Valitse sivu

107 joukkueen ja 1600 E-ikäisen juniorin ikimuistoinen viikko valtakunnallisella Tenavaleirillä Kouvolassa huipentui eilen perjantaina. Kouvolan Pallonlyöjät (KPL) palasi leirijärjestäjäksi 27 vuoden tauon jälkeen ja osoitti pystyvänsä laadukkaaseen tekemiseen tälläkin saralla. Seura haluaa olla monipuolisesti vahva toimija alueellaan.

Suuri lasten ja nuorten tapahtuma toimi erinomaisena käyntikorttina niin pesäpalloilevan Suomen, urheiluyhteisön kuin sidosryhmien, yhteistyökumppaneiden ja Kouvolan kaupungin suuntaan. Avajaisia Kouvola-Kitee-superpesisottelun yhteydessä seurasi KSS Energia Areenalla 4339 katsojaa ja torstain kamppailua Hyvinkään Tahkoa vastaan 3019 katsojaa, vaikka suurin osa leiriläisistä vietti hupi-iltaa Tykkimäen huvipuistossa. Tunnelma molemmissa ottelutapahtumissa oli lämminhenkinen ja välitön.

– Kannustavaa nähdä noin suuri joukko urheilusta innostuneita toimijoita täällä tänään, Kouvolan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jenny Hasu ihasteli sunnuntaina.

Superpesisjoukkueelle runkosarjan peräkkäisten voittojen ennätys

Kouvolassa seuratoimintaa viedään eteenpäin useilla eri tasoilla.

– Kuten kaupunginvaltuuston puheenjohtajakin (Jouko Leppänen) on todennut, KPL on kaupungin jalokivi – keihäänkärki, josta tulee olla ylpeitä. Toimintamme on hyvää kaikilla tasoilla, imago on hyvä ja arvokas, Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja ja Tenavaleirin johtaja Jyrki Hyttinen kiittelee.

– Leirillä on meille iso merkitys. Saamme lisää huomiota kaupunkikuvassa sekä lisää virtaa toimintaa ja toimijoita mukaan.

Suurta pesäpalloyleisöä on alkukaudesta kohauttanut KPL:n superpesisjoukkueen menestys ja voittoputki. Hyttinen korostaa erityisesti joukkueen peli-iloa, tapahtumien viihdearvoa ja yleisön viihtymistä stadionilla.

– Superpesisjoukkueen slogan on ”Suomen viihdyttävintä pesistä” ja sitä se, vaikka itse sanonkin, on ollut. Peli on yleisölle viihdyttävää ja arvoituksellista. Ennen kaikkea pyrkimys on tarjota kouvolalaisille ja koko pesäpalloväelle hienoja tapahtumia.

– Joukkueen yksi vahvuus on sisäpeli. He ovat lyöneet keskimäärin 12 juoksua ottelua kohden. Aina ei pelata ”safetyä”, vaan esimerkiksi kotiutuspaikka voi rakentua (Konsta) Hyötyläiselle tai (Valtteri) Luomalle.

Avauskierroksen Vimpeli-tappion jälkeen Kouvolan Pallonlyöjät on voittanut 19 peräkkäistä ottelua. Se on Superpesiksen kaikkien aikojen ennätys runkosarjassa.

– Hyvin he pelasivat viime kaudellakin. Nyt kasassa on sama joukkue, joka pelaa erilaista peliä. Nykypesäpallossa pelinjohtajat ovat menneet pelitavaltaan hyvin analyyttiseen suuntaan ja se on ollut menestyvien pelinjohtajien tapa, mutta Matti (Iivarinen) on jollain tavalla, sanoisinko ”tunteikkaampi”, Hyttinen arvioi.

Kannattajien sisäpiiri on arvokas asia, mutta Hyttinen toivoo Kouvolan Pallonlyöjien otteluiden koskettavan mahdollisimman montaa kaupunkilaista.

– Lajifanaatikkoja emme saa lisää ja uskollisia kannattajiakin kasvaa vain ajan kanssa. Eniten potentiaalia on saada mukaan tavallisia katsojia, joille pesäpallo tarjoaa elämyksiä. Heitä olisi saatavissa mukaan kaikkein eniten.

