Valitse sivu

Joensuun Itä-Länsi-tapahtuma huipentui miesten arvo-otteluun sunnuntai-iltana. Loppuunmyyty Kerubi Stadion, 4500 katsojaa, pääsi todistamaan Idän vahvaa esitystä. Itä vei kolmostilanteet 20-8 ja koko ottelun voiton lukemin 2-0 (4-1, 2-1).

Alku lupaili kaikkea muuta. Länsi nollasi Idän avausvuorossa ja iski omalla tasoittavallaan johtoon Henri Puputin vastustamattomalla välilyönnillä.

– Pelin alku oli meiltä hyvä, tultiin peliin hyvällä sykkeellä. Siinä oli meidän momentum tänään, emme pystyneet sitä paremmin käyttämään kuin 1-0:aan. Pikkusen halvalla tulivat ensimmäiset juoksut kaverille. Sen jälkeen pelin kuva oli, että Itä vei ja me tulimme perässä. Kolmostilanteet kertovat sen, kaveri teki enemmän voittavia suorituksia vaihtotilanteissa mailassa. Ei mennyt niin kuin suunniteltiin, totesi Lännen pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.

– Jos nuo vasurit (Perttu Ruuska ja Jukka-Pekka Vainionpää) lyövät jonain päivänä nollan, seurajoukkueiden pelinjohtajat saattavat olla tyytyväisiä, että se tapahtui tänään, Kivimäki huomautti.

Lännen ykköspalkittu Timo Kallio onnistui erinomaisesti omassa roolissaan niin ulkokentällä kuin sisällä kentällemenoissa.

– Piti vähän yrittää keksiä jotain siihen alkuun, että vähän saisi koppareita kauemmaksi – saisi sitten pystäreitä väliin. Ihan hyvin se onnistui. Kokonaisuutena meidän seitsemän yritystä kotiin, ei sillä ihan 19:tä vastaan pärjää. Sisäpeli ei vain lähtenyt rullaamaan, ei missään vaiheessa.

Avausjakson kannalta kriittinen hetki nähtiin toisen aloittavalla. Juha Niemi iski pallon linjaan kakkospolttaja Jouni Itävalolle ja tiukan pesäkilvan jälkeen pelituomari Jyrki Rajaniemi näytti juoksun syntyneen. Kun Länsi ei saanut tilanteesta kolmatta paloa, Matti Latvala löi ja Juha Korhonen toi päälle johtojuoksun.

Ote oli siirtynyt Idälle. Juha Korhonen otti ratkaisijan viitan ja kaunisteli mailan varressa jakson loppulukemiksi 4-1. Pelinjohtaja Matti Iivarinen antoi kehut omilleen ja kiitteli lyöntijyvän löytymistä haastavan alun jälkeen.

– Hyvin pitkälti olen tyytyväinen – varsinkin alun jälkeen, kun tuntui, että on tosi nihkeätä. Sitten meidän peli aukesi. Katsoin pelin jälkeen tilannemäärää ja se jopa vähän yllätti. Löydettiin koko joukkueelta sopiva rentous pelaamiseen. Kun vastustajan ulkokenttä on tuota luokkaa, täytyy olla tyytyväinen juoksumäärään.

Toisella jaksolla toistui sama kaava. Puputti löi Lännen johtoon, mutta Idän jokeriosasto käänsi ottelun kulun. Ensin parivaljakko Juha Niemi ja ensikertalainen Juuso Lattu onnistuivat toistamiseen ottelussa. Jakson voittojuoksu syntyi yllätysotolla 1-3-tilanteessa viimeisellä lyönnillä. Juha Korhonen löi kolmosrajaan, lyönti ohitti kolmosvahti Timo Kallion ja Sasu Toikka kiiti kotipesään.

– Jaksettiin yrittää ja uskaltaa, sitten niitä suorituksia alkoi tulemaan. Lopussa ulkokentällä nähtiin loistavia hakuja, Iivarinen kehui omiaan.

Kentän parhaan tittelin vei lukkari Janne Kivipelto, joka omalta osaltaan nollasi Lännen pelätyt jokerilyöjät. Edellisen kerran miesten Itä-Lännen ensikertalainen nousi kentän parhaaksi Kouvolassa 2007, kun Topi Kosonen sai vastaavan kunnian.

– Hyvin pelattiin ulkona ja tilannemäärät vietiin, ansaittu voitto. Oli mahtavaa saada kärpänen pitkästä aikaa, kakkospesältä (katso video tilanteesta!). Olli (Heikkala) tuossa sanoikin pelin jälkeen, että osa palkinnosta kuuluu hänelle, hymyili Kivipelto.

Vuodesta 1932 lähtien on pelattu 84 miesten Itä-Länsi-ottelua. Itä on nyt niskan päällä voitoin 38-36.

Joensuun Itä-Länsi-viikonloppua hallitsi Itä voitoin 3-2. Viimeksi Itä on saalistanut enemmän voittoja kuin Länsi Helsingissä 2010.

Erikoista

Japanilainen toimittaja Koji Nishimura vieraili Itä-Länsi-tapahtumassa ja raportoi kotimaahansa paikallisesta erikoisuudesta, kansallispelistämme pesäpallosta. Asahi Shimbun -lehden levikki on yli kahdeksan miljoonaa lukijaa ja se on yksi Japanin kolmesta johtavasta sanomalehdestä. – Suomi on täysin pesäpallohullu maa, arveli Nishimura Itä-Länsi-kokemuksensa pohjalta.

Kerubi Stadion, Joensuu, 1.7.2018
Miehet
Itä – Länsi 2-0 (4-1, 2-1)

Itä: Tommi Mäentausta 0/1, Sasu Toikka 0/2, Matti Latvala 1/0, Juuso Lattu 0/2, Juha Niemi 2/0, Juha Korhonen 3/1.
Palkitut: I Sasu Toikka, II Mikko Kemppainen, Kentän paras Janne Kivipelto.

Länsi: Timo Kallio 0/1, Sami Haapakoski 0/1, Henri Puputti 2/0.
Palkitut: I Timo Kallio, II Henri Puputti.

Tuomarit: Jyrki Rajaniemi ja Jussi-Pekka Anttila.

Yleisöä: 4500.

Aiheesta lisää

Itä-Länsi Seinäjoella 2019