Valitse sivu

Hyvinvointi urheilijan arjessa, elämänhallinta, ystävät ja yhteisöllisyys, tavoitteellinen harjoittelu, kokonaisvaltainen vastuu itsestä sekä koulunkäynnin edistyminen ovat pesäpallon yläkoululeiritystä ohjaavia periaatteita. Kolmen leirin kokonaisuus antaa 7.-9.-luokkalaisille eväitä elämään niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Yläkoululeirityksiä järjestävät Pesäpalloliiton valmennuskeskukset, jotka toimivat yhteistyössä Olympiakomitean virallisten urheiluakatemioiden kanssa.

Yläkoululeiritykseen sitoudutaan lukuvuodeksi kerrallaan, mutta halutessaan ja tavoitteet täyttäneinä urheilijoilla on mahdollisuus jatkaa mukana yhdeksänteen luokkaan asti. Yhteen vuoteen sisältyy kolme viikon mittaista leiriä Joensuussa, Kuortaneella, Tampereella (Varala) tai Sotkamossa (Vuokatti). Pesäpallon yläkoululeiritys on osa Suuntana Superpesis -pelaajapolkua, josta on jatkumo urheilu-uralla eteenpäin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

– Tämä on ollut huikea tukitoimi nuorille, olemme heistä tosi ylpeitä. Omatoimisuus on lisääntynyt. Nopean tutustumisvaiheen jälkeen porukan kesken on syntynyt loistava yhteishenki, moni odottaa aina innolla seuraavaa leiriä ja kavereiden tapaamista. Osa urheilijoista matkusti toiselta puolelta Suomea, kuten Porista ja Ylivieskasta asti tänne Joensuuhun, Joensuun Mailan urheilutoimenjohtaja Petri Pennanen kertoo.

– Nuoret ovat kehittyneet huimasti tänä aikana. Huomaa, että he ovat motivoituneita ja tehneet paljon harjoittelun eteen myös omissa seuroissaan.

Pesäpallon yläkoululeiritys järjestetään Olympiakomitean määrittelemän leiritysmallin mukaisesti lajiliiton, seuran, urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen yhteistyönä.

Maailman parhaat pelaajat kouluttamassa

Joensuu tuli tälle lukuvuodelle uutena valmennuskeskuksena mukaan yläkoululeirityksen järjestäjäksi. Pennasen mukaan kokemukset ovat olleet erityisen positiivisia.

– Suunnitelmia oli jo aiemmin olemassa ja valmistauduimme hyvin tulevaan. Mietimme tarkasti nimenomaan tälle ikäluokalle sopivia sisältöjä sekä oheisharjoittelua.

– Seiskaluokkaisilla on takana kaksi leiriviikkoa, samoin 8.-9.-luokkalaisilla, jotka kokoontuivat viime viikolla toisen leirityksen merkeissä. Sisällöt ovat toimineet ja käytännön asiat ovat menneet nappiin. Tosi hyvä mieli on itsellä tästä kokonaisuudesta.

Joensuun yläkoululeirityksen vastuuvalmentajina toimivat Pennasen lisäksi Laura Jehkonen ja Antti Väistö. Asiantuntevien kouluttajien ohella seuran tähtipelaajat ovat vierailleet harjoituksissa motivoimassa ja innostamassa nuoria.

– Tältäkin osin meillä on ollut hyvä tilanne. Hankkeessa ovat eläneet mukana kokeneemmatkin pelaajat ja innostaneet nuoria. Kun on kysynyt ”tuutko edustamaan”, ei ole pitkään tarvinnut odottaa vastausta. Nämä ovat mieluisia hommia pelaajille, Pennanen iloitsee.

– Juha Puhtimäki on käynyt opettamassa kumuralyöntiä, Lauri Kivinen vaihtolyöntipeliä ja tuleva matematiikan opettaja Iiro Kuosa etukenttäpelaamista. Täällä opiskelevat Pesäkarhujen Susanne Ojaniemi ja Milla Jakonen vierailivat samoin nuorten luona. Perus-valmentajakaartin lisäksi superpesispelaajat ovat tuoneet tärkeän motivoivan lisän leirityksiin, Pennanen kiittelee.

Elämänhallinta kunnossa

Yläkoululeirityksessä opitaan urheilijan arkea vapauksineen ja vastuineen. Hommat on hoidettava kunnialla niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Koulunkäynti ei saa kärsiä harjoittelusta.

– Tämä puoli on sujunut tosi mutkattomasti. Viikko on päätetty leirin huipentavaan peliosioon, eikä siihen ole ollut asiaa, jos koulun velvoitteita ei ole hoidettu, Pennanen kertoo yhdessä nuorten kanssa tehdystä linjauksesta.

– Aikaa on pyritty käyttämään tehokkaasti ja hoitamaan velvoitteet kunnolla. Muutamassa tunnissakin pystyy tekemään paljon, jos aikataulut on suunniteltu hyvin. Tosi keskittyneesti nuoret ovat paneutuneet tekemiseen niin urheilijoina kuin koululaisina. Sen suhteen ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa, Pennanen kiittelee.

Aikataulujen suunnittelua helpottavat lyhyet välimatkat. Joensuussa laadukkaat suorituspaikat, ruokailut ja majoitus muodostavat kompaktin kokonaisuuden kävelyetäisyydellä toisistaan.

– Suorituspaikat ovat olleet monille motivoiva tekijä. Nurmi vihertää talven keskellä ja pelipaikkakohtaisiin harjoituksiin haetaan sopivat kentät. Itä-Suomen Liikuntaopistolta löytyvät asialliset tilat kehonhallintaan. Jos kotipaikkakunnalla pääsee ainoastaan koulun saliin, täällä liikuntapaikat ovat ensiluokkaiset. Joensuun kaupunki profiloituu upeasti urheilukaupunkina, Pennanen kehuu.

– Majoitusta varten meillä on älyttömän kiva, pieni ja intiimi hostelli. Kaikki nuoret ovat yhdessä kerroksessa, yhdessä yksikössä on kaksi kahden hengen huonetta. Sosiaalinen puoli hoituu samalla ja kaverisuhteita on muodostunut. Leiriläisten keskuudessa vallitsee erittäin hyvä yhteishenki, nuoret viihtyvät täällä, Pennanen iloitsee.

Joensuun yläkoululeiritys huipentuu kolmansiin leirityksiin viikoilla 12 (7.-luokkalaiset) ja 13 (8.-9.-luokkalaiset). Leiriläisiä odottavat pesiskesä sarjapeleineen ja leireineen. Yhä useampi tietää kuitenkin jo nyt, mitä syksy tuo tullessaan. Pesäpallon yläkoululeiritys saa jatkoa lukuvuonna 2018-2019. Seuraa uutisointia ja tule mukaan, hakuohjeet julkaistaan kesällä!

Aiheesta lisää

Tunnelmia yläkoululeirityksen toiselta viikolta Joensuun Mailan sivuilla

Video: Nuorisopäällikkö Antti Väistön mietteitä leirityksestä

Laura Jehkonen ja Henri Litmanen kertovat käytännön tekemisestä

Yläkoululeiritys: Mistä on kyse?