Valitse sivu

Sotkamon Jymyn Toni Kohonen saavutti kautta aikain kahdeksantena pelaajana 800 lyödyn juoksun rajapyykin miesten Superpesiksessä keskiviikkona. Saavutus on hurja – varsinkin, kun Kohonen on pelannut lähes kaikki ottelunsa yhdeksikön pelaajana.

Vastaavaan on yltämässä viiden juoksun päässä Vimpelin Vedon jokeritykki Janne Mäkelä, joka ei ollut kokoonpanossa torstaisessa kotiottelussa Haminan Palloilijoita vastaan.

Kaikkien aikojen pesäpalloilija Kohonen loistaa jopa etenijätilastossa. 500. tuotu juoksu on enää kolmen juoksun päässä. Vastaavaa rajaa tavoittelee Koskenkorvan Urheilijoiden Antti Kuusisto, jolla on nyt kasassa 489 tuotua. Pattijoen Urheilijoiden Timo Kallio (402) ohitti puolestaan 400 tuodun rajapyykin.

Kautta aikain lyöjätilastossa Imatran Pallo-Veikkoihin siirtynyt Jere Dahlström ajaa takaa Sami Joukaisen ykköspaikkaa. Alkukauden tahti ei siihen kuitenkaan tällä kaudella riittäisi, vaikka Dahlström on tämänkin kauden tilastossa kymmenen parhaan joukossa.

Tehotilastossa asetelma on vieläkin hurjempi. Joukaisen (1363) takana Kohonen (1297) ja Dahlström (1283) lähestyvät seuraavaksi 1300 tehopisteen rajapyykkiä.

Kunnaritilastossa kärkikaksikko ei ole vielä tällä kaudella onnistunut kiertämään omilla lyönneillään kolmoselle. Kouvolan Pallonlyöjien Juha Korhonen johtaa lyöjätilastoa, mutta kaikki 17 juoksua ovat syntyneet ”tavallisilla” kotiutuksilla. Vimpelin Henri Puputti on kautta aikain kunnaritilastossa yhä kahden juoksun päässä Korhosesta.

Kiteen Pallo -90:n Simo Rahunen (16.5.) ja Kouvolan Pallonlyöjien Toni Laakso (23.5.) pelasivat alkukaudesta 300. pääsarjaottelunsa. Vastaavaan yltävät pian Pattijoen Urheilijoiden Jari Törmänen (296) ja Joensuun Mailan Aleksi Rautiainen (292).

Janette Lepistö takoo hurjia lukuja

Lapuan Virkiän Janette Lepistö debytoi Superpesiksessä kaudella 2014. Nyt ansioluetteloa komistavat kaikki mahdolliset seitsemän arvo-ottelua, kolme peräkkäistä lyöjäkuningattaren titteliä ja tehotilaston voittoa sekä neljä SM-mitalia, joista kaksi on mestaruuksia. Kauden avausottelussa Fuengirolassa Lepistö ylsi 40. pelaajana kautta aikain 300 lyötyyn. Edellä nykypelaajista on enää porilaisen Pesäkarhujen Susanna Puisto, jolla lyötyjä juoksuja on kasassa 21+388=409.

Lapuan Virkiän Emmi Viitala toi 464. juoksunsa naisten Superpesiksessä kotiottelussa Lappajärven Veikkoja vastaan 13.5., mikä oikeuttaa kautta aikain etenijätilastossa kymmenen kärkeen. Viitala pelannee loppukaudesta uransa 300. superpesisottelun. Nykyisistä naisten pääsarjapelaajista eniten superpesisotteluita on vyöllään Kempeleen Kirin Sarita Heikkisellä, 311.

Yllätysnimiä tilastojen kärkipäässä

Uusi superpesiskausi on tuonut uusia tuulia myös tilastojen kärkipäähän. Moni potentiaalinen tähtipelaaja on noussut vahvempaan rooliin ja aidoksi ratkaisijaksi.

Miesten lyöjätilaston kärkikymmenikössä nuoruuden voimaa edustavat Koskenkorvan Urheilijoiden Patrik Wahlsten, Vimpelin Vedon Perttu Ruuska sekä peräti neljä kunnaria mättänyt Kiteen Pallo -90:n Samu-Kalle Varonen. Kokeneemmista pelaajista tilaston kärkipäähän ovat nousseet Kiteen Sami Partanen ja Pattijoen Urheilijoiden (Raahe) Jari Törmänen.

Sarjanousija Haminan Palloilijat on avannut kautensa pirteästi. Samalla suurelle yleisölle on esitelty uusia mielenkiintoisia ratkaisijoita, kuten kärkilyöntitilaston ykkösnimi Juha Toikka ja etenijätilaston nelonen Joona Mäkelä.

Etenijätilaston kärjessä viilettää Raahen Paavo Pelto, joka on onnistunut hyvin myös ykköstilanteen purkajana.

Naisten lyöjätilastossa Janette Lepistö on saanut uusia kirittäjiä. Kempeleen Kirin Iiris Puskala ja Lapuan Virkiän Eveliina Toppari sekä avausottelun jälkeen kolmesti joukkueensa parhaana palkittu Hyvinkään Tahkon Pauliina Harinen ovat laittamassa henkilökohtaisia tilastojaan uusiksi. Kokeneemmista pelaajista Manse PP:n Susanna Kylä-Kause ja Pesä Ysien Anna Hellsten ovat avanneet vahvasti.

Muiden tilastojen osalta Lapuan Virkiän Mirka Rintamäki ja Silja Syrjälä kuuluvat nykyään joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin. Yli 130 superpesisottelun Meea Lehtinen on kantanut tärkeällä tavalla vastuuta Raumalla.

Uran ensimmäinen kunnari Superpesiksessä 2018

Jere Achrén, PattU
Eetu Hämäläinen, Tahko
Antti Kiiskinen, SoJy
Joona Mäkelä, HP
Otso Mäkelä, HP
Tapani Piri, Lippo Pesis
Teemu Rouhiainen, KaMa
Juha Toikka, HP
Jyri Toikka, HP
Patrik Wahlsten, KoU

Pauliina Harinen, Tahko
Ira Jokivalli, Tahko
Jasmiina Juntunen, KeKi
Vilma Mäkelä, Fera
Niina Nukarinen, Fera

Superpesistä viikonloppuna

Pe 25.5.
Lapua – Tampere 18.00 N

La 26.5.
Koskenkorva – Kitee 17.00 M
Seinäjoki – Alajärvi 18.00 M

Lappajärvi – Rauma 13.00 N
Oulu – Pori 16.00 N

Su 27.5.
Alajärvi – Vimpeli 15.00 M
Hyvinkää – Kouvola 16.00 M
Sotkamo – Raahe 16.00 M
Hamina – Imatra 17.00 M
Joensuu – Seinäjoki 17.00 M
Kankaanpää – Kitee 17.00 M

Jyväskylä – Lappeenranta 16.00 N
Kempele – Pori 17.00 N
Seinäjoki – Hyvinkää 17.00 N

Aiheesta lisää

Superpesis: Toni Kohoselle 800 lyötyä

Miesten Superpesiksen tilastot

Naisten Superpesiksen tilastot