Valitse sivu

Superpesikseen palaavan miesten edustusjoukkueen lisäksi Haminan Palloilijoille on luvassa ilonaiheita tyttö- ja naispesäpallon puolelta tulevina vuosina. Seuralla on juniorijoukkueet kaikissa ikäluokissa ja määrätietoinen työ alkaa kantaa hedelmää. Yleisö saa esimakua huippuluokan naisten pesäpallosta ensi sunnuntaina, kun Haminan Palloilijat järjestää B-tyttöjen Halli-SM-alkuturnauksen Kotkan hallissa.

Haminassa uskotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Kaudella 2016 nuori Haminan Palloilijoiden naisten suomensarjajoukkue ylsi lohkonsa loppuotteluun ja vuotta myöhemmin ykköspesiskarsintaan. Seuraava askel olisi nousu toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, mitä ympyräkaupungissa odotetaan innolla. Jo suomensarjaotteluita seurasi parhaimmillaan yli 400 katsojaa viime kaudella.

– Emme me ainakaan yhtään vähempää lähde tavoittelemaan. Ykköspesispaikka olisi meille tärkeä, kun seuralla on paljon tyttöjunioreita. Se avaisi pelaajapolun omassakin seurassa pykälää ylemmäs, seuran johtokunnan jäsen ja joukkueen pelinjohtaja Jussi Toikka painottaa.

– Tyttöpuolen juniorimääriä on saatu muutenkin nousuun Itä-Suomessa, mikä on erittäin hieno asia. Joensuun Maila nousi Ykköspesikseen ja Siilinjärven Pesis haastoi hyvin lohkon loppuottelussa. Meiltäkin jäi ainoastaan viimeinen askel ottamatta, mutta uusi mahdollisuus odottaa alkavalla kaudella, Toikka iloitsee.

Jatkoon tasaisesta lohkosta?

Vaikka sydäntalvea eletään, Kotkassa on edessä reilun viikon verran pesäpallon juhlaa. Järjestyksessään jo 26. Kotka-turnaus pelataan tulevana lauantaina ja B-tyttöjen Halli-SM-alkuturnaus sunnuntaina. Haminan Palloilijoiden Talviturnaus kerää Ruonalan halliin yhteensä 55 juniorijoukkuetta 1.-4.2.

Virallisia Halli-SM-otteluita ei ole Kotkassa juuri aiemmin pelattu. Pelinjohtaja Toikka odottaa mielenkiintoista B-tyttöjen turnausta, jossa marginaalit ovat ennakkoasetelmien perusteella pienet. Haminan vieraiksi Kotkaan matkustavat Hyvinkään Tahko, Janakkalan Jana ja Roihu Helsingistä.

– Tämä on varmasti yksi tasaisimmista lohkoista. Kaikilla on mahdollisuudet jatkoon. Nuorella joukkueella lähdemme haastamaan muita, mutta haastamaan hyvin.

– Turnaus on hyvä mittari siitä, missä menemme. Vastassa on ikäluokan kovia pelaajia, jopa viime vuoden naisten Suomen mestareita.

Järjestävällä seuralla on automaattinen osallistumisoikeus Porin lopputurnaukseen 17.-18.3., joten ainoastaan lohkovoittaja voi olla täysin varma jatkopaikastaan. Jos Pesäkarhut yltää Rauman alkuturnauksessa (3.3.) kahden parhaan joukkoon, kaikkien lohkojen kaksi parasta pääsevät jatkoon.

Hamina ylsi viime vuonna seurahistoriansa ensimmäisen kerran B-tyttöjen Halli-SM-lopputurnaukseen. Se on tavoitteena tälläkin kertaa.

– Ei se kauden tärkein asia ole, mutta ilman muuta haluaisimme Poriin. Kun lopputurnaukseen yltää, keväälle saa hyviä ja kovia pelejä. Hallipelit ovat hyvä piristysruiske talven harjoittelun keskellä, Toikka toteaa.

Otteluihin vapaa pääsy

Halli-SM-turnaus viitoittaa tietä tulevaan kesäkauteen. Haminan tyttö- ja naispesäpallossa tavoitteet on asetettu korkealle.

