Valitse sivu

Pelinjohtajien ennakkorankingissa Oulun Lipottaret sijoitettiin naisten Superpesiksessä yhdeksänneksi. Viime viikkojen peliesitykset ovat näyttäneet kaikkea muuta, sillä joukkue on voittanut kaikki kesäkuun neljä otteluaan ja kavunnut sarjataulukon kuudenneksi 17 pisteellään. Menestys näkyy myös arvo-otteluvalinnoissa. Naisten Itä-Länteen saivat joukkueesta kutsun pelinjohtaja Seppo Salmela sekä ensikertalaiset Eveliina Lämsä ja vasta 19-vuotias Elina Kärsämä. B-tyttöjen Itä-Lännessä pelaa Iida Tossavainen.

Seppo Salmela on tuttu kasvo aiempien vuosien arvo-ottelutapahtumista, mutta edellisestä kerrasta naisten Idän viuhkassa on kuitenkin ehtinyt kulua 15 vuotta. Salmela sai kunnian Tyrnävän Tempauksen lopulta SM-hopealle yltäneen joukkueen pelinjohtajana 2003.

– Suuri kunnia tämä aina on. Itä-Länsi on mukava tapahtuma, kiva sinne on taas lähteä. Ei tällaisesta voi kieltäytyä.

– Pelinjohtajien arvottaminen on hyvin vaikeaa. Kuka paikan ansaitsee, kenelle se kuuluu. Otetaanko joku sinne 17. kerran vai joku toinen neljännen kerran.

Salmela korostaakin Itä-Lännen asemaa tähtipelaajien paikkana näyttää parasta osaamistaan suurelle yleisölle.

– Itse, kun on joskus ollut Itä-Lännessä, tykkään, että siellä kaikkien pitää päästä näyttämään. Onhan se pelaajien näytöspaikka. Pelaajat siellä saavat näyttää, mitä osaavat ja pelinjohtajat koittavat olla sotkematta sitä.

Kaikki pääsevät pelaamaan

Naisten Idän joukkueessa on viisi ensikertalaista, mutta vastapainoksi Marjukka Urpelainen pelaa jo yhdeksännen Itä-Läntensä. Mukana ovat kahden edellisen kauden pudotuspelien arvokkaimmat pelaajat Virpi Hukka ja Henna Peltokangas sekä vuoden naispesäpalloilija 2016 Emma Nieminen. Salmela pitää Idän tähtisikermää hyvin koottuna joukkueena, jossa riittää taitoa ja osaamista.

– Tosi hyvä porukka. Siinä mielessä on nyt helpompi pyörittää peliä, että siinä on semmoisia ”umpijokereita”. Kun on lyöjäjokereita parikin kappaletta (Susanna Kylä-Kause ja Iiris Puskala), ”multijokereita”, ei ole välttämättä kaikkia käytettävä kentällä, mikä helpottaa peluutusta.

– Hirveää vaihtorulettia ei tarvitse pitää. Sitä olisin kuitenkin varmasti pitänyt, sillä kaikkien pitää päästä näissä peleissä pelaamaan, Salmela linjaa.

Itä-Lännessä pelataan tosissaan, mutta pelaajille annetaan yleensä mahdollisuuksia kokeilla rohkeita lyöntiratkaisuja. Niitä Salmelakin odottaa.

– Toivon, että tulee kunnon iskuja. Ei sen tarvitse mennä siihen, että nopeat pelaajat kipittelevät lyhyet pesänvälit ja pannaan vain näppyä ruutuun.

– Räiskettä, kunnon iskuja kenttään ja juoksuja paljon – toki en tietysti omasta joukkueesta toivo, että päästävät juoksuja. Sellaista railakasta peliä odotan, ettei se ole ihan näpsyttelyä. Tyttäret saavat näyttää parasta osaamistaan ja esittää näyttävää peliä.

Itseluottamusta uhkuen eteenpäin

Lipottarien hienot peliesitykset näkyvät myös yksilötasolla. Salmela saa mukaansa Itä-Länsi-matkalle Joensuuhun Elina Kärsämän ja Eveliina Lämsän.

