Valitse sivu

Finnairin reittilento Helsingistä Singaporeen vie 12 tuntia. Kun määränpäänä on Australian Sydney, jäljellä on vielä lähes toinen mokoma yläilmoissa. Vaikka etäisyyttä on noin 15 000 kilometriä, kansallispelimme leviämistä välimatka ei ole estänyt. Päinvastoin, pesäpallo on luonut australiansuomalaisille ja heidän jälkikasvulleen tärkeän sidoksen entiseen kotimaahan.

Pesäpalloliiton seurakehittäjä-aluevastaava Mika Mikola päätti toteuttaa unelmansa reilut 30 vuotta sitten 1987. Liitto lähetti delegaation Australiaan tutustumaan sikäläiseen pesäpallokulttuurin, pelaamaan näytösottelun ja viemään tietotaitoa paikallisille.

– Australia oli ollut ajatuksissa pitkään unelmana ja kaukaisena eksoottisena kohteena, joka piti kokea. Etukäteen maalailemani haavekuvat kävivät toteen. Australia oli juuri niin hämmästyttävän huikea paikka kuin sen ajatteli olevan.

Tuntui uskomattomalta, miten kansallispelimme pesäpallo oli löytänyt tiensä toiselle puolelle maapalloa sinne muuttaneiden suomalaisten mukana.

– Ensimmäisellä reissullani 1987 Australiassa pelattiin pesäpallon näytösottelu. Suomen joukkueen johtotähtenä toimi muuan Eino Kaakkolahti, Mikola muistelee.

– Peli taisi näyttää vähän heikolta, kun Pullisen Make (Markku, Pesäpalloliiton silloinen toiminnanjohtaja) lupasi jokaiselle meistä tonnin voitosta. Saatiin tuo raha sitten Indonesian dollareina, Mikola nauraa.

Ihmiset tekivät lähtemättömän vaikutuksen

Australia jätti pysyvän jäljen nuoren miehen sydämeen. On suurkaupunkeja, ällistyttävää luontoa, meri, vuoria, viinitiloja, rantoja, Great Ocean Road henkeäsalpaavine maisemineen, Ayers Rock, lukemattomia road trip -mahdollisuuksia, Tasmania sekä koalat ja kengurut.

– Esimerkiksi Perthissä ja länsirannikolla en ole edes käynyt, Mikola keskeyttää.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Silti Mikola nostaa yhden asian ylitse muiden, mistä Suomessakin voitaisiin ottaa oppia. Paikallinen yhteisöllisyys ja pesäpallokulttuuri tekivät vaikutuksen.

– Ihmiset! Yhteisöllisyys jaksaa yhä hämmästyttää. Parhaiten sen aistii, kun viettää päivän pesäpallokentällä. Ihmiset varaavat aikaa, lähtevät kuin piknik-tyyppiselle retkelle ja tapaavat toisiaan, eri sukupolvet kohtaavat. Kaikki on yhteistä, ihan kuin iso perhe olisi koolla. Pesäpallo on tärkeää, mutta sen ympärille on rakennettu valtavan lämminhenkinen ilmapiiri ja yhteisiä kohtaamisia.

Maaliskuun lopulla 50 vuotta täyttänyt Mikola juhlisti merkkipäiväänsä matkoilla, viidennen kerran Australiassa ja toisen kerran Uudessa-Seelannissa. Mukaan lähtivät sisko Satu Mikola ja pesäpalloaktiivi Sirpa Helin Varsinais-Suomen Kaarinasta. Ohjelmaan aikataulutettiin perinteiset Suomi-päivät ja Pääsiäiskisat – pesäpalloa, kuten aiemmillakin matkoilla.

– Siellä tapasi kerralla ison määrän tuttuja. Muutenkin australialaiset ovat vieraanvaraisia, kohteliaita ja auttavaisia. Sama pätee toiseenkin suuntaan, kun he vierailevat Suomessa. Tämä on sellainen ystävyyden silta, jonka myötä tuhannet kilometrit tuntuvat hyvin läheisiltä, Mikola herkistyy.

Sukupolvenvaihdos käynnissä

Pesäpallo on merkittävä osa jokavuotisia Pääsiäiskisoja. Tällä kertaa Sydneyn turnaukseen osallistui upeasti 11 joukkuetta, kolme miesten, neljä naisten ja neljä sekajoukkueiden sarjaan. Seuroja oli edustettuna neljä: Canberra, Gold Coast, Melbourne ja Sydney. Parhaimmillaan mukana on ollut edustus jopa kuudesta seurasta.

– Pelit sujuivat hienosti ja pelaajat olivat kehittyneet. Uuden sukupolven pelaajat alkavat ottaa roolia, kuten palkinnoille yltäneet Saara Kähkönen ja Allan Ratilainen. Jokaisessa ottelussa jaettiin parhaille pelaajille pisteitä – kolme, kaksi ja yksi. Tunnelma on positiivisen kiihkeä. Tilanteisiin mennään tosissaan, mutta vastustajaa kunnioitetaan aina, Mikola luonnehtii.

– Siskoni Satu ja pesäpalloaktiivi Sirpa Helin olivat mukana. Avustimme järjestäjiä tuomareina ja toimitsijoina. Samalla opastimme joukkueita ja kerroimme peliin liittyviä yksityiskohtia. Pelillistä osaamista Australiasta löytyy ja erityisesti huippuyksilöt, kuten Suomessakin pelannut Luke Niemi, tekevät hienoja suorituksia. Taktinen puoli ei aina pysy mukana, kun pelin uusimpiin virtauksiin ei välttämättä päästä kiinni.

Sukupolvet vaihtuvat ja pesäpallon piiriin tulee uusia nuoria, lähinnä suomalaistaustaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä. Pesäpallo rakentaakin merkittävän kulttuurisen siteen entiseen kotimaahan tai pitää yllä yhteyttä omiin juuriin. Silti on luonnollista, että kaikki eivät lähde toimintaan mukaan.

– Vanheneminen on tietysti haaste. Osa joukkueista ei saa uusia, Australiassa syntyneitä nuoria lähtemään mukaan. Esimerkiksi Brisbanen joukkue puuttui tämän vuoden kisoista. Toisaalta kentällä näkyi pallon kanssa leikkimässä useita lapsia, jotka vaikuttivat hyvin innostuneilta. Paniikkinappulaa ei siis tarvitse painaa. Moni on jo alustavasti suunnitellut matkaa World Cupiin ja Suomeen, kun pesäpallo täyttää 100 vuotta 2022, Mikola kertoo.

Matkustaminen kannattaa aina

Australian pesäpalloyhteisö on tiivis, mutta ottaa mielellään vastaan uusia harrastajia ja vierailevia tähtiä. Mikola antaakin vinkin Australiaan matkustaville pesäpallon ystäville.

– Ota yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja mene rohkeasti mukaan. Samalla saatat saada hyviä matkavinkkejäkin. Välineitä voi viedä, jos pystyy kuljettamaan. Lasten välineet ovat erityisesti hyviä, niiden myötä saattaa syttyä innostus.

Australiasta käytetään sijaintinsa myötä usein kuvausta ’down under’. Aikaa on syytä varata riittävästi, mikäli ei halua käyttää valtaosaa lomastaan lentokoneessa istumiseen. Mikolan mukaan useammankin viikon loma on kuitenkin sen arvoista.

– Sydney, Blue Mountains, Great Ocean Road, Gold Coast, Ayers Rock ja oma suosikkini Melbourne ovat olleet aina käymisen arvoisia. Välimatkat ovat pitkiä, joten liikkuminen on hyvä suunnitella huolellisesti. Uusi-Seelanti on naapurissa, mutta lentomatkaa kertyy sinnekin nelisen tuntia. Uudessa-Seelannissa nähtävää ja koettavaa on samoin vaikka kuinka paljon. Erityisesti mieleeni jäi Milford Sound, Eteläsaaren vuono ja luonnonpuisto, jonka alueella on kuvattu mm. Taru Sormusten Herrasta -elokuvia.

Yksi varoituksen sana on kuitenkin paikallaan.

– Tähän voi jäädä koukkuun. Australia vie mukanaan ja manner on niin laaja, että aina löytyy uusia paikkoja ja uusia seikkailuja, Mikola päättää.

Pesäpallon kymmenes World Cup -turnaus pelataan Intiassa 2019. Vuosien varrella World Cup -turnauksiin on osallistunut Suomen lisäksi joukkueita Australiasta, Intiasta, Japanista, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Virosta ja Yhdysvalloista.

Aiheesta lisää

Finnish Society of Sydney Facebookissa

Finnish Society of Melbourne

Yle (2015): Jouni Juntunen muutti Kajaanista Canberraan

Suomen suurlähetystö (2017): Jokavuotinen Suomi-festari (englanniksi)

Pesäpallon historiaa Australiassa (englanniksi)

Pesäpallon World Cup pelattiin Turussa viime kesänä