Valitse sivu

Toisen polven pesäpalloilija Aino Vapaavuori sai tämän vuoden syntymäpäivälahjansa pari vuorokautta etuajassa. Reilut viikko sitten perjantaina Vapaavuori täytti 19 vuotta ja keskiviikkona sähköpostiin oli kolahtanut kutsu B-tyttöjen Itä-Länsi-otteluun Joensuuhun. Tieto ilouutisesta levisi lähipiiriin nopeasti. – Minähän kuulin tämän joukkuekavereilta. Olin aika yllättynyt ja tosi iloinen valinnasta, Vapaavuori hehkuu onnellisuutta.

Porvoossa syntynyt helsinkiläisen Roihun kasvatti aloitti pesäpallon 10-vuotiaana. Kotiseura löytyi Helsingin Roihuvuoresta, jossa pääkaupungin tyttö- ja naispesäpallon lippua pidetään korkealla. Aino Vapaavuori pelaa tämän vuoden B-tyttöjen Itä-Länsi-ottelussa, joukkuekaveri Camilla Höglundin kohdalle valinta osui vuosi sitten.

– Aloitimme samaan aikaan nykyisenkin joukkuekaverin Camillan kanssa. Meidän äidit Jatta (Jaana Vapaavuori) ja Kaisa (Höglund o.s. Tuusjärvi) valmensivat meitä. He ovat meidät vieneet pesiskentille.

Kokeneet huippupesäpalloilijat ja Itä-Länsi-pelaajat ovat jakaneet arvokasta oppia seuraavalle sukupolvelle.

– Sieltä (äideiltä) on tullut kaikenlaisia hyviä neuvoja. On tullut taktiikkaa ja sitten vähän, mitä kannattaa lyödä mihinkin kenttään ja minkälaiselle vastustajalle – ja kaikkea sellaista, mikä on kantanut näihin päiviin asti, Aino Vapaavuori kiittelee.

”Pesiksen pitää olla hauskaa ja se on hauskaa”

Miesten ja naisten lisäksi arvo-ottelukutsun on saanut 72 A-B-ikäistä junioripesäpalloilijaa. Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn A-poikien Itä-Länsi-otteluun perjantaina. B-tytöt valtaavat estradin lauantaina ja B-pojat sunnuntaina.

Aino Vapaavuori odottaa ennen kaikkea hienoa pesäpallojuhlaa Joensuuhun.

– Olen ollut kaksi vuotta katsomassa Itä-Länsiä. Odotan sitä samaa, mitä on ollut näinäkin vuosina. Se tarkoittaa hyvää fiilistä, hyvää pesäpallotapahtumaa ja sellaista hauskaa – sitähän se on, pesiksen pitää olla hauskaa ja se on hauskaa.

– Ihan mahtavaa päästä pelaajana tapahtumaan ja päästä näkemään, minkälaista se on olla siellä mukana.

Arvo-otteluvalinta on pelaajalle kunnia-asia ja edellyttää erinomaisia peliesityksiä. Vapaavuoren kausi on sujunut tähän saakka mallikkaasti niin henkilökohtaisella tasolla kuin joukkueissakin. Kirsikkana kakun päälle B-tyttöjen jatkokarsinnassa todistettiin hurjaa draamaa, kun Roihu hävisi avausjakson juoksuin 2-10, mutta nousi Hämeenkyrön Räpsää vastaan voittoon supervuorossa.

– Hyvin on mennyt. Joukkueenakin on B-tytöissä pärjätty ja Nypissä (naisten Ykköspesis) on ihan kivasti tullut pisteitä. B-tyttöjen jatkokarsinnasta saatiin meidän kannalta tärkeä tulos ja kausi jatkuu tavoitteen mukaisesti ylemmissä peleissä, Vapaavuori iloitsee.

Itä-Länsi on takuuvarmasti yksi kesän huippuhetkistä, mutta kautta on vielä paljon jäljellä.

– Pieni tauko tulee tähän väliin, mutta sitten taas edetään vauhdilla eteenpäin. Peli kerrallaan mennään ja tavoitellaan onnistumisia, Vapaavuori päättää.

Samaa peliä kuin sarjaotteluissakin

Aino Vapaavuoren äiti Jaana Vapaavuori pelasi omalla urallaan 228 pääsarjaottelua Roihun ja Jyväskylän Kirin joukkueissa. Ansioluettelossa on kaksi Suomen mestaruutta (Kiri) ja yksi SM-hopea (Roihu), neljä Itä-Länsi-ottelua sekä yksi Liitto-Lehdistö-ottelu.

