuin aika ajoin pitää ollakin. Aikansa kutakin, Viitala sanoo.

– Opettelua ja hakemista on ollut. Uusi tarina jatkuu vielä tulevinakin vuosina ja ensimmäinen kausi on eniten opettelua – hakemista siihen, miten teemme asioita. Heinäkuussa pelattiin tosi paljon pelejä ja isossa kuvassa on menty eteenpäin. Rutiinitaso on saatu nostettua korkeammalle.

Tavoitteita on asetettu kuluvallekin kaudelle. Lapuan Virkiällä on menossa seurahistoriassa ennätyksellinen menestysjakso, kun peräkkäisten SM-mitalien putki on jo kymmenen kauden mittainen. Kokenut menestyjä Viitala tietää, ettei pudotuspeleihin lähdetä kuin voittamaan.

– Mahdollisuus on mihin tahansa. Sarja on näyttänyt, miten tasainen se on ja tasaisena se varmasti jatkuu loppuun asti. Neljä kärkijoukkuetta ovat pelanneet otteluita ristiin rastiin. Mielenkiintoinen loppukausi on edessä. Ei ole joukkuetta, ketä emme pystyisi voittamaan.

– Voitosta voittoon lähdetään etenemään. Menestystä on omalla urallakin tullut. Kukapa nyt pudotuspeleihin lähtisi himmeimmistä mitaleista pelaamaan.

Vakuuttava voitto puolivälierien avauksesta

Pudotuspelien avaus oli Virkiän osalta lupauksia herättävä, kun paikalliskilpailija Seinäjoen Maila-Jussit jäi kyydistä lukemin 2-0 (6-1, 8-4). Viitala palkittiin joukkueensa parhaana ja Janette Lepistö takoi yhdeksän tehopistettä.

– Sunnuntain startti oli tosi vahva. Keskinäiset ottelut Maila-Jusseja vastaan eivät ole olleet meille helppoja, mutta sunnuntaina pelasimme valtavan hyvin.

Avausvoitto toi toivotun alun pudotuspeleille, mutta ottelusarja on vielä pahasti kesken. Kokenut Viitala tietää, ettei onnistumisia tai epäonnistumisia pidä jäädä liiaksi miettimään. Pudotuspeleissä ottelut seuraavat toisiaan nopealla tahdilla.

– Sunnuntaina saatiin nauttia voitosta, mutta jo maanantaina aloimme kääntää katseita keskiviikkoa kohti. Videoita on katsottu. Vielä meillä on tekemistä, vastustajan kärki teki liian hyvin tilannetta.

– Pudotuspeleissä on mentävä hetkessä – hyviin tai huonoihin tilanteisiin ei saa jäädä kiinni. Tämän joukkueen kanssa en ole siitä huolissani, että lähtisimme takki auki yhteenkään peliin. Uuden tarinan kuva on sellainen, ettei siihen ole varaa.

Seinäjoen Maila-Jussien ja Lapuan Virkiän toinen puolivälieräkohtaaminen on edessä huomenna keskiviikkona. Ruudun monikameralähetyksestä pääsevät nauttimaan kaikki pesäpallon ystävät eri puolilla Suomea.

– Tällä kaudella on ollut hyvä, kun kaikki pelit ovat olleet Ruutu-pelejä. Ei tarvitse liikaa kameroita jännittää, Viitala päättää.

Naisten Superpesiksen puolivälieräottelut keskiviikkona 15.8.

Fera, Rauma – Manse PP, Tampere 17.30
Seinäjoen Maila-Jussit – Lapuan Virkiä 17.30 Ruutu kello 17.15
Kempeleen Kiri – Pesäkarhut, Pori 17.30
Pesä Ysit, Lappeenranta – Kirittäret, Jyväskylä 17.30

Aiheesta lisää

Video: Emmi Viitala juhli ensimmäistä mestaruuttaan 2012