Valitse sivu

Ei ole ihan sama, miten pesäpallon nuorimmissa juniori-ikäluokissa lapsia peluutetaan. Pesäpalloliiton seurakehittäjien johdolla kerättiin faktaa kesän leireiltä ja löydettiin arvokkaita huomioita erityisesti ulkopelistä. Pienpesis lisää aktiivisuutta kaikille ja takaa koppareille jopa eniten lyöntejä.

Naperopesis- ja pienpesissääntöjen mukaan lyöntijärjestys arvotaan ja ulkopelipaikkoja kierrätetään. Kerätyn materiaalin mukaan pelinjohtajat noudattavat peluuttamista ”kohtuullisen hyvin”.

– Nuoremmissa ikäluokissa on tärkeää oppia lukemaan harjoitustilanteissa erilaisia lyöntejä, vaikkei juuri kyseisessä ikäluokassa lyöntejä kaikille tulisi, seurakehittäjät Perttu Hautala ja Juha Kuoppala muistuttavat.

Johdanto

Kuluneena kesänä seurakehittäjien johdolla tilastoitiin eri-ikäisten pelejä, lähinnä valtakunnallisilla leireillä. Pelien tilastoinnin tavoite oli selvittää peleissä tapahtuvaa aktiivisuutta – lähinnä ulkopelin suhteen. Ennakko-oletuksena oli, että jokaiselle ulkopelipaikalle ei siunaannu otteluissa keskimäärin läheskään yhtä paljon lyöntejä. Jotta tämä ei olisi jäänyt ns. ”musta tuntuu” -asteelle, tilastoituja pelejä kertyi seuraavasti:

Pienpesis: 28 joukkuetta
G-juniorit: 24 joukkuetta
F-tytöt: 4 joukkuetta
F-pojat: 32 joukkuetta
E-tytöt: 12 joukkuetta, joista kuusi kilpa- ja kuusi pelisarjan joukkuetta
E-pojat: 34 joukkuetta, joista 18 kilpa- ja 16 pelisarjan joukkuetta
D-tytöt: 6 joukkuetta, joista neljä kilpa- ja kaksi pelisarjan joukkuetta
D-pojat: 25 joukkuetta, joista 22 kilpa- ja kolme pelisarjan joukkuetta
C-tytöt: 20 kilpasarjan joukkuetta
C-pojat: 16 kilpasarjan joukkuetta

Tilastointitapa

Yhteensä tilastoituja pelejä kertyi siis 201 joukkueen osalta. Lisäksi kukin seurakehittäjä valitsi naperoleiriltä 1-5 joukkuetta, ja seurasi, kuinka pelipaikkoja kierrätetään pelistä toiseen.

Tilastointitavat: Ulkopelin aktiivisuutta ja lyöntimääriä tilastoitiin kahdella eri kaavakkeella. Peli jaettiin siis tilanteittain, lyöjittäin sekä ulkopelisektoreittain, kuten oheinen kuva osoittaa. Jokainen pelissä lyöty lyönti piirrettiin siis 1-, 2- tai 3-sektorille. Etukenttä ja linja jaettiin vielä leveyssuunnassa kolmeen ja takakenttä kahteen sektoriin. Toisessa tilastointipohjassa laskettiin vielä eri ulkopelipaikkojen suorituksia otteluissa.

Ohessa on kuvattu esimerkkitapauksena E-poikien kilpasarjan koonti. Joukkuetta kohti kokonaislyöntimäärät ottelua kohti vaihtelevat 21 ja 99 välillä. Kilpasarjassa takakenttälyöntejä tulee jo 17 (pelisarjassa 7). Huteja lyödään kilpasarjassa noin viisi ottelua kohti, pelisarjassa 14. Kilpasarjassa jokerit pääsevät lyömään yhteensä noin viisi lyöntiä peliä kohti, pelisarjassa 13,5 lyöntiä. Kilpasarjassa jokerien rooli on siis erittäin pieni.

Tilastojen tulkintaa

  1. Pienpesis lisää aktiivisuutta kaikille (koppareille tulee eniten lyöntejä) vrt. yhdeksän ulkopelaajan kentässä vain muutamia
  2. Pelipaikkoja kierrätetään kohtuullisen hyvin.
  3. Takakenttälyöntien osuus kasvaa iän myötä niin, että C-junioreissa tulee jo eniten lyöntejä taakse
  4. E-juniori-iässä tulee vielä huteja paljon
  5. E-junioreissa tulee vielä keskikentän lyöntejä paljon
  6. Nuoremmissa ikäluokissa lyönnit eivät jakaudu tasaisesti 3-puolen, keskikentän ja 2-puolen välillä
  7. Numeroiden arpominen on hyvä keino saada kaikille sisäpelivastuuta
  8. Jos numeroita ei arvota, jokeripelaajien rooli on hyvin pieni (lyöntimäärät todella vähäisiä)

Johtopäätökset

  1. Pienpesis on oiva ja kokonaisvaltaisesti kehittävä pelimuoto nuoremmissa ikäluokissaPienpesiksen kautta sekä ulko- että sisäpelaajien aktiivisuus lisääntyy
  2. Lyöntijärjestyksen arpominen tukee kaikkien pelaajien kehittymistäNäin saadaan kaikille tasaisemmin lyöntisuorituksia
  3. Usean pelipaikan kierrätys toimii ainakin E-junioreihin saakkaKannattaa peluuttaa pelaajia edessä, linjassa ja kopparina ja 3-puolella, keskellä ja 2-puolella.
  4. Onko lyönnin opettaminen ja suuntaaminen saanut liian pienen painoarvon?Vielä e-juniori-iässä huteja tulee paljon: osataanko lyöntiä