Valitse sivu

Tuomaritoiminta tarjoaa hienon haasteen toimia pesäpallon parissa. Kehittäviä ja innostavia tehtäviä löytyy alemmilta tasoilta huipulle, takarajalta pelituomarin näköalapaikalle. Tuomaritoiminnan mahdollisuuksia tuodaan esiin Etelä-Suomen Suuressa Tuomari-illassa Espoon Otaniemessä tiistaina 27. helmikuuta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Älä epäröi, sillä uteliaisuuskin on riittävän hyvä syy saapua paikalle. Tilaisuudessa menestyneet superpesistuomarit kertovat uratarinoitaan ja kokemuksiaan. Osallistuminen ei velvoita eikä sido mihinkään. Ilmoittauduthan kuitenkin etukäteen tästä linkistä.

Illan alustajat

Miko Kotiniemi, 23, avaa tilaisuuden. Espoolainen nuori tuomari nousi aputuomaritoiminnan kautta huipulle ja nimettiin kakkostuomariksi miesten Superpesiksen loppuotteluun viime syksynä. Takana on kaksi kautta syöttötuomarina naisten Superpesiksessä ja miesten Ykköspesiksessä.

Jouni Ojala, 27. kausi miesten Superpesiksessä tulevana kesänä, on kautta aikain kokenein pesäpallon pelituomari. Ojala vihelsi 400. ottelunsa pelituomarina ja monivuotinen tuomaripari Matti Lähteenmäki 500. ottelunsa syöttötuomarina miesten Superpesiksessä Jyväskylässä 16.8.2015. Mitä huipulle nouseminen vaatii, entä siellä pysyminen kaudesta toiseen?

Patrik Lahti, 21, on pelannut urallaan poikien Superpesiksessä ja miesten suomensarjassa. Mukana matkassa on kulkenut tuomaritoiminta. Miten nuori tuomari voi päästä Superpesikseen asti aputuomariksi? Miten tuomaritoiminta tukee omaa pelaamista?

Kati Rantala on haastanut käsityksen tuomaritoiminnasta miesten maailmana ja edennyt urallaan pelituomarina miesten Superpesikseen asti. Yhä useampi tyttö ja nainen valitsee tuomaripolun. Mikä tuomaritoiminnassa vetoaa? Tarvitseeko meidän enää edes puhua erikseen naistuomareista?

Mika Henriksson on Tahko Pihkala -mitalilla palkittu pitkän linjan pesäpallo- ja superpesistuomari. Tuskin sellaista sääntökysymystä on keksitty, johon Henriksson ei osaisi vastata. Miksi tuomarin pitää osata säännöt? Kuinka paljon niitä saa tulkita?

Kalle Hietanen vihelsi viime syksynä syöttötuomarina miesten Superpesiksen loppuottelussa Vimpelin Saarikentällä. Ansioitunut superpesistuomari on ottanut laajasti vastuuta myös kouluttamisesta ja nimeämisistä. Mitä hyvältä syöttötuomarilta vaaditaan? Miten nimeäjä ja kouluttaja motivoi tuomareita, mutta pitää samalla tasapuolisen ja oikeudenmukaisen linjansa?

Aiheesta lisää

Ilmoittautuminen: Etelä-Suomen Suuri Tuomari-ilta

Tuomari-illan Facebook-tapahtuma

Video: Tuomarina superpesisottelussa

Kalle Hietanen: ”Jokainen peli on uusi haaste” (15.5.2009)

Kati Rantala ensimmäinen nainen miesten superpesisottelussa (23.5.2013)

Ojala ja Lähteenmäki viheltävät 900 ottelun kokemuksella (15.8.2015)

Tiedustelut tuomari-illasta: pptuomarithelsinki(ät)gmail.com