Valitse sivu

Miesten pesispörssin ykkösnimi, kolminkertainen vuoden pesäpalloilija ja 13-kertainen vuoden lukkari, Nelosen Supertähdet-ohjelmasta tuttu Toni Kohonen tehtailee ennätyksiä toisensa perään.

Viime kesänä Kohonen rikkoi Superpesis-urallaan 3000 kärkilyönnin rajapyykin, kautta aikain toisena pelaajana ja nousi Pasi Pirisen ohi tilastoykköseksi lukemalla 3045. Vastaava tapahtui ottelutilastossa kaudella 2015. Sotkamon Jymyä nykyään edustava Kiteen Pallo -90:n kasvatti on pelannut urallaan jo 688 superpesisottelua.

Muissakin tilastoissa sijoitukset ovat kärkipäässä. Jopa etenijäpuolella Kohonen yltää 495 tuodullaan sijalle 13, vain 28 juoksun päähän kärkikymmeniköstä. Välissä on uransa lopettaneita pelaajia, mutta Kohosen kannoilla sijoitustaan parantelee Koskenkorvan Urheilijoiden Antti Kuusisto, 485 tuotua.

Lyöjätilastossa Kohonen on kahdeksantena (47+751=798) ja tehotilastossa toisena (798+495=1293). Ykköspaikan on molempien osalta vallannut Sami Joukainen. Viime kaudella sekä Kohonen että Joukainen nakuttivat 56 tehopistettä.

Aikansa superpelaaja Kari Kuusiniemi voitti urallaan etenijäkuninkuuden (1980-82, 1984, 1986), kärkilyöntitilaston (1988), lyöjäkuninkuuden (1992) ja tehotilaston (1985, 1991-92).

Viisi pesispörssin TOP10-pelaajaa

Vaikka Sotkamon Jymyn Jani Komulainen vaihtaa pelaajasta pelinjohtajaksi, miesten Superpesiksessä nähdään ensi kaudella viisi pesispörssin kärkikymmenikön pelaajaa.

Ylivoimaisen Kohosen (3286,3) takana Vimpelin Vedon Sami Haapakoski (2608) tavoittelee jopa kakkospaikkaa tilastossa. Kymmenen kärkeen yltävät lisäksi Vimpelin Henri Puputti (2524), Sotkamon Roope Korhonen (2395) ja Kouvolan Pallonlyöjien Juha Korhonen (2335,7).

Muissakin tilastoissa eletään historiallisia aikoja. Mikäli kaikkien aikojen etenijäkuningas Haapakoski (889) päättää jatkaa uraansa myös kaudella 2019, tähtäimessä on jo uskomattomalta kuulostava 1000 tuodun juoksun haamuraja. Seurakaveri Puputti (628) ottanee tilastossa kakkospaikan ensi kesänä.

Lyöjätilastossa Imatran Pallo-Veikkoihin siirtynyt Jere Dahlström hätyyttelee jo Sami Joukaisen ykköstilaa. Sotkamon Roope Korhonen rikkonee kautta aikain neljäntenä pelaajana 1000 lyödyn juoksun rajapyykin. Haastajat ovat vahvasti kärjen kintereillä, sillä Seinäjoen JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää (30+633=663) ja Joensuun Mailan Juha Niemi (41+779=820) ovat takoneet ennätystahtiin juoksuja.

Kunnaritilastossa Vimpelin Puputti kärkkyy Kouvolan Juha Korhosen ykköspaikkaa vain kahden jokipallon päässä.

Susanna Puisto lyöjätilaston TOP20:een

Naisten Superpesiksessä on eletty viime vuosina sukupolvenvaihdosta. Siitä huolimatta porilaisen Pesäkarhujen Susanna Puisto ylitti viime kaudella 400 lyödyn rajapyykin ja Lapuan Virkiän Emmi Viitala noussee ensi vuonna heti alkukesästä kautta aikain etenijätilaston kärkikymmenikköön.

Lisääkin on luvassa. Esimerkiksi Lapuan Janette Lepistö on takonut neljän pääsarjakautensa aikana hurjat tehot, 17+282 lyötyä.

Naisten pesispörssissä nykypelaajien ykkönen on Viitala, 1528,7 pistettä oikeuttavat sijaan 26.

Miesten ja naisten Superpesiksen tilastointi käsittää ainoastaan runkosarjan ottelut. Pudotuspeleistä pidetään erillistä tilastointia.

Aiheesta lisää

Miesten ja naisten pesispörssin vähintään neljän tähden pelaajat

Miesten Superpesiksen kautta aikain -tilastoja

Naisten Superpesiksen kautta aikain -tilastoja

Toni Kohoselle 21. Itä-Länsi-ottelu Imatralla (heinäkuu 2017)