Valitse sivu

Ikäkriisillä voi olla monenlaisia seurauksia. 40 vuotta täyttäneen Sannika Michelssonin kohdalla vallan saivat nuoruuden haaveet, jotka eivät vielä olleet toteutuneet. – Kuuntelin Bruce Springsteenin ’Glory Daysiä’ ja aloin miettiä unelmiani. Jos en niitä nyt toteuttaisi, ne jäisivät tekemättä ikiajoiksi, Michelsson sanoo.

’Glory days well they’ll pass you by. Glory days in the wink of a young girl’s eye.’ Springsteen (YouTube-video) laulaa nuoruuden tarunhohtoisista päivistä, jotka humahtavat silmiemme ohi kuin huomaamatta.

Michelsson ei luovuttanut, vaan tarttui viimeiseen oljenkorteensa. Ensimmäinen rasti löytyi Jukolan viestistä ja suunnistusjoukkueesta. Nyt merkki on päällä kohti suurta unelmaa. ”SuperSannika” haluaa nimensä virallisen superpesisottelun pöytäkirjaan.

– Koko nuoruusikäni unelmoin pelaamisesta Superpesiksessä, mutta sellaista tilaisuutta ei ole tähän mennessä tullut. Nyt lähden vielä kerran aidosti tavoittelemaan paikkaa superpesisjoukkueesta. Se pitää pelillisesti ansaita eli joko projekti onnistuu tai epäonnistuu. Eipähän ainakaan tarvitse jälkeenpäin spekuloida, miten olisi käynyt. Lähikuukausina se nähdään, Michelsson sanoo.

Kasvattajaseuran paidassa kohti Superpesistä

Suunnistusta Michelsson ei ollut koskaan elämässään harrastanut, mutta pesäpallo on sitäkin tutumpi laji. 12-vuotias lappeenrantalaistyttö löysi aikoinaan tiensä Pesä Ysien harjoituksiin, ja kansallispeli vei mukanaan.

– Pesä Yseillä oli silloin ykköspesisjoukkue, joka nousi yhdeksi kaudeksi Superpesikseen, kun olin 16-vuotias. Korkeimmaksi saavutuksekseni jäi pelaaminen Kuusankosken Puhdin ykköspesisjoukkueessa. Kaudella 1994 sain kutsun B-tyttöjen Itä-Länsi-otteluun Loimaalle.

Lukion jälkeen opinnot veivät Michelssonin Turkuun. Pesäpalloharrastus sai aluksi jatkoa, mutta kaiken kiireen keskellä pesäpallo vain ”tippui pois” kalenterista.

– Sitten lähdin Suomesta ja asuin reilut kahdeksan vuotta Hollannissa. Pesäpallo ei silti unohtunut, vaan hakeuduin heti joukkueeseen palattuani takaisin Suomeen ja muutettuani Helsinkiin. Lasten saaminen aiheutti pari välivuotta, mutta muuten olen pelannut viimeiset kymmenen vuotta Puna-Mustissa suomensarjaa ja maakuntasarjaa, Michelsson kertoo.

– Yhden vuoden kävin Vihdissä ja nousimme Ykköspesikseen. Opinnoilta ei kuitenkaan jäänyt riittävästi aikaa pelaamiselle.

Jälleen kerran Michelsson pääsi lähelle suurta unelmaansa, yhden sarjatason päähän Superpesiksestä. Nyt viimeistä mahdollisuutta lähdetään muuttamaan todellisuudeksi hienoimmalla mahdollisella tavalla, kasvattajaseuran paidassa Pesä Yseissä. Lähtötaso ei ole nollapiste, mutta töitä on runsaasti tehtävänä.

– Lähtötasoltani olen sellainen ok suomensarjapelaaja ja kovalla harjoittelulla ykköspesispelaaja, Michelsson arvioi.

– Pitää tietysti ajatella, että tavoite on realistista saavuttaa. Sain syksyllä valmennusjohdolta omatoimisen harjoitusohjelman, jota piti noudattaa. Tuli olo, etten ainakaan pilaisi muiden treeniä. Ensimmäisen leirin testien perusteella en sentään ole toivottoman kaukana, vaikka fyysisellä puolella on hirveästi tekemistä. Onhan tämä sellainen ’make it or break it’ -tilanne, nyt tai ei koskaan, Michelsson miettii.

Harjoitusten pääpaino on ollut lyöntipuolella.

– Ulkopeliä en kuitenkaan jätä pois – myöskään siksi, että pidän siitä, Michelsson sanoo.

Mielenkiintoinen kokemus koko joukkueelle

Nuorempikin saattaisi hätkähtää kuullessaan Sannika Michelssonin neljänkympin villityksestä. Superpesis-unelman lisäksi opintovapaan ohjelmaan kuuluvat pro gradu -työn kirjoittaminen ja tavoite valmistumisesta. Samaan aikaan pitäisi olla hyvä äiti ja puoliso. Koko projektin lähtölaukauksen mahdollisti toimittajana Ylen Radio Suomessa työskentelevän Michelssonin saama myönteinen suhtautuminen työnantajan puolelta.

– Otin Panu Pokkiseen (Yle Urheilun päällikkö) yhteyttä ja esitin ideani. Panu innostui siitä, mutta ehdotti kääntymistä sisäänostojen puoleen. Projektille näytettiin vihreää valoa.

– Sitä ennen olin keskustellut ja neuvotellut asiasta mieheni kanssa. Hän sai peruuttaa kaikki omat biitsi-treeninsä vuodeksi. Suunnitelmat ovat vaatineet perheeltäkin vahvaa hyväksyntää ja sitoutumista.

Michelsson kiittelee erityisen paljon joukkueen myönteistä suhtautumista projektiin.

– Tein tietysti kaikille heti aluksi selväksi, etten ole viemässä kenenkään pelipaikkaa millään villillä kortilla. Tässä ei olla lunastamassa lupauksia keinolla millä hyvänsä, vaan katsotaan, pystytäänkö unelmastani vielä tekemään totta. Koen olevani osa joukkuetta, kuten kaikki muutkin pelaajat. Samalla tavalla olen kantanut korteni kekoon ja kävin myymässä uuden vuoden raketteja seuran pisteellä.

– Kameroiden läsnäolo oli varmasti joukkueelle uutta ja jännittävää, kuten se varmasti olisi kaikille tuon ikäisille. Ensimmäinen tapaaminen joukkueen kanssa piti kuitenkin ehdottomasti saada kuvattua.

Toisinkinpäin kokemus oli uusi.

– Itseäni jännitti alkuun ikäero. Joukkueessa taitaa olla tasan yksi pelaaja, Pietilän Inka, joka ei voisi ikänsä puolesta olla minun lapseni. Samoin snapchattailu on aiheuttanut harmaita hiuksia. Sitä en osaa kovin hyvin, mutta koko ajan opin lisää, Michelsson nauraa.

– Joukkue on tosi urheilullinen ja päämäärätietoinen. Rinki on iso ja mukana on paljon nuoria. Oma sopimukseni on try out -henkinen. Mukavasti olen päässyt osaksi joukkuetta ja toistaiseksi paikatkin ovat kestäneet hyvin.

Ylen kanavilla kohti Fuengirolaa

Sannika Michelssonin haaste on kova. Perhe-elämän sekä gradun kirjoittamisen ohella päämääränä on nousta vielä 40 vuoden ikäisenä huippu-urheilijaksi. Tavoitteiden onnistumista ja matkaa niihin yltämiseksi pääsee säännöllisesti seuraamaan SuperSannikan Instagram-tilillä.

Tämän viikon perjantaina Michelsson on vieraana Ylen Aamu-tv:ssä.

Yle Areenassa alkaa puolestaan helmikuun puolivälissä Sannikan Supervuoro -nimellä kulkeva sarja, jossa nähdään takautuvasti viime syksystä lähtien kuvattua materiaalia lyhyinä klippeinä. SuperSannikan koko projektin kruunaa tunnin mittainen dokumentti myöhemmin keväällä.

Ensimmäinen mahdollisuus superpesisdebyyttiin tarjoutuu jo huhtikuussa. Pesä Ysien kausi alkaa erikoisottelulla Lapuan Virkiää vastaan Espanjan Fuengirolassa lauantaina 21.4.

Aiheesta lisää

SuperSannika Instagramissa

Sannika Michelsson Pesä Ysien haastattelussa