Valitse sivu

– Kerran Hippoksella Kirin pelin jälkeen joku lehtimies kysyi minulta, mikä on minun sisäpeliroolini joukkueessa. Siinä hetkessä keksin tuon lauseen. Se jäi mieleen, vaikken muistakaan, kuka tuo kysyjä oli.

Näin kertoo ”Kaks´ näppiä ja koppi” -kirjastaan Kalevi Luoma, pesislegenda ja Kiri-ikoni Jyväskylästä. Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija ja Suomen mestari, viisinkertainen kärkilyöntitilaston voittaja, yhdeksän sekä Itä-Länsi- että Liitto-Lehdistö-arvo-ottelun ex-tähtipelaaja sulkee kotinsa ulko-oven. Juppe-koira nauttii raittiista ulkoilmasta yhtä lailla isäntänsä kanssa. Puhe kääntyy pesäpalloon, vaikka omista pelivuosista on jo tovi aikaa.

– Ihan mukavaa pesisaikoja on muistella, vaikken sitä tee niin usein. Pesäpallo on iso asia, mutta elämässä on muutakin. Sitten vastaan, kun kysytään, Luoma sanoo.

Tosin viime aikoina kyselyitä on riittänyt ja muisteluita on koottu ihan kirjaksi asti. Luoman ”Kaks´ näppiä ja koppi” -kirjanen välittää lajilegendan neuvot nuoremmille sukupolville.

– Monet ovat kysyneet, miksen jaa neuvojani eteenpäin. Pitkään tätä suunnittelin ja nyt siitä tuli valmista. Kirja soveltuu junioreille naperoikäisistä A-ikäluokkaan asti. Samoin valmentaja voi miettiä yhdessä pelaajan kanssa, mitä on tehty, mitä ollaan tekemässä ja mitä pitäisi tehdä. Kirjasta saa varmasti hyviä vinkkejä harjoitteluun. Muistiinpanoillekin on tilaa.

Luoma korostaa, ettei oikotietä onneen ole.

– Itse harjoittelin kolme vuotta yhtä lyöntiä niin kesällä kuin talvella ennen kuin otin sen otteluissa käyttöön. Aikaa se vie, harjoitusta ja toistoja vaaditaan. Lähtökohta on peruslyönti, joka pitää ensin oppia läpikotaisin. Sen jälkeen voi kehittää erilaisia vaihtoehtoja ja reagoida tilanteiden mukaan. Useasti esimerkiksi menopesän puolella on jopa puoli kenttää auki, kun vaakamailalla tai ranteella osaa kääntää lyönnin oikeaan paikkaan.

– Kentällä tilanteet tulevat monesti yllättäen ja ratkaisut on tehtävä nopeasti. Kun vaikka toinen lyönti on huti tai jää etulaittomaksi, kolmas syöttö tulee heti perään. Aikaa ei jää miettimiseen. Ratkaisujen on tultava selkäytimestä. Ne on pitänyt harjoitusten kautta omaksua ja sisäistää. Usein tavoitellaan liian monimutkaisia ratkaisuja, kun yksinkertaisemmatkin vaihtoehdot riittäisivät.

Kirjassa on huomioitu niin lajitaito kuin joukkuepelaaminenkin. Sisällysluettelosta löytyvät peruslyönti, erilaiset näpit, pomppu- ja varsilyönnit, tekniikat, kaaripeli ja monet muut sisäpelisuoritukset sekä toisaalta joukkueen pelitapa, mentaaliharjoitukset, keskittyminen ja henkiset taidot. 283 pääsarjaottelun kokemuksellaan Luoma tarjoaa 32 sivua käytännön pelitilanteista ammennettuja vinkkejä.

– Toki peli on muuttunut, ulkopeli elää tilanteen mukaan. Pelaajat ovat urheilullisia, kehittyneet urheilijoina ja liikkuvat paljon. Silti monet perinteiset lainalaisuudet pätevät nykyäänkin. Seuraan pesäpalloa paljon yhä, joten kirja vastaa myös ajan tuomiin haasteisiin.

Moni uransa jo lopettanut pesäpalloilija saattaa silti kaivata ripauksen entisaikojen nostalgiaa. Kalevi Luoman nuoruudessa ei haikailtu erillisten suorituspaikkojen perään, kun sellaiset löytyivät pihapiiristä.

– Meillä kotona oli pyöreästä hirrestä rakennettu halkoliiteri, noin 5×5 metriä kooltaan. Nurkat olivat pesinä, 7-8 metrin päästä lyötiin. Edesmenneen pikkuveljeni kanssa pelattiin 10-11-vuotiaina kaiket kesät pesistä, joten liiterin seinä tuli tutuksi. Oiskohan näistäkin tarkkuuslyönneistä ollut apua vanhemmalla iällä, Luoma pohtii.

– Oven alla oli 20 sentin väli, siinä ehti kiertämään pesät, kun sai pallon liiteriin. Näpit kierteellä rajoihin tuottivat kunnarin. Samoin pomppu nousi juuri ja juuri katolle, silloin ehti kiertämään pesät. Kahteen alimmaiseen hirteen osuessaan pallo tuli takaisin salamana, eikä sitä ehtinyt ottamaan kiinni.

Kuten nykyäänkin, vanhempien myötämielistä suhtautumista tarvittiin.

– Hirren väliin lyödessä palloa ei saanut irti kuin mailalla vääntämällä. Näitä välejä oli vain kolme, joihin pallo jäi jumiin. Isä uusi oven kolmesti, kun hakkasimme sen säpäleiksi, Luoma naurahtaa.

Nykypäivänä arkiliikunnan väheneminen on noussut esiin aiheellisena huolena. Luoma uskoo, että nykynuoristakin löytyy osaajia niin pelikentille kuin yleensäkin elämään.

– Taitoa löytyy pesäpalloilijoilta aivan varmasti. Kärsivällistä harjoittelua ja omistautumista asialleen kuitenkin tarvitaan. Epäonnistumisia ei pidä jäädä miettimään. Uusi tilanne on aina uusi mahdollisuus onnistua.

Pesäpallo on iloinen asia. Pelaamisesta kuuluu nauttia.

– Nauti tekemisestäsi niin harjoituksissa kuin peleissä. Positiivinen asenne tekee pelistä nautittavaa, muistuttaa myös Kaks´ näppiä ja koppi -teos.

Tilaa Kaks´ näppiä ja koppi omaksesi hintaan 12 euroa (+ lähetyskulut) lähettämällä sähköpostia osoitteeseen timo.siukonen(ät)siukosetti.fi.

Lisätietoa:
Kalevi Luoma
050 564 9006
kalevi.a.luoma(ät)gmail.com