Valitse sivu

Suomessa pelataan paljon. Urheiluvedonlyönnin lisäksi erilaiset nettipelit ja nettipokeri ovat suosittuja. Pelaamisesta syntyy ongelma, kun siihen kehittyy riippuvuus. Pesäkarhujen Porin pesäpallostadionilla järjestämässä Suomi Areena -keskustelutilaisuudessa kuultiin näkemyksiä niin peliongelmasta urheilun vaiettuna salaisuutena kuin mahdollisista ratkaisuyrityksistä.

Kaikki eivät ole pitäneet kynttilää vakan alla. Ex-jääkiekkoilija Mika Lartama on puhunut avoimesti omista kokemuksistaan, jotka on koottu Laru 24 -kirjaksi.

– Ensin tuli peliriippuvuus ja sen jälkeen tulivat kaikki muut riippuvuudet. Peliongelma voi olla sairaus, mutta ennen kaikkea se on myös addiktio, Lartama kuvaa.

”Kun peliongelma ottaa vallan” -teoksen kirjoittanut vertaistukiohjaaja ja kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä muistuttaa ongelman laajuudesta.

– Ryhmässä käyminen on vasta alku. Sen jälkeen pitäisi löytää voimia taistella peliongelmaa vastaan. 900 000 on Suomessa heitä, joihin peliriippuvuus vaikuttaa tavalla tai toisella. On laskettu, että peliongelmaisella on seitsemän läheistä, joita tilanne koskettaa.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi muistuttaa pääosin Maltalla majaansa pitävistä pörssiyrityksistä, jotka pyrkivät tarjoamaan palveluitaan myös Suomessa. Pelaaminen ei lopu pelaamisen kieltämällä.

– Kieltolailla tämä ei hoidu, pelaamista kuitenkin tapahtuu ja nettiaikana ihmiset pelaavat entistäkin enemmän. Vaikka Veikkauksen tarjonta lopetettaisiin tänään, peliongelmat eivät loppuisi eivätkä edes vähenisi. Meille pelejä tarjoaa lukematon määrä täällä luvattomia yhtiöitä. Osa niistä tarjoaa näitä palveluja ilman minkäänlaista eettistä tai juridista pohjaa. Kaikkien tahojen, jotka haasteeseen vastaavat, täytyy tehdä yhteistyötä. Urheilijat eivät ole vain osa ongelmaa, vaan osa sen ratkaisua.

Pelissä ovat koko urheilun kiinnostavuus, maine ja imago. Pahimmillaan peliongelmat voivat johtaa urheilumanipulaatioon ja vedonlyöntipetoksiin.

– Urheilijan kohdalla peliongelma aiheuttaa ikävän tilanteen urheilijalle itselleen ja lähipiirille, mutta pahimmillaan sääntöjen rikkominen nakertaa koko urheilun uskottavuutta, Syväsalmi sanoo.

– Helppoa vastausta haasteeseen ei ole. Elämään pitää tulla jotain muuta, joka korvaa ja täyttää pelaamisen lopettamisen jättämän tyhjiön, Veikkauksen edunvalvontajohtaja, Pesäpalloliitossakin aiemmin työskennellyt Hannu Kareinen totesi.

Veikkaus Oy:llä on lakiin perustuva yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen Suomessa. Veikkauksen arvoja ovat ”menestymme yhdessä, välitämme ihmisistä, teemme tuloksia ja yllätämme elämyksillä”.

– Tietysti on tärkeää, että pidämme oman kotipesämme kunnossa. Uuden yhtiön aikana on tehty rahapelihistorian suurimmat vastuullisuustoimenpiteet – tuli yksi pelitili siihen ja joulukuussa vielä kansainvälisestikin aika jämäkät pelaamisen hallinnan välineet ja pakolliset rajat. Nettipelaamisen lisäksi automaatteihin on tulossa täystunnistautuminen. Lakiesitys on tällä hetkellä lausunnolla, Kareinen kertoi.

– Meidän pitää olla tosi fiksuja tässä. Meillä on paljon tietoa siitä, miten ihmiset pelaavat. Pitääkö pelaamista vähentää, se ei ole välttämättä kovin realistista. Meillä Suomessa 80 % aikuisväestöstä pelaa ja näistä Veikkauksen pelien pelaajista vuosittain melkein puolet on naisia. Lukema on kansainvälisesti aivan ainutlaatuinen ja siihen liittyy tämä positiivinen pelikulttuuri. Rahapelaamisen vähentäminen on eri asia kuin pelaamisen haittojen vähentäminen. On tärkeää, että katsotaan koko pelihaittojen kirjoa – kotimaista, mutta erityisesti puututaan rajat yli tulevaan tarjontaan, Kareinen painotti.

Keskustelutilaisuuden jälkeen Porin tiistai-ilta jatkui Superpesiksen paikallisottelulla Pesäkarhujen ja raumalaisen Feran välillä. Ottelua seurasi naisten pesäpallo-otteluiden kauden ennätysyleisö kotimaassa, 2024 silmäparia. Pesä Ysit Lappeenrannasta ja Lapuan Virkiä houkuttelivat avausotteluunsa Espanjan Fuengirolassa 2089 katsojaa.

Aiheesta lisää

Vastuullisuus korostuu Veikkauksen toiminnassa

SUEK: ”Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä”

Ilta-Sanomat 4.11.2017: Peliriippuvaisten urheilijoiden määrä kasvaa