Valitse sivu

10 vuotta sitten Pattijoen Urheilijat Raahesta juhli seurahistoriansa ensimmäistä miesten pesäpallon Suomen mestaruutta 2008. Tämän jälkeen ”Pojan” koti on vakiintunut kahteen osoitteeseen, Sotkamoon ja Vimpeliin. Joko nyt on Joensuun Mailan, Kouvolan Pallonlyöjien tai yllätyshaastajan vuoro?

Ei kahta ilman kolmatta, väittävät pelinjohtajien arviot. Vimpelin Veto lähtee lähes muuttumattomalla kokoonpanolla alkavaan kauteen ja tavoittelee uutta sivua seuran historiaan kolmannella peräkkäisellä mestaruudella.

Ykkössuosikin vanavedessä on tasaisempaa. Uudistunut Sotkamon Jymy, kirkkaampaa mitalia tavoitteleva Joensuun Maila, takaisin podiumille pyrkivä Kouvolan Pallonlyöjät ja jopa hurlumhei-pesäpallollaan ihastuttanut Seinäjoen JymyJussit nähdään potentiaalisina mitalikandidaatteina.

– Onnistunut talviharjoituskausi antaa mahdollisuuden menestykseen. Pyrimme pelaamaan monipuolista peliä, jonka avainhahmoina ovat sisäpelissä vahvat kotiuttajat ja ulkopelissä ennen kaikkea lukkari Toni Kohonen. Odotamme nousujohteista vahvaa kautta, jolloin Jymy on parhaimmillaan elo-syyskuussa, pelaajasta pelinjohtajaksi siirtynyt Sotkamon Jani Komulainen toteaa.

Joko Porin torilla juhlitaan?

Naisten Superpesiksessä koettiin yllätyksiä viime syksynä. Jyväskylässä päättyi 16 mitalin putki, kun Kempeleen Kiri kukisti puolivälierissä Kirittäret. Porissa odoteltiin jo mestaruusjuhlia, mutta Manse PP palautti pystin Tampereelle 33 vuoden tauon jälkeen.

Alkavalle kaudelle pelinjohtajat nimeävät kaksi vahvaa ennakkosuosikkia. Pesäkarhut tavoittelee mestaruutta Poriin 16 vuoden tauon jälkeen ja Kirittäret on tehnyt töitä jo pitkältä viime syksystä lähtien menestyksen eteen. Haastajat ovat kuitenkin valmiina, kuten uudistunut Lapuan Virkiä, jolla on vahva materiaali saadessaan palaset loksahtamaan kohdilleen.

– Ulkopelin pitää olla koko ajan parempaa. Lisäksi sisäpeliin meidän on saatava tehokkuutta lisää hallikaudesta, siellä olimme ainoastaan vahvoja kotiuttamisen osalta, pelinjohtajaksi naisten Superpesikseen palaava Tomi Niskanen huomauttaa.

Tilastojen kärkipaikkoja uusjakoon?

Superpesiskautta pääsee jännittämään myös historiatilastojen kautta. Imatran Pallo-Veikkoihin siirtynyt Jere Dahlström on nousemassa kaikkien aikojen lyöjäkuninkaaksi ohi Sami Joukaisen. Viime kauden tahdilla tehotilaston kärkipaikan ottaisi puolestaan Sotkamon Jymyn Roope Korhonen ennen Dahlströmiä, Joukaista ja saman seuran Toni Kohosta. Kunnaritilastossa Vimpelin Vedon Henri Puputti (75) on enää parin jokipallon päässä Kouvolan Pallonlyöjien Juha Korhosesta (77).

Vimpelin Vedon Sami Haapakoski (891) noussee kaikkien aikojen etenijäkuninkaana uudelle käsittämättömälle sataluvulle yltäen 900 tuotuun. Ottelutilaston kärjessä 42-vuotiaalla Toni Kohosella (688) on edessään jo 700. runkosarjan superpesisottelu.

Naisten Superpesiksessä Emmi Viitala (459) on enää neljän tuodun juoksun päässä kautta aikain etenijätilaston kymmenen kärjestä. Ottelumäärillä mitaten sarjan kokenein pelaaja on Kempeleen Kirin Sarita Heikkinen (306), jolla on jatkosarjavaiheessa mahdollisuus nousta kaikkien aikojen tilaston kärkikymmenikköön. Lähellä vastaavaa on lyöjätilastossa Pesäkarhujen Susanna Puisto (21+381=402). Lapuan Virkiän Janette Lepistö on kahdesti yltänyt juoksun päähän yhden kauden lyötyjen ennätyksestä, joka on Henna Salmelan nimissä lukemin 2+82 (2001).

Aiheesta lisää

Miesten Superpesiksen ennakkoarviot (pdf)

Naisten Superpesiksen ennakkoarviot (pdf)

Jussi Pyysalon esitys kauden avaustilaisuudessa (pdf)

Ruudun tallenne avaustilaisuudesta