– Eka Itä-Länsi jäi parhaiten mieleen. Positiivisia muistoja sieltä on, ihan kivaa oli pelata. Elokuun alussa Itä-Lännet olivat vähän huonoon aikaan, mutta kesätauon tienoilla ne tulivat hyvään saumaan, Vapaavuori näkee.

Arvo-ottelutapahtumista riittää monenkirjavia muistoja kerrottavaksi eteenpäin. Vapaavuori palaa ajassa taaksepäin Loimaan Itä-Länteen 1994, kun naisten Idän ja Lännen joukkueet sijoitettiin eri majoituspaikkoihin.

– Oltiin Kaisan (Höglund) kanssa samassa Itä-Lännessä Loimaalla 1994. Lännen joukkue oli hotellissa ja me olimme jossain siellä maatalousoppilaitoksella. Silloin me päätimme, että nyt niillä (Lännellä) ei ole mitään saumaa voittaa ja niin siinä kävi. Saimme hyvän taistelufiiliksen päälle ja Idän joukkueemme voitti ottelun.

Tulevana viikonloppuna Vapaavuori lähtee innolla seuraamaan oman tyttärensä peliesityksiä B-tyttöjen Itä-Länsi-ottelussa.

– Alkuun ei ehditty asiasta paljon mitään puhuakaan, kun tässä on ollut niin paljon muuta kaikenlaista. Lähinnä selvittelimme käytännön asioita, miten Aino pääsee paikan päälle Joensuuhun.

– Sen verran Aino sanoi, että jotain lyöntiratkaisuja voisi miettiä. Sanoin, että pelaat samaa peliä kuin täälläkin. Ei se sen ihmeempää ole. Samat tyypit siellä ovat vastassa ja samat lyönnit siellä toimivat.

Lopettamispäätös liian nuorena

Itä-Länsi on keskikesän juhla koko pesäpalloyhteisölle. Aino Vapaavuori saa kunnon kannustusjoukot Kerubi Stadionin lehtereille.

– Koko perheenä lähdetään matkaan ja varmasti tästä on lähdössä tyttöjä sinne. Yökylään menevät yhden kaverin luokse, Jaana Vapaavuori tietää kertoa.

– On lähdössä, vahvistaa Kaisa Höglund vierestä.

Pääkaupunkiseudun pesäpallokulttuuria tuo näkyväksi Roihun joukkue tyttöjen Superpesiksessä, joka on koottu yhteistyössä Espoon Pesiksen kanssa. Kokoonpanossa on lähes yksinomaan seurojen omia kasvatteja. Vapaavuori antaa yhden tärkeän muistutuksen huipulle tähtääville pelaajille.

– Ei se vaadi kuin duunia ja positiivista asennetta. Sitä myöten osittain ne taidotkin harjaantuvat, kun tekee paljon hommia. Usein lopetetaan liian aikaisin. Et ole vielä nähnyt, mihin sinusta voisi olla. Tietysti elämässä on niin paljon muutakin, Vapaavuori tietää.

– Toivoisin, että vähän useampaa oikein puraisisi se pesiskärpänen niin kuin meitä. Ei pääse millään pois täältä, Vapaavuori nauraa.

Pallo on jokaisella itsellään. Kun pelaaja saa paikan kokeilla siipiään seuraavalla tasolla, hyppy ylöspäin on uskallettava ottaa.

– Nälkä pitää löytyä itseltä. Oma asenne sen ratkaisee, joskus vähän sattumatkin, miten oma joukkue menestyy tai ei menesty. Sekin on jännä, miten pelinjohtajat näkevät eri tavalla. Joku näkee pelaajan eri paikalle kuin toinen – miten lähtee kehittämään pelaajaa ja millaista peliä ylipäätään peluutetaan. Se on mielenkiintoista, Vapaavuori pohtii.

Sarjaotteluiden hulina rauhoittuu tulevan viikonlopun ajaksi, kun maailmat parhaat pesäpalloilijat ovat koolla Joensuussa 29.6.-1.7. Naisten ja miesten lisäksi viihdyttävää pesäpalloa on tarjolla nuorten Itä-Länsi-otteluissa.

– Nauttikaa pelistä, ei mitään sen ihmeempää, ohjeistaa Vapaavuori.

Suomen suosituimmat tähdistöottelut, pesäpallon Itä-Lännet, pelataan kautta aikain ensimmäisen kerran Joensuussa 29.6.-1.7. Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn A-poikien Itä-Länsi-otteluun perjantaina. Lauantain ja sunnuntain päiväliput myy Ticketmaster Suomi. Lisätietoa Itä-Lännestä on saatavissa tapahtuman omilta sivuilta www.ita-lansi.fi.

Aiheesta lisää

Aino Vapaavuoren pelaajaesittely Roihun sivuilla