– Ykköspesikseen nousu ja tyttöjen Superpesiksessä ylempi jatkosarja, toteaa Toikka kuin apteekin hyllyltä.

– Toki tällä alueella on monta joukkuetta, joiden tilanne on hyvällä mallilla, kuten Lahden Mailaveikot, Kuusankosken Puhti ja Pesä Ysit Lappeenrannasta. Ykköspesikseen mahtuisi täältä hyvinkin joukkueita.

Haminan B-tyttöjoukkueesta jää kaksi pelaajaa ulos yli-ikäisinä, mutta nuoremmista ikäluokista on tulossa runsaasti uusia lahjakkuuksia.

– Lisäksi joukkue on taas vuoden vanhempi ja kokeneempi. Ulkopeli pitää saada kohdilleen ja lähteä sen jälkeen sisällä haastamaan. Varmaan se vähän yllätyksellisyyttäkin vaatii, Toikka sanoo.

Tulevasta kotiturnauksesta pelinjohtaja odottaa hienoa tapahtumaa.

– Olosuhteet ovat kunnossa. Hallissa peli on vähän nopeampaa, halli on kapeampi ja siellä ovat voimassa tietyt erityissäännöt, mutta ihan pesäpalloa siellä pelataan.

– B-tyttöjen Halli-SM-turnauksen yhteydessä järjestetään perinteinen Kotka-turnaus, joten viikonlopun osalta tehdään vahvasti lähiseurayhteistyötä. Otteluihin on vapaa pääsy ja yleisöä odotetaan sankoin joukoin paikalle. Vahvaa pesisbuumia on ollut täällä havaittavissa, kun vielä miehet nousivat Superpesikseen.

Lipottaret hakee jo neljättäistä peräkkäistä mestaruutta

B-tyttöjen Halli-SM-turnauksen avaa Oulun alkuturnaus lauantaina. Järjestävä seura Lipottaret on voittanut ikäluokan kolme edellistä Suomen mestaruutta sekä hallissa että kesäkaudella. Vastaavaan ei ole yksikään joukkue aiemmin pystynyt. Pesäkarhut Porista juhli kesäkauden mestarina kolmesti peräjälkeen 2004-2006 ja Hyvinkään Tahko 1980-1982. Hallissa Fera Raumalta voitti peräti neljä peräkkäistä mestaruutta 2011-2014.

Lipottaret saa kotiturnauksessaan vastaansa Kempeleen Kirin, Tyrnävän Tempauksen ja Vimpelin Vedon. Vain turnauksen voittaja voi olla täysin varma lopputurnauspaikastaan.

Pesäpallon 26. Kotka-turnaus pelataan Kotkan Ruonalan hallissa (Mussalontie 280, 48300 Kotka) lauantaina 27.1. ja B-tyttöjen Halli-SM-alkuturnaus sunnuntaina 28.1. Lisätietoa tapahtumaviikonlopusta on saatavissa osoitteista www.haminanpalloilijat.net ja www.kotkaninto.fi.

B-tyttöjen Halli-SM-turnaus käynnistyy alkuturnauksilla Oulussa ensi lauantaina (www.lipottaret.fi) ja Kotkassa sunnuntaina. Kaksi muuta alkuturnausta pelataan Vaasassa lauantaina 3.2. ja Raumalla lauantaina 3.3. Pesäkarhut Porista ja seitsemän parasta muista joukkueista ovat mukana Porin lopputurnauksessa 17.-18.3. Lisätietoa: www.pesis.fi/kilpailu/halli-sm/.

Miesten Halli-SM-turnaus (www.pesis.fi/superpesis/halli-sm) käynnistyy Pohjois-Karjalan paikallisottelulla Joensuun Maila vs. Kiteen Pallo -90 sunnuntaina 4.2. Naisten ensimmäinen alkuturnaus pelataan Lapualla sunnuntaina 11.2. (www.pesis.fi/superpesis/naiset/halli-sm)

Korjattu 24.1. klo 15.02: Korjattu väliotsikon sanaksi ”neljättäistä”.