Valitse sivu

500 superpesisottelun ja 500 tuodun juoksun rajapyykkejä lähestyvä Antti Kuusisto on tuttu nimi pesäpalloyhteisölle. Munakan Urheilijoiden kasvatti, Suomen mestari, 11-kertainen Itä-Länsi-pelaaja ja yli 2000 pesispörssipisteen konkari pelaa parhaillaan miesten Superpesiksessä 20. kauttaan, jonka Kuusisto huhuilee olevan pelaajauransa viimeinen.

Katsetta onkin vähitellen käännetty myös pelaajauran jälkeiseen aikaan. Kuusisto oli mukana pesäpallon lajivalmentajatutkinnon PLVT 11 -kurssilla ja vaikuttui kokemuksesta.

– Olen saanut kunnian nähdä lajia monen eri seuran näkövinkkelistä sekä saanut toimia monien huippuvalmentajien alaisuudessa. Olen myös käynyt jos jonkinlaisissa koulutuksissa sivistämässä itseäni milloin mistäkin urheiluun ja pesäpalloon liittyvästä. Yhteisenä nimittävänä tekijänä jokaisen koulutuksen aikana ja niiden jälkeen olen saanut todeta itselleni, kuinka vähän todellisuudessa asioista tiedän.

– Juuri tämä on tosi hienoa! Koskaan ei voi tietää liikaa, eikä kukaan koskaan hallitse kaikkea niin hyvin, että voisi nostaa käden ylös ja sanoa tietävänsä.

Koulutusta tarvitaan. Tuskin kukaan olisi parempi asiantuntija antamaan näkemystään aiheesta kuin Superpesiksen tähtipelaaja 20 kauden pääsarjakokemuksella.

– Pelkkä pitkä ura pesäpallon parissa ei mielestäni tuo sellaista ammattitaitoa meidän lajiin, jolla voitaisiin toimia huipputason valmentajana tai pelinjohtajana. Sama totuus pätee tietysti kaikkeen urheiluun. Meidän rakas pesäpallo vaatii valmentajalta ja pelinjohtajalta äärimmäisen hyvää ymmärrystä niin fysiikkaharjoittelusta, lajiharjoittelusta kuin tietysti myös lajin taktisesta puolesta, Kuusisto kuvaa.

Virallisen ohjelman lisäksi vapaamuotoiset keskustelut laji-ihmisten kanssa antavat paljon kaikille osapuolille. Kuusisto kiittelee sitoutuneen porukan yhteishenkeä ja uusia kontaktiverkostoja.

– Itselle PLVT:n parasta antia oli vahvistuksen saaminen moniin omiin ajatuksiin valmentamisen lainalaisuuksista sekä tietysti kaikkien uusien työkalujen saaminen omaan arkeen. Kun kasassa on iso joukko intohimoisia pesäpalloihmisiä ympäri Suomea, keskustelut lähijaksojen virallisissa osuuksissa sekä erityisesti epävirallisissa iltapalavereissa olivat äärimmäisen hedelmällisiä. Oma verkostoni lajin parissa kasvoi tämän koulutuksen myötä kymmenillä todella ammattitaitoisilla ihmisillä ja pidän tätä yhtenä isoimpana arvona tulevaisuutta ajatellen.

– Koulutuskokonaisuuden kaikista neljästä lähijaksosta jäi käteen ripakopallinen tietoa, jota pystyi välittömästi ottaa mukaan omaan arkivalmennukseen ja omaan valmentautumiseen kohti uran viimeistä Superpesiskesää 2018. Osa tiedosta aukenee varmasti vasta, kun saan kaiken koulutusmateriaalin niputettua yksiin kansiin ja luettua uudelleen läpi.

Kuusistolla on valmiina vastaus kaikille valmentajille ja pelinjohtajille, jotka ykkös- ja kakkostasojen jälkeen miettivät lajivalmentajatutkinnolle osallistumista.

– Suosittelen PLVT:tä kaikille niille, joilla on halua oppia oikeasti, mitä meidän rakas kansallispelimme syvin olemus on ja haluavat oppia näkemään lajiamme ammattilaisen näkökulmasta. Ette tule pettymään!

Lajivalmentajatutkinnon seuraava kurssi, PLVT 12, käynnistyy tulevana syksynä.

Aiheesta lisää

Tutustu monipuolisiin lajinkehittämistöihin

PLVT 11 keräsi huippuvalmentajat koolle