Alkusarjaa on Kouvolan Pallonlyöjien osalta jäljellä vielä kuusi ottelua. Sen jälkeen jatketaan kivenkovassa ylemmässä jatkosarjassa ja kahdeksan parhaan pudotuspeleissä, joihin lähdetään 0-0-tilanteesta. Hyttinen suhtautuu loppukauden mahdolliseen menestykseen maltilla.

– Tavoite on ennen kaikkea, että joukkue pysyy terveenä ja pelaa sellaista pesistä, jota osaavat – tylyä ja kovaa. Pienestä se on kiinni. Mahdollisuuksia on vaikka mihin.

– Varmasti tavoittelevat mestaruutta, mutta se tulee, jos on tullakseen.

Kolme pointtia seuratoiminnan kehittämiseen

Ulkopuolisen silmiin Kouvolan Pallonlyöjien seuratoiminta ja asema urheilukaupungissa tuntuvat vahvoilta.

– Seuratoimintamme ei ole lähelläkään täydellistä vielä, Hyttinen kuitenkin keskeyttää.

Asioita voi aina tehdä paremmin ja viedä toimintaa seuraavalle tasolle. Ensimmäisenä Hyttinen nostaa esiin tyttöjunioritoiminnan.

– Tyttöjunioreita meillä on valitettavan vähän. Sitä puolta olemme tehneet yhteistyössä Kuusankosken Puhdin kanssa, vaikka samaa kaupunkia olemme.  KPL:ssä toiminta on perinteisesti ollut ympärivuotista ja sitä samaa tarvittaisiin tyttöjen osalta. Toimintaa helpottaisi, jos sitä olisi myös lähempänä keskustaa. Tietysti siinä tulevat kuvioon mukaan resurssikysymyksetkin.

EU-osarahoitteinen ”Pesis menee kylille” -hanke saavutti hienoja tuloksia Kouvolan seudulla. KPL:n toiminta tavoitti kyläkeskukset Elimäellä, Inkeroisissa, Jaalassa, Kaipiaisissa, Kausalassa, Utissa ja Valkealassa. Hyttinen haluaa jatkoa toiminnalle.

– Kolmen vuoden kyläpesisprojekti päättyi ja nyt sille tarvitaan jatkoja. Kyläkeskuksilla voi olla omatkin seurat, meillä ei ole mitään sitä vastaan, mutta KPL:n avustusta ja ohjausta siinä varmasti tarvitaan.

Kolmantena pointtina esiin nousee pelipaikkojen ja eteenpäinmenon varmistaminen oman juniorityön hedelmille. Pelaajapolulle tarvitaan reittivaihtoehtoja, jos ovet Superpesikseen eivät heti aukene. Miesten suomensarjan itälohkoa johtaa perinteikäs Lahden Mailaveikot, jonka kotikenttä kisapuisto sijaitsee 60 kilometriä länteen Kouvolasta.

– Edustusjoukkueen takana tarvitsemme hyvän ykköspesistason joukkueen, josta lahjakkaille A- ja B-ikäisille pelaajille löydetään näytönpaikkoja. Lahden Mailaveikkojen kanssa olemme viritelleet yhteistyötä ja etäisyys Lahteen olisi sopiva. Perinteikkään pesäpalloseuran nousu toiseksi korkeimmalle sarjatasolle olisi varmasti koko pesäpalloliikkeenkin kannalta hieno asia, Hyttinen uskoo.

Kouvolan Pallonlyöjät matkustaa miesten Superpesiksen vierasotteluun Ouluun sunnuntaina ja kohtaa paikallisvastustajansa Haminan Palloilijat kotikentällään tiistaina.

Aiheesta lisää

Kouvolan Pallonlyöjät kotisivuillaan

”Leiri parhaimpia hetkijä seurajohtajan ja puheenjohtajan uralla”

E-poikien leirimestaruus jäi Kouvolaan, Fera Raumalta tyttöjen mestari

Leirikummeina Anssi Lammila ja Inka Pietilä