Valitse sivu

Vuodesta 1932 käynnistynyt pesäpallon Itä-Länsi-tähdistöotteluperinne elää ja voi erityisen hyvin. Joensuun arvo-otteluviikonloppu keräsi paljon kehuja ja onnistui tapahtumana hienosti. Vastaavaa on luvassa, kun Itä-Länsi-viuhka siirtyi Joensuulta Seinäjoelle viime sunnuntaina. Pohjanmaalla käsite ”toiseksi paras” on tunnetusti vieras, joten ensi vuoden Itä-Lännessä halutaan yltää jälleen uudelle tasolle.

Tahtotilan vahvistaa Seinäjoen JymyJussien puheenjohtaja ja Pesäpalloliiton johtokunnan jäsen Ossi Viljanen.

– Hieno juttu saada 2014 jälkeen Itä-Länsi Seinäjoelle. Joensuu vähän laittoi haastetta ja ovat meidän ennätyksen kintereillä, taisivat vähän päästä edellekin. Ei se auta kuin rikkoa ennätys uudestaan, Viljanen vaati torstain superpesisottelun yhteydessä.

– Viikonloppu on pesiksen kehittämisen kannalta todella tärkeä. Missä, jos muualla se onnistuu kuin täällä – pesäpallon ytimessä ollaan.

Itä-Länsi-viikonlopun rakenteesta ja tarpeista uudistuksiin on paljon puhuttu. Viljanen pitää nykyistä formaattia toimivana.

– Monta kertaa on mietitty, miten sitä voisi muuttaa. On mietitty pelijärjestyksiä ja sitä, pitäisikö tapahtuman olla mieluummin kaksipäiväinen. Aina vain Excel näyttää, että tämä konsepti toimii parhaiten.

– Pieniä juttuja voi tehdä. Tapahtumatori on hyvä liittää osaksi ottelutapahtumaa. Lipunmyynti viedään tapahtumatorin ulkopuolelle ja tapahtumatori voisi toimia kokonaan ravintola-alueena. Se muutos tulee ehkä Seinäjoelle ensi vuonna.

Isot yleisömäärät vaativat katsomokapasiteettia. Viljasen toiveena on nähdä Seinäjoella arvo-ottelu, jossa läpilyönneille jää tilaa joka puolelle kenttää.

– Kaukalopallo on hieno laji, mutta se ei sovi pesikseen. Vähän sellainen ajatus on itsellä, että lisäkatsomot nostettaisiin tuonne vallien päälle ja käytännössä tuonne jatkeille ei tehtäisi mitään. Jos se väkimäärä saadaan täyteen, silloin pitää olla tyytyväinen. Kreasin (keksin) huikean idiksen Provinssirockissa, jossa palvelut ja tarjonta ovat hyvällä tasolla. Provinssi-tyyppinen ratkaisu kentän laidalle voisi olla kova juttu.

– Näihin puitteisiin sopii 4500 katsojaa. Jos 5000 paikkaa tehdään, se on ihan riittävä. Jos mökki on täynnä, eikö se ole parempi asia kuin se, että jatkeilla on tyhjää tilaa ja peli kärsii? Mieluummin paikat täyteen ja se on siinä, Viljanen vaatii.

Itä-Länsi eroaa monista muista tähdistöotteluista vahvan kilpailullisen luonteensa vuoksi. Viljanen haluaa näin olevan jatkossakin ja tapahtumaan mukaan maailman parhaat pesäpalloilijat.

– Jos ja kun siitä päättää saa, niin ensi vuonna valitaan kuhunkin joukkueeseen yksi pelaaja yleisöäänestyksellä, eikä mitään muita kiintiöpaikkoja. Sitten katsotaan, mitä valitsijat tekevät. Selittäköön sitten kuin ”Tukion varaluistimia”, jos valinnat ovat vääriä.

Kahvipöytäkeskusteluissa on tutkittu kalentereita jo ahkerasti Itä-Länsi-viikonloppua silmällä pitäen. Viljanen lupailee lopullista vahvistusta pikaisesti.

– Kolmen viikon päästä tehdään päätös, mikä viikonloppu se on.  Tällä hetkellä vahvimmilla on kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen eli 5.-7.7.2019. Sitten katsotaan, miten nämä muut tapahtumat tässä kaupungissa muodostuvat. Se on aika ratkaiseva paikka, Viljanen päättää.

Aiheesta lisää

Kansallispeli-podcast suoraan Itä-Länsi-viikonlopun ytimestä