Valitse sivu

Sen piti olla lyhyt video valmistautumisesta kesällä 2016 pelattuun superpesisotteluun Halsuan Käpylässä. Perinteikkään vuonna 1909 perustetun yleisseuran ja sen ykköslajin pesäpallon tarina on kuitenkin niin kiehtova, että se ansaitsee tulla kerrotuksi laajemmin.

YouTubessa on julkaistu 70 minuuttia pitkä dokumenttielokuva, joka kertoo Halsuan Toivon pesäpallohistorian alkaen vaaran vuosista 1950-luvulla, noususta jaloilleen ja ensimmäisestä kaudesta mestaruussarjassa 1961. Ääneen pääsevät myös nykyiset kirkkaimmat timantit, Vimpelin Vetoa edustavat Suomen mestarit Mikko Kanala, Arttu Ruuska ja Perttu Ruuska.

Vuosikymmenten varrelle mahtuu tukku tarinoita. Sotkamon Jymyn menestyskululle lyötiin alkutahteja kaudella 1981, kun Sotkamo nousi dramaattisten vaiheiden jälkeen 4-4-tasatulokseen Halsualla ja kotijoukkueen nousu Ykköspesikseen lykkääntyi vuodella.

Useita halsualaislähtöisiä pelaajia on yltänyt lajin huipulle asti. Allan Karvonen (1966), Aulis Karvonen (1967) ja Veijo Parhiala (1973) kruunattiin vuoden pesäpalloilijoiksi. Heidän lisäkseen miesten arvo-otteluissa ovat esiintyneet Mikko Kanala, Perttu Ruuska, Jorma Tuominiemi, Tapani Tuominiemi ja Simo Venetjoki sekä Simo Hotakainen, joka Loimaan Palloilijoiden Heikki Haapasen ohella on ainoana valittu Itä-Länteen suomensarjasta Ykköspesiksen perustamisen jälkeen.

Kun miesten puolella elettiin väliaikaista suvantovaihetta, naiset toivat iloa Halsuan Toivon pesäpallolle. Seura oli edustettuna kaksi kautta jopa naisten mestaruussarjassa. Halsuan C-tytöt voittivat kautta aikain ensimmäisen ikäluokan tyttöjen mestaruuden 1972.

Nykyisin alle 1200 asukkaan Halsua elää ja hengittää pesäpalloa, edelleen.

– Täällä koko yhteisö nauttii siitä, että pärjätään ja täällä pelataan. Pesäpallo on kuin yhteyttävä voima, Simo Hotakainen miettii.

– Pelit käyvät monesti ihan tunteiden päälle, Raila Järvelä myöntää.

Dokumentissa pääsevät ääneen myös Ruuskan veljesten vanhemmat, Mari ja Vesa. Jos vastaava innostus säilyy, pienemmästäkin kunnasta voi odottaa tähtipelaajia jopa Superpesiksen huipulle asti.

– Pallo on kakarasta asti ollut pihalla jollain tavalla leikeissä mukana. Sählymaalia on ollut, pesistennistä, jalkapalloa ja mitä milloinkin. Varmaan kaikki ne ovat vieneet palloilullisesti eteenpäin. Kun ei ollut virallisia harjoituksia, ne (nuoret) ovat lähteneet räpylän kanssa kentälle ja viettäneet vapaa-aikaa. Puolivahingossa vähän kehittyneetkin, Vesa Ruuska muistelee.

Dokumentin toteutumiseen vaikuttanut superpesisottelukin toteutui kesäkuussa 2016. Vimpelin Veto kukisti Oulun Lippo Pesiksen 2–1 (3–4, 11–2, 2–0) Halsuan kunnan ennätysyleisön, 2264 katsojan edessä.

Komeasti katsojia löysi tiensä Käpylän kentälle myös viime syksyn B-poikien loppuotteluun koleasta kelistä huolimatta. C-poikien Suomen mestaruuden 2015 voittanut Halsuan Toivon joukkue juhli nyt B-poikien mestarina 632 katsojan riemuksi.

Halsuan Toivon kasvatit Superpesiksessä 2018

Timo Hanhisalo, Vimpelin Veto
Mikko Kanala, Vimpelin Veto
Otto Kauppinen, Koskenkorvan Urheilijat
Kari Kellokoski, Kankaanpään Maila
Riina Rantala, Lappajärven Veikot
Arttu Ruuska, Vimpelin Veto
Perttu Ruuska, Vimpelin Veto
Joonas Suominen, Vimpelin Veto
Tuomas Virkkala, Oulun Lippo Pesis

Aiheesta lisää

Dokumenttielokuva Pesäpallon Pikkujättiläinen

KP24:n uutinen aiheesta

7.5. klo 19.59: Lisätty halsualaislähtöisten superpesispelaajien 2018 listaan Timo Hanhisalo ja Otto Kauppinen.