Valitse sivu

– Totta kai pikkasen jännitti eri tavalla kuin normaalia sarjapeliä, ensimmäisessä vuorossa jännitystä oli vielä vähän enemmän. Oli ehkä ylijännitystä, mutta sitten se rupesi siitä tasaantumaan, kun pari vuoroa oli pelattu. Pääsääntöisesti pärjättiin hyvin, kiitteli superpesistuomari Waltteri Uurasjärvi miesten Superpesiksen debyyttiottelunsa jälkeen Hyvinkäällä.

Tälle kaudelle entiset A- ja B-tason tuomarit yhdistettiin superpesistuomareiksi. Lisäksi osaan miesten Superpesiksen otteluista jätettiin tuomarinimeämiset tekemättä, jotta saimme paikkoja alkukaudesta onnistuneille uusille kasvoille.

– Onnistuimme odotetun hyvin ja tuomarit pärjäsivät otteluissa hienosti. Uusia vastuunkantajia saadaan koviin peleihin antamalla tuomareille mahdollisuus viheltämiseen vaativimmissa peleissä. Tärkeänä osana viikonlopun peleissä oli myös kattava otteluvalvonta, tuomarijohtaja Tapani Hotakainen toteaa.

Uransa ensimmäisen miesten Superpesiksen ottelun vihelsivät pelituomarina Timo Hämäläinen Järvenpäästä, Mikko Kivelä Seinäjoelta ja Waltteri Uurasjärvi Kankaanpäästä sekä syöttötuomarina Matias Laukkanen Hämeenlinnasta, Aleksi Mansikkamäki Vähästäkyröstä ja Arttu Moisio Tampereelta.

”Näinköhän siinä vähän testattiin”

Vaikka useimmilla superpesistuomareilla on kokemusta miesten Superpesiksestä pesätuomarin tehtävistä, korkein sarjataso peli- tai syöttötuomarina asettaa aina uuden haasteen. Kaikki pelaajat ja pelaajien lyöntiratkaisut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja.

– Tarvitsee vielä vähän koota paremmin tilanteita ja katsoa videoita. Yllättävän hyvin ottivat pelaajat meikäläisen vastaan. Toisella jaksolla oli pari vähän kokeilunomaista tilannetta, jotka itselle ottivat silmään. Näinköhän siinä testattiin, mikä uusi tuomari on miehiään, Uurasjärvi toteaa.

Miesten Superpesiksen debyyttiotteluun tuomaripari vaihtui. Uurasjärvi vihelsi pelituomarina Hyvinkään Tahkon ja Sotkamon Jymyn ottelun parinaan kokenut Jesse Mäkinen.

– Ei tultu samalta suunnalta varsinaisesti ja tultiin suoraan pelipaikkakunnalle, joten jäi vähän se rutiininomainen yhteinen reissu tekemättä. Valmistautuminen otteluun porukalla käynnistyi vasta kentältä, kun normaalisti ajomatkalla tulee tehtyä peliin valmistautumista sekä juteltua pelistä ja muusta. Nyt Jessen kanssa juttelimme puhelimessa pari päivää aiemmin ja viestiteltiin vielä edellisenä päivänä.

– Siinä mielessä oli helppo tulla viheltämään Jessen kanssa, kun Jessellä on niin vankka kokemus. Rauhallisuus heijastui omaankin tekemiseen.

Ottelun jälkeen Uurasjärvi antoi itselleen ja koko tuomariviisikolle puhtaat paperit.

– Pääsääntöisesti meni ihan ok. Pari hassua tilannetta siinä tuli ja vähän oli hakua kommunikaation kanssa – heijastui se, kun ei ollut tuttu porukka liikkeellä.

– Mikit auttoivat ja niiden avulla saatiin pelastettua pari tilannetta niin, ettei tarvittu isompaa ja pidempää palaveria. Ei jouduttu sen isommin kokoontumaan.

Vielä toisen jakson neljännen tasoittavalla nähtiin tilanne, jossa Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen näki sisäpelaajan estäneen kiinniottajaa etenevän kärjen takana. Pelituomari Uurasjärvi oli kuitenkin varma ratkaisustaan ja näytti jämäkästi, ettei estämistä tapahtunut.

– Se oli minun näkemykseni ja sillä mentiin. Protesti tehtiin ja se käsiteltiin koko tuomariston voimin, niin kuin sääntöjen mukaan kuuluu tehdä. Tarkkaa syvyyssuuntaa ei nähnyt kukaan muu tuomaristosta, joten tein itse päätöksen, kun olin niin hyvällä linjalla tilanteeseen.

– En vaihtaisi näkemystäni, ellei joku muu osaa videolta näyttää, että se menisi toisin.

Miesten Superpesiksessä debytoineet tuomarit saivat onnistuneen startin uralla eteenpäin ja roppakaupalla lisää itseluottamusta.

– Hyvin pärjättiin, vaikka matkalla jännitettiinkin. Matias Laukkanen pärjäsi syöttötuomarina hienosti, vaikka joukkueiden mukana kentällä oli kokemusta lukuisten superpesiskausien ja mestaruuksien verran. Suuri kiitos ja onnittelut Matiakselle hyvästä ottelusta.

– Uusiakin asioita saimme opetella, kuten käytännön toiminnan väliinjättösäännön osalta. Seuraavaan otteluun olemme jo huomattavasti kokeneempia ja valmiimpia, pelituomarina Alajärvi-Raahe-ottelua johtanut Timo Hämäläinen totesi.