Valitse sivu

Pesäpallon naisten Halli-SM-turnaus pääsee vauhtiin Lapuan alkuturnauksen merkeissä sunnuntaina. Ainoastaan lohkovoittajat etenevät neljän parhaan lopputurnaukseen, joka pelataan Tampereella lauantaina 10.3.

Suosikit ovat tuttuja mitalijoukkueita viime vuosilta. Kirittäret Jyväskylästä, Lapuan Virkiä, syksyn mestari Manse PP Tampereelta ja hallimestaruuttaan puolustava Pesäkarhut Porista tavoittelevat lopputurnauspaikkaa eri lohkoista.

Viime kaudella naisten Superpesiksessä nähtiin kuitenkin yllätyksiä. Hallissa Pesä Ysit Lappeenrannasta ponnisti hopealle ja kesäkaudella Kempeleen Kiri nousi välieriin katkaisemalla Jyväskylän 16 SM-mitalin sarjan. Nykyisin Kankaanpään Mailan miesten superpesisjoukkueen pelinjohtajana toimiva Jukka Karttunen pitää silti neljän kärkeä vaikeasti lyötävänä.

– Kova yllätys on, jos ennakkosuosikeiden ulkopuolelta joku yltää lopputurnaukseen. Aina tietysti jollekin yllätykselle on paikkansa. En kuitenkaan jaksa uskoa, että neljän ennakkosuosikin – Kirittärien, Porin, Tampereen ja Lapuan – hegemoniaa vahvasti murrettaisiin. Seinäjoen Maila-Jussit saattaisi olla lähimpänä haastajana.

Hurjaa peliä jo hallissa

Syksyllä jo puolivälierissä pudonnut Kirittäret aloitti ryhtiliikkeen välittömästi. Pelinjohtajaksi palasi Jussi ”Nalle” Viljanen, joka kutsui joukkonsa kokoon ulkoharjoituksiin vielä syyskuun pimenevinä iltoina. Harjoituskausi on edennyt ilmeisen onnistuneesti.

– Jyväskylässä pelattiin todella kovatasoinen ja vahvoja tunteita pursunnut harjoituspeli Kirittäret-Lapua. Harvoin on tässä vaiheessa vuotta nähty vastaavaa. Kirittäret on harjoitellut paljon ja Lapuakin päässyt viikoittain omaan halliinsa. Paljon työtä on tehty jo talvikaudella, Karttunen kertoo.

Harjoitusottelussa Lapua oli parempi 0-1 (1-2, 2-2).

– Molemmilla on profiilipelaajia, jotka istuvat joukkueisiin hyvin. Kirittärissä pelaajilla on hyvin selkeät roolit. Lapualla on vielä käynnissä koko paletin sisäänajo.

Lapua emännöi ensimmäistä alkuturnausta kotihallissaan Raumalta palanneen lukkarin Jenna Kammi-Rahnaston johdolla sunnuntaina. Vastaan asettuu ensin syksyn välieräjoukkue Kempeleen Kiri, jonka kokoonpano on pysynyt pitkälti muuttumattomana. Lohkon kolmas joukkue on uudistunut, kaksi Itä-Länsi-pelaajaansa Ella Korpelan ja Emilia Linnan menettänyt Oulun Lipottaret. Karttunen odottaa mielenkiinnolla ennakkosuosikkina sunnuntaihin lähtevän Lapuan edesottamuksia.

– Lapualla on uudet pelinjohtajat. Kakkospelinjohtaja Jussi Haapakoski ei ole aiemmin ollut naisjoukkueen mukana ja Niskasen Tompallakin (Tomi) on vuosien tauko naisten Superpesiksestä. Lisäksi useat kokeneet pelaajat, kuten Saija-Maria Saari, lopettivat uransa. Alueella on kuitenkin nuoria lahjakkaita pelaajia, joita nostetaan rohkeasti mukaan kokoonpanoon.

Pesäkarhujen uusia vahvistuksia ovat Itä-Länsi-pelaajat Emilia Linna ja Kaisa-Maija Rosvall, joiden lisäksi pitkään loukkaantumista kärsinyt Emilia Itävalo palaa takaisin kokoonpanoon. Kirittärien ryhmään ovat talven aikana liittyneet viime kesän Itä-Lännen kärkipelaajat, nuori tähti Ella Korpela ja Eeva-Mäki-Maukola.

– Manse PP:n muutokset ovat kaikkien pienimpiä. Lapualla palaset ovat vaihtuneet eniten.

Alkulohkon kumpaakaan ottelua ei ole varaa hävitä, jotta toiveet lopputurnauspaikasta pysyisivät omissa käsissä.

– Talvikauden painoarvo kasvaa Halli-SM:ään mentäessä. Peli on tietysti aika raakaa, kun vain parhaat pääsevät jatkoon, mutta niin sen pitää mennäkin. Lopputurnaukseen joukkueet viimeistään tosissaan panostavat, jos sinne yltävät, Karttunen arvioi.

Hallipeleillä oma luonteensa

Huippupesäpallo on nykyisin entistä ympärivuotisempaa. Tavoitteellinen harjoittelu aloitetaan viimeistään lokakuussa, mistä lähdetään rakentamaan omaa peliä kohti kesää. Karttunen pitää Halli-SM-turnausta merkittävänä välietappina joukkueille.

– Suurin juttu on halliolosuhteiden parantuminen, vaikka eri puolilla Suomea tilanne onkin hyvin erilainen. Alustat ovat muuttuneet pesis-ystävällisempään suuntaan, kun kumirouhe on poistunut käytöstä. Pallo kulkee nopeasti, halleissa on enemmän tilaa ja led-valaistuksen myötä pallo näkyy erittäin hyvin. Edelleen tietysti hallissa ovat erityispiirteensä, kuten toisella voidaan lyödä rajaan merkistä, eikä kopinnostopaloja tule niin paljoa. Ne kuuluvat halliin, mutta kokonaisuutena peli on mennyt paljon kesän pelin suuntaan.

Olosuhteet eri paikkakunnilla ovat kuitenkin hyvin erilaiset.

– Onko omaa hallia? Kuinka paljon joukkue on päässyt treenaamaan isossa tilassa? Nämä asiat vaikuttavat tietysti Halli-SM-turnauksessa paljon ja vaikuttavat tavoitteisiin, joita joukkue turnaukselle asettaa. Kaikki tietysti haluaisivat pelin olevan jo hyvin valmista, mutta näin harvoin on, Karttunen sanoo.

– Hallipelit ovat jokaiselle joukkueelle tärkeitä. Monet ovat varmasti tehneet vaihtoehtoisia suunnitelmia, jos tavoite lopputurnauspaikasta ei toteudukaan.

Halli antaa mahdollisuuden myös kokeiluille. Joukkueet pyörittävät mahdollisuuksien rajoissa laajaa pelaajarinkiä, mikä avaa näytönpaikkoja erityisesti nuorille tulevaisuuden pelaajille.

– Tasaisesti peluutetaan ja nuorille annetaan vastuuta, mikä on hyvä asia.

Voittoja haetaan hallistakin

Karttunen itse valmistautuu joukkueensa kanssa jo vahvasti Halli-SM-avaukseen. Kankaanpään Maila kuuluu joukkueisiin, joiden olosuhdeasiat eivät ole parhaalla mahdollisella tolalla.

– Kaikki kolme ison tilan harjoitusvuoroa, jotka saimme, olemme jo käyttäneet.

Joukkueessa tunnustetaan realiteetit. Halli-SM-avaus ja samalla talven toistaiseksi tärkein ottelu odottaa Ankkureita vastaan Alajärven uudessa ylipainehallissa lauantaina 17.2.

– Tavoite on voittaa Alajärven Ankkurit ja siihen keskitytään. Halli on poikkeuksellinen ja erilainen, kun se on sivuilta niin kapea. Silti voittoa haetaan, vaikka kyseessä on samalla tärkeä harjoitustapahtuma. Alajärvi on yksi päävastustajistamme myös kesällä, samoista sijoituksista varmaan pelataan, Karttunen arvelee.

– Laajalla kokoonpanolla valmistaudutaan Halli-SM:ään. Mukana on neljä -99-syntynyttä ja yksi -00 syntynyt. Silti tavoitteet Halli-SM:ään ovat samat kuin tavoitteet kesällä eli voittamaan lähdetään. Talvella pitää oppia voittamaan, jotta myös kesällä osataan voittaa, Karttunen päättää.

Alajärven ja Kankaanpään lisäksi B-lohkossa pelaavat Koskenkorvan Urheilijat ja Vimpelin Veto. Vain voittaja etenee lopputurnaukseen.

Aiheesta lisää

Naisten Halli-SM Veikkauksen Voittajavedossa

Naisten Halli-SM-otteluohjelma

Viikonlopun otteluiden kokoonpanot

Jenna Kammi-Rahnaston mietteitä Halli-SM-avauksen alla