Valitse sivu

Pakkanen paukkuu yli 20 miinusasteessa, mutta sisällä takkatulen ääressä lämpöä riittää. Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi vastaa iloisesti puhelimeen kotonaan Haapajärvellä ja ottaa mielissään vastaan syntymäpäiväonnitteluita kahvikupillisen äärellä. – Hieman väsyttää, kun aamuyö meni olympialaisia katsoessa. Harmi, että Suomen naisten jääkiekkojoukkueelle osui turnauksen heikoin peli tähän saumaan.

Urheilumies on urheilumies. Teksti-tv, tilastot, tulospalvelu, tv-tuotannot, urheiluhistoria sekä urheilun seuraaminen ja analysointi ovat Arto Ojaniemen intohimo.

Laji kuin laji kelpaa. Yksi on silti ylitse muiden, sillä pesäpallolle Ojaniemi on antanut paljon ja saanut siltä vähintään yhtä paljon takaisin. Pelaajauran alkutahdit lyötiin kasvattajaseurassa Karvian Kirissä, mutta tie vei Helsinkiin jo 15-vuotiaana.

– Katsoin tilastoista, että pelasit pesistä silloin kaikissa Helsingin seuroissa, Helsinki-Pesiksessä, Herttoniemen Urheilijoissa, Katajanokan Haukoissa, Puna-Mustissa ja Roihussa. Vastaavaan ei varmaan moni ole pystynyt, pohtii Pesäpalloliiton puheenjohtaja Ossi Savolainen.

– Pitää paikkansa, pelaajauran viisi viimeistä vuotta vierähtivät kaikki eri seuroissa. Puna-Mustia edustin useamman vuoden eli sieltä on eniten muistoja. 11 vuotta pelasin ja kahdeksan vuotta toimin jatkoksi tuomarina, Ojaniemi vastaa.

Tarinoita riittäisi tukuttain kerrottavaksi. Ojaniemi ei edes yritä lähteä nostamaan yksittäisiä hetkiä ylitse muiden, vaan lausuu vuolaat kiitoksensa koko pesäpalloyhteisölle.

– Yhtä yksittäistä asiaa on vaikeaa nimetä, päällimmäisenä on kokonaisuus. Pesäpallon parissa on ollut hienoa toimia eri aikakausina eri rooleissa – on saanut tehdä sitä, mitä rakastaa. Välillä se on ollut kuluttavaa ja raskasta, mutta ilman pesäpalloa olisi moni paikka jäänyt käymättä ja moni ihminen tapaamatta. Teistä kaikista ihmisistä ja kaikista kokemuksista tunnen valtavaa kiitollisuutta, Ojaniemi herkistyy.

Helmikuinen auringonvalo loistaa sisään ikkunoista. Perheen koirajäsenet Peppi ja Tina hinkuvat jo ulkoilmaan lenkille. Kaikki odottavat vaimo-Jaanaa saapuvaksi koulusta kotiin. Elämä on mallillaan.

– 30-vuotiaana ajattelin, että kaikki 60-vuotiaat ovat ihan vanhoja. Jostakin syystä näkemykseni on nyt muuttunut huomattavasti, Ojaniemi naurahtaa.

Tulevaisuudesta puhuttaessa pesäpalloa ei sovi ohittaa. Suomen kansallispeli valmistautuu 100-vuotisjuhliinsa 2022 ja uudistuu ajan mukana.

– Näen pesäpallon tilanteen erittäin hyvänä, kunhan jaksamme pitää yhdessä luomistamme periaatteista kiinni. Katson luottavaisena tulevaisuuteen, vaikka yhteiskunta onkin muuttunut ja muuttuu paljon kaiken aikaa. Eettisten kysymysten merkitys on ihan toisenlainen kuin vaikka parikymmentä vuotta sitten. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä urheilussa erityisliikunnan puoli pitää ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Huolellisuutta tarvitaan, Ojaniemi sanoo.

– Samalla pitää kuitenkin muistaa, mitä tehtävää varten Pesäpalloliitto on aikanaan perustettu. Toimintasääntöjemmekin mukaan lähtökohtana on kansallispelimme pesäpallon ja vastaavanlaisen lyömäpalloilun edistäminen. Pesäpallo on upea peli. Sen parhaaksi kannattaa tehdä töitä, Ojaniemi päättää.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi täyttää 60 vuotta tänään maanantaina 19.2.