Valitse sivu

Liikunnan tasa-arvotyön piikkarit-palkintoja jaettiin Helsingissä perjantaina. Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistui Naisjärjestöjen keskusliiton koordinoimaan itsenäisyyden juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen kannustamalla organisaatioita tekemään tekoja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa.

Sinivalkoiset Piikkarit -pääpalkinnon vastaanotti Yle, joka toteutti laajan kartoituksen urheilun sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta sisällöissään. Tulosten pohjalta Yle rakentaa suunnitelman toimenpiteistä tasa-arvon parantamiseksi urheilujournalismissa. Tunnustuspalkinnot myönnettiin Suomen Palloliitolle Naiset Jalkapallojohtajina -teosta ja jyväskyläläisen liikuntaseura Jigotain judojaokselle ”Judo on tyttöjen juttu” -hankkeesta.

Erityisenä painopisteenä oli sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen liikunnan ja urheilun johtamisessa ja valmennuksessa.

Palkintoraati, Suomen Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -hankkeen ohjausryhmä, kiittelee Ylen omaa havahtumista sukupuolten tasa-arvon edistämiseen nyt Suomi 100 -juhlavuonna sekä oman perustoiminnan laaja-alaiseen muuttamiseen tasa-arvoisemmaksi.

– Kun katsoin tuota 20 esityksen listaa, siellä oli tosi hienoja hankkeita. Yllättynyt ja iloinen olen siitä, että niinkin moni tasa-arvoteoista on urheilua ja liikuntaa. Luulen, että nyt eletään jonkinlaista murroskohtaa. Myös liikunnassa ja urheilussa, joka on keskimäärin ollut aika miesten touhua monessa lajissa pitkään, aletaan ymmärtää naisten ja tyttöjen arvo, Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen sanoi.

– Urheilun suurin kasvun mahdollisuus on naisissa ja tytöissä. Roolista kasvetaan toiseen. Pelaajista tulee valmentajia ja valmentajista johtajia, Palonen totesi.

Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto. Niistä päätti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

– Onnittelen kaikkia palkittuja. On tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus liikunnan harrastamiseen esimerkiksi sukupuolesta tai varallisuudesta riippumatta, ministeri Terho sanoi.

Superpesis suosituin naisten palloilusarja

Tasa-arvo kaikilla tasoilla on pesäpalloyhteisön arvopohjan kivijalka. Tänäkin vuonna Superpesis oli yleisömäärillä mitaten selvästi Suomen suosituin naisten palloilusarja ja loppuottelusarjaa seurasi keskimäärin reilusti yli 100 000 tv-katsojaa.

Pesäpalloliitto sai Piikkarit-palkinnon 2008 ja Pesäkarhut Porista tunnustuspalkinnon 2010. Valmentaa kuin nainen -hanke, jossa pesäpallo on mukana, vastaanotti palkinnon vuosi sitten.

Tänä vuonna Pesäpalloliitto osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen teemalla naisten osallistumisen vahvistaminen pesäpallon tuomaritoiminnassa.

Aiheesta lisää

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

Sinivalkoiset Piikkarit -palkinto Ylelle

Ylen Joose Palonen: Miten Yle kehtaa kertoa naisen eurosta urheilussa?

Pesäpallo 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa

Nais- ja tyttöpesäpallosta tuttu Pesäkarhut suurin lisenssiseura