Valitse sivu

– Aluksi annettiin siimaa ja sitten vedettiin matto alta, veisteli Lännen ykköspalkittu Emmi Viitala kenttähaastattelija Juhani Henrikssonille naisten arvo-ottelun toisen jakson jälkeen. Idän 3-1-johto ei riittänyt neljännen tasoittavalla, vaan Länsi punnersi väkisin ohi ja vei voiton supervuorossa 1-2 (2-1, 3-4, 0-1).

Edellisen kerran Helsingissä 2010 naisten arvo-ottelun voittoon pystyneeltä Idältä odotettiin ennakkokaavailuissa paljon. Joukkue vastasikin huutoon, kun Iiris Puskala iski jokeripaidassa molemmilta puolilta kenttää tulostaululle lukemat 2-0. Lännen kavennuksesta vastasi toinen naisten arvo-ottelun ensikertalainen, kun Meea Lehtinen kotiutti Silja Syrjälän.

Tauon jälkeen Lännen suunnitelmissa oli vahva ulkovuoro, mutta toisin kävi. Itä huudatti 3287 katsojaa Kerubi Stadionilla karkaamalla 2-0-johtoon Emma Niemisen ja Puskalan lyönneillä. Vahvan alkukauden pelanneen Emilia Linnan kavennuksen kuittasi kolmannen tasoittavalla ensikertalainen Eveliina Lämsä, kun Virpi Hukka kiiti kotipesään.

Neljännen tasoittavalla Länneltä vaadittiin kolme juoksua. Ensimmäinen syntyi, kun Emma Niemisen harhaheitto karkasi kolmospesän ohi ja Syrjälä kirmasi kotiin. Tasoituksesta vastasivat Janette Lepistö lyöjänä ja Laura Kerola tuojana. Yhdet ottelun villeimmistä tuuletuksista nähtiin, kun Jenna Kammi-Rahnasto ei hämmentynyt kollegansa Elina Kärsämän hurjasta tolpasta, vaan siirsi ratkaisun väkisin supervuoroon ensimmäistä Itä-Länttään pelanneen Tanja Tuomelan kiitäessä kotipesään (katso video ratkaisusta).

Länsi aloitti supervuoron ja otti henkisesti tärkeän johtoaseman. Lepistö löi polttolinjaan ja Laura Kerolan nopeus riitti. Tasoittavallaan Itä ei saanut enää kotiutuspaikkaa, joten Lännen dominointi naisten arvo-otteluissa jatkuu.

– Vieläkin olen hämmästynyt. Peli oli meillä hallinnassa ja oltiin menossa voittoon ja rallateltiin, mutta niin sitä vain tulivat rinnalle ja ohi. Vielä lopussa ajattelin, että teemme juoksut. Länsi pelasi kuitenkin ulkona hyvin, Idän pelinjohtaja Seppo Salmela näki.

– Kaikki meni muuten hyvin, mutta hävittiin – sitä en ole vielä sulattanut. Kaikin puolin kuitenkin hieno tapahtuma, Salmela lisäsi.

Virkaveli Sami Österlund oli luonnollisesti tyytyväinen voitosta.

– Hermostunutta oli takatilannepelaaminen joissain kohdin molemmilla, mutta mukaan mahtui paljon hienoja suorituksia, lyöntejä ja tuuletuksia, Österlund kehui.

Kentän parhaana palkittu Emilia Itävalo oli yksi kentän iloisimmista kasvoista. Viime kauden pilasi loukkaantuminen, mutta pelituntuma on heti alkukaudesta alkanut löytyä uudelleen.

– Kun viime vuonna ei pelannut lainkaan, pelituntuma vähän lähti. Vanhasta muistista osaa pelata, mutta joistain asioista huomaa, ettei ole vuoteen pelannut.

Itävalo kiitteli Itä-Länsi-tapahtumaa kokonaisuutena ja olosuhteita Joensuussa.

– Ihan hulppea stadion, uskomattoman hieno ja hyviä pelaajia. Alkuun oltiin vähän Lännen kanssa telineissä, mutta tauolta pistettiin kaasu pohjaan, Itävalo iloitsi.

Vuodesta 1961 lähtien on nyt pelattu 57 naisten Itä-Länsi-ottelua. Länsi on voittanut niistä 29 ja kahdeksan viimeisintä.

Itä-Länsi-tapahtuma huipentuu Joensuussa huomenna sunnuntaina. B-poikien arvo-ottelu pelataan Kerubi Stadionilla kello 11 ja miesten arvo-ottelu kello 16. Itä-Länsi-liput myy Ticketmaster Suomi.

Huomasitko?

Ottelun pelituomarilla ja syöttötuomarilla on useita Itä-Länsi-edustuksia vyöllään jo aiemmilta vuosilta, mutta pelaajina. Tohmajärven Pompun kasvatit Kosti Rautiainen ja Immo Rautiainen ovat Sotkamon Jymystä tuttuja entisiä tähtipelaajia, jotka jatkavat lajin parissa tuomareina.

Kerubi Stadion, Joensuu, 30.6.2018
Naiset
Itä – Länsi 1-2 (2-1, 3-4, 0-1)

Itä: Henna Peltokangas 0/1, Mira Kolehmainen 0/1, Emma Nieminen 1/0, Eveliina Lämsä 1/0, Iiris Puskala 3/0, Virpi Hukka 0/3.
Palkitut: I Virpi Hukka, II Essi Kylli.

Länsi: Emilia Linna 1/0, Silja Syrjälä 0/2, Laura Kerola 0/2, Tanja Tuomela 0/1, Janette Lepistö 2/0, Milla Lindström 0/1, Meea Lehtinen 1/0, Jenna Kammi-Rahnasto 1/0, harhat 1.
Palkitut: I Emmi Viitala, II Jenna Kammi-Rahnasto, Kentän paras Emilia Itävalo.

Tuomarit: Kosti Rautiainen ja Immo Rautiainen.

Yleisöä: 3287.