– Kun kausi alkoi, meiltä lähti kaksi Itä-Länsi-pelaajaa (Ella Korpela, Kirittäret ja Emilia Linna, Pesäkarhut). Tarkoitus oli, että tehdään niitä lisää. Sillä tavalla on Ellu (Kärsämä) pelannut, että kehtaa hänet laittaa Itä-Länteen edustamaan – samoin Lämsä, Eve on pelannut hyvin, ja B-tyttöjen Itä-Länteen valittu Tossavaisen Iida.

– Kaikki menee eteenpäin. Joukkueessa on nuoria tyttöjä, parikymppisiä. Toiseksi vanhin pelaaja taitaa olla 21-vuotias.

Lipottarien omassa pelissä on vielä paljon kehitettävää, mutta joukkueessa tiedostetaan omat vahvuudet ja heikkoudet. Tavoitteena on kehittyä ja mennä eteenpäin matkalla kohti loppukautta. Salmela ymmärtää nuorta joukkuetta, jolle tietyt virheet ovat ihan inhimillisiä.

– Itseluottamusta uhkuen pelaamme, tiedostamme omat hyvät ja huonot ominaisuudet. Yleisesti on pelattu aika hyvää ulkopeliä, joskin vielä tulee jonkin verran lapsuksia. Sisäpelissä meillä on paljon parannettavaa kaikilla osa-alueilla.

– Parissa viime pelissä ovat kotiutukset onnistuneet hyvin, se oli välillä vähän vaikeampaa. Vielä siellä tulee kaikenlaista – heikkoa takaetenemistä, palosumia ja huonoja suorituksia. Kun on nuori joukkue, se kuuluu siihen kuvioon. Ei siitä liikaa stressiä oteta. Pikku hiljaa pitää tehdä kaikki asiat paremmin.

”Ihan hyvin voi pärjätä kenelle vaan”

Seuraavista kuudesta ottelustaan Lipottaret pelaa viisi vieraskentillä. Vaikka joukkue on tämänhetkisen taulukon perusteella menossa vahvasti ylempään loppusarjaan, jatkuvaa työntekoa ja pelin kehittämistä vaaditaan menestyksen eteen.

– Tytöt ovat laittaneet tavoitteen. Minulle tämä on ollut alkuun vähän vieras sarja, niin ei ole uskaltanut ihan ajatella, miten tässä voi pärjätä, Salmela sanoo.

– Nyt olemme pelanneet kaikkia kärkeen arvioituja joukkueita vastaan ja nähneet, missä pitää parantaa, jotta niille voi pärjätä. Samoin olemme kohdanneet niitä joukkueita, jotka ovat ennakkoon meidän tasoisia tai voitettavissa olevia. Alkaa hahmottua kokonaistilanne. Tuntuu, että ihan hyvin tässä voi pärjätä kenelle vaan, kun kaikki menee nappiin.

Viime syksynä Kempeleen Kiri yllätti puolivälierissä Kirittäret ja päätti Jyväskylän joukkueiden 16 peräkkäisen SM-mitalin putken. Jokaisen joukkueen tarina on omansa, mutta yllätyskorteille on ollut käyttöä naisten Superpesiksessä viime vuosina. Onko Oulun Lipottaret tällä kaudella yksi sellainen?

– Syksyä kohti, kun parantaa, niin omasta mielestä voidaan olla haastamassa ketä vaan. Toki se vaatii, että sinä päivänä kaikki napsuu kohdilleen, Salmela päättää.

Kempeleen Kiri ja Oulun Lipottaret ovat vastakkain Pohjois-Suomen paikallisottelussa tänään keskiviikkona 20.6. kello 18. VeikkausTV:n suorassa lähetyksessä nähdään ottelu Manse PP, Tampere vs. Seinäjoen Maila-Jussit.

Naisten 57. Itä-Länsi-ottelu pelataan Joensuussa Kerubi Stadionilla lauantaina 30.6. kello 16. Länsi on voittanut seitsemän edellistä arvo-ottelua ja siirtynyt kautta aikain -tilastossa johtoon voitoin 25-28. Itä-Länsi-liput myy Ticketmaster Suomi. Lauantain päivälippu sisältää pääsyn myös B-tyttöjen Itä-Länsi-otteluun kello 11.

Aiheesta lisää

Oulun Lipottarien kotisivut