Valitse sivu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo kuluttajakäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta. Tukesin tulkinnan mukaan kaikki kypärät, mukaan lukien urheilussa käytettävät, ovat ryhmän kaksi henkilönsuojaimia, jotka tulee EY-tyyppitarkastaa ennen markkinoille saattamista. Euroopan talousalueella toimivan edustajan tulee laatia EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja kiinnittää suojaimeen CE-merkintä.

Kaudesta 2018 lähtien pesäpallon kilpailutoiminnassa ovat sallittuja ainoastaan CE-merkinnällä varustetut päänsuojukset. Tukes julkaisi uutisen henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista 22.7.2014. Pesäpallon päänsuojusten osalta turvallisuusasiat oli testien perusteella hoidettu pääosin moitteettomasti, mutta toimenpiteisiin tuli ryhtyä CE-merkintöjen osalta. Niille annettu siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Päänsuojusten asianmukaisuutta ovat selvittäneet yhteistyössä Pesäpalloliitto, pesäpallon päänsuojainten valmistajat sekä Työterveyslaitos testien toteuttajana.

Kilpailupäällikkö Jari Malinen, siis vain CE-merkityt kypärät käyvät ensi kaudella?

– Juuri näin. Kypärät, joissa ei CE-merkintää ole, alkavat muutenkin olla käyttöikänsä lopussa. Nyt on hyvä aika vaihtaa itselle asianmukainen päänsuojus, jos tarvetta on.

Keväällä julkaistaan vielä lista pelikauden 2018 virallisista välineistä. Esimerkiksi juniorikypärät eivät välttämättä ole sallittuja naisten tai miesten pallolla pelattavissa otteluissa.

Miksi asiaan on lähdetty kiinnittämään huomiota?

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on edellyttänyt Pesäpalloliittoa sekä päänsuojusten valmistajia ryhtymään tarvittaviin toimiin CE-merkinnän saamiseksi kypäriin. Testit ja tyyppitarkastukset on toteuttanut Työterveyslaitos.

Päävammat ovat herättäneet yleisesti keskustelua urheiluväen piirissä jo pitkään. Etusijalla on aina pelaajien turvallisuus.

Mitä tehdään, jos ottelu on alkamassa ja pelaajalla ei ole CE-merkinnällä varustettua päänsuojusta?

– Ilman CE-merkittyä kypärää ei ole lupaa pelata. Myöskään kypärän käyttöikä ei saa olla umpeutunut. Pelisääntöjen mukaisesti ”päänsuojuksen käyttöpakon laiminlyönnistä tuomitaan ulkopelaajalle huomautus ja toistuessa varoitus. Sisäpelaajan rikkoessa käyttöpakkoa tuomitaan laiminlyönnistä tekninen palo.”

Miesten, naisten ja A-C-junioreiden otteluissa lukkarin ja koppareiden ei tarvitse käyttää päänsuojusta.

Miten pääsuojuksiin saa CE-merkinnän?

– Kaikissa uusissa virallisissa pesäpallokypärissä on CE-merkintä. Muunlaisia päänsuojuksia ei pidä hankkia.

CE-merkinnän väärentämisestä voi saada ainakin sakkotuomion. Kuluttajan kohdalla esimerkiksi vakuutusyhtiö edellyttää lajin pelisääntöjen noudattamista.

Aiheesta lisää

Päänsuojusten Q&A, osa 1

Lisätietoa CE-merkinnästä Tukesin sivuilta

Jari Malinen
Vt. kilpailupäällikkö
jari.malinen(ät)pesis.fi
046 878 2211