Valitse sivu

Pesäpallon miesten Halli-SM-turnauksessa pelataan alusta asti hurjin panoksin, sillä ainoastaan lohkojen voittajat etenevät Imatran lopputurnaukseen 17.-18.3. Yksikin tappio voi romuttaa toiveet jatkopaikasta. Syksyn välieräjoukkueet Vimpelin Veto, Sotkamon Jymy, Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät pyrkivät lopputurnaukseen eri lohkoista, mutta haastajat ovat valmiina.

Ensimmäinen yllätys saattaa muhia jo Joensuu-Areenan sunnuntai-illassa, kun Joensuun Maila ja Kiteen Pallo -90 iskevät yhteen Pohjois-Karjalan paikallisderbyssä. Joukkueet kohtasivat loppiaissunnuntaina 1156 katsojan edessä ja päätyivät ratkaisemattomaan. Aika tuli täyteen molempien voitettua yhden jakson.

Suomen mestaruuden kasvattajaseurassaan Imatralla 1986 voittanut ja pelinjohtajana Joensuun Mailan seurahistorian ensimmäistä miesten SM-mitalia 2013 juhlinut Antti Eteläpää odottaa mielenkiintoista superpesiskesää Pohjois-Karjalassa.

– Kitee saattaa olla yllättävän vahva ja virkeä alkavalla kaudella, sarjan musta hevonen. Heillä on tulevaisuutta ajatellen järkeviä vahvistuksia joukkueessa. Lisäksi viuhkassa jatkaa ”vanhan liiton” Raimo Bragge, ”Fuengirolan härkä”, jolta voi odottaa erikoista ja yllättävää pelinjohtamista, ei mitään prosenttipeliä. Moni voi vielä hämmästyä, jopa oman joukkueen nuorimmat pelaajat, jotka eivät ole tottuneet todella nopeatempoisen pelipäällikön älytyksiin.

Joensuulla on viiden mitalin putki kesäkausilta sekä neljä peräkkäistä hallimitalia, joista kaksi on mestaruuksia 2014-2015.

– Toki Joensuu on erittäin vahva ja Petri Pennasen johdolla hyvin valmennettu joukkue. Nuoret kehittyvät ja ovat taas vuoden kokeneempia. Uransa lopettanut Mika Väisänen kuului sarjan TOP3:een ja oli yksi sarjan aliarvostetuimmista lukkareista. Hänet korvaa toinen eliittilukkari Juha Puhtimäki.

– Ulkopelillisesti Väisäsen lukkarin saappaat ovat isot täytettäväksi.  Varalukkaria joukkueella ei oikein ole, kun Kiteellä on jopa kolme lukkaria. Sisäpelissä kotiuttaminen ratkaisee paljon. Jokeriosastolla Juha Niemen ja Aleksi Rautiaisen onnistumista on mielenkiintoista seurata. Puhtimäen tulo seuraan auttaa varmasti henkisessä mielessä Juha Niemeä, Eteläpää uskoo.

Lohkon kolmas joukkue on Imatran Pallo-Veikot, joka yllätti syksyllä hankkimalla riveihinsä kaikkien aikojen lyöjätilaston kakkosen Jere Dahlströmin Koskenkorvalta.

– Enemmänkin joku varmasti odotti. Juhani Myyryläinen jättää yllättävän ison loven paikattavaksi etukentälle, samoin Lauri Kaartokallio oli viime vuonna yksi joukkueen näkyvimmistä pelaajista varsinkin alkukaudesta sisäpelin kiiturina. Jere tuo joukkueelle yhden ison uuden ulottuvuuden. Imatralla seurassa on tapahtunut paljon kasvua ja organisaatio on mennyt eteenpäin. Toivotaan joukkueellekin samaa, Eteläpää sanoo.

Mielenkiintoisia pelinjohtajanimiä

Jos on Kiteen Raimo Bragge mielenkiintoinen kokenut nimi viuhkassa, samaa voi sanoa Kouvolan Pallonlyöjien peräsimeen siirtyneestä Matti Iivarisesta. Vuoden lukkari 1987 ja kaksinkertainen Suomen mestari saa nyt vuosien tauon jälkeen johdettavakseen nimekkään pelaajapakan. Iivarinen johdatti Pattijoen Urheilijat Raahesta SM-hopealle 2006.

Halli-SM-alkulohkossa asettuvat vastaan sarjanousija Haminan Palloilijat ja uudistunut Hyvinkään Tahko.

– Kouvola on tässä rosteriltaan vahvin. Mielenkiinnolla odotan, kun Iivarisen Matti saa nyt ensi kertaa johdettavakseen todella laadukkaan sisäpelijoukkueen. Matti on mestari rytmittämään peliä sekä aistimaan vastustajan heikkoudet – ja käyttämään ne hyödyksi, Eteläpää arvioi.

Sotkamo suurennuslasin alla

Sotkamon Jymyn Suomen mestaruudesta 1990 alkoi mitaliputki, joka on osa suomalaista urheiluhistoriaa. Tämän jälkeen joukkue on jäänyt kesäkausilla ainoastaan kahdesti ilman SM-mitalia, 1998-1999. Hallissa tahti ei ole ollut aivan yhtä hurja, mutta tällä kertaa Eteläpää ennustaa joukkueen hakevan paljon positiivisia kokemuksia jo kevättalvella.

– Sotkamon kokoonpanossa on paljon muutoksia, joten he tarvitsevat kovia pelejä. Halliotteluilla on Sotkamolle varmasti merkitystä. He ottavat turnauksen tosissaan.

Sotkamolla on takanaan vuoristoratamainen vuosi, joka kuitenkin toi loppuottelupaikan. Loppuvuodesta tähtipelaaja Jani Komulainen siirtyi viuhkan varteen. Pitkään merkittävissä rooleissa toimineet Immo ja Kosti Rautiainen päättivät lopettaa uransa.

Halli-SM-alkulohkossa asettuvat vastaan Oulun Lippo Pesis, Pattijoen Urheilijat Raahesta ja Seinäjoen JymyJussit.

– Tämä on jopa tasaisin lohko. Sotkamo ja JymyJussit ovat ennakkoon ajateltuna vahvimpia, Eteläpää näkee.

B-lohkoon lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina Vimpelin Veto, joka voitti kaksi edellistä Suomen mestaruutta niin hallissa kuin kesäkaudella. Alajärven Ankkureilla, Kankaanpään Mailalla ja Koskenkorvan Urheilijoilla on iso vuori kiivettävänään lopputurnausunelman saavuttamiseksi.

– Vimpeli on omassa luokassaan, hienosti johdettu joukkue, Eteläpää kehuu.

– Vahvat ovat vahvoja, mutta haastajilla on paikkansa. Neljän kärjen takana Kitee sekä Pohjanmaan joukkueet JymyJussit ja Koskenkorva ovat lähellä kärkeä.

Halli-SM tärkeä välietappi

Kuukausien harjoittelujakso on takana. Halli-SM-turnauksessa joukkueet pääsevät ensimmäistä kertaa ulosmittaamaan työnsä tuloksia ja näkemään oman tasonsa suhteessa muihin.

Eteläpää uskoo, että Halli-SM-ottelut ovat tärkeä välietappi joukkueille matkalla kohti kesäkautta.

– Hallipeleille on tilaus. Joukkueet ottavat ne tosissaan ja niillä on iso merkitys tulevaa kesää ajatellen. Ei sinne tuosta noin vaan lähdetä, vaan huolellisesti valmistautuneina.

Alkulohkojen voittajat etenevät Imatran lopputurnaukseen 17.-18.3. Tasapisteissä ratkaisee ensimmäisenä voitettujen ottelujen määrä ottelua kohden. Lopputurnaukset välierät pelataan lauantaina ja mitaliottelut sunnuntaina.

Aiheesta lisää

Miesten Halli-SM-otteluohjelma

Joensuu-Kitee-ottelun alustavat kokoonpanot

Hallimestaruus Veikkauksen Voittajavedossa

Muokattu 4.2. klo 11.52: Lisätty Oulun Lippo Pesis lohkon A joukkueisiin.