Valitse sivu

Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta huomenna keskiviikkona. Juhlavuosi on nostanut maamme näyttävästi esiin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Oman näkyvän panoksensa Suomi 100 -juhlallisuuksiin on tuonut pesäpallo, jonka tarinaa nykymuotoisena kansallispelinämme on kirjoitettu jo 95 vuoden ajan.

Juhlavuoden ohjelma alkoi jo ennen pesäpallon kesäkauden alkua huhtikuussa. Miesten Superpesistä pelattiin historiallisesti Suomen rajojen ulkopuolella, Espanjan Fuengirolassa sekä yhdessä naisten huippuottelun kanssa Finnish Baseball Goes Stockholm -tapahtumassa Tukholmassa.

Suomen juhlavuonna pelattiin aktiivisesti harrastepesistä. Stadi-pesiksessä opiskelijat ja yritykset haastoivat toisensa Käpylän liikuntapuistossa Helsingissä järjestetyssä tapahtumassa.

Valtakunnallisilla pesäpalloleireillä tehtiin kaikkien aikojen ennätys. Haminan Naperoleirille, Sotkamon Tenavaleirille, Turun Suurleirille ja Oulun Nuorisoleirille osallistui yhteensä 398 joukkuetta. Osana Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa järjestettiin myös Etenee-leiri Seinäjoella ja alueleiri Lahdessa.

Turun tapahtumaviikolla kohtasivat D-ikäiset junioripesäpalloilijat ja World Cup -turnauksen kansainväliset osallistujat. Yhteisiä avajaisia vietettiin Kupittaan pesäpallostadionilla Suomi 100 -hengessä teemalla yhdessä. Uusina maina debytoivat World Cup -turnauksessa Intia ja Yhdysvallat.

Itä-Länsi-tapahtuma kokosi pesäpalloyhteisön Imatralle 28 vuoden tauon jälkeen. Miesten ottelussa historian iäkkäin arvo-ottelija Toni Kohonen palkittiin kentän parhaana ja nuorin arvo-ottelija Perttu Ruuska, 16, Lännen ykkösenä. Itä-Länsi oli jälleen kauden katsotuin naisten ottelu keräten lehtereille 3171 silmäparia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurasi Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvaa tapahtumaa paikan päällä Ukonniemen stadionilla sunnuntaina.

100-vuotiaan Suomen perinteitä ja osaamista monipuolisesti esitellyt vuosi huipentuu itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Pesäpallo on huomioitu vahvasti Presidentinlinnassa tasavallan presidentin juhlavastaanotolla, jonne ovat saaneet kutsun vuoden naispesäpalloilija Susanne Ojaniemi, vuoden miespesäpalloilija Henri Puputti, kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen sekä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.

Pesäpalloilija, viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt, 95, on valitettavasti joutunut kieltäytymään tasavallan presidentin kutsusta.

– Hän (Gerdt) ei halunnut tulla pyörätuolilla, vaan seistä omilla jaloillaan niin kuin Suomikin on seissyt, kertoi Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri Pekka Kouri Ilta-Sanomille.

Pesäpalloliitto toivottaa kaikille iloista itsenäisyyspäivää!

Aiheesta lisää

Suomi 100 vuotta

Tuomas Gerdt ISTV:n haastattelussa viime kesänä

Video: Sauli Niinistö ja Toni Kohonen juttusilla Itä-Lännessä

Video: Naperoleiriläisten mietteitä Haminan leiriltä

Pesäpallon World Cup -turnaus pelattiin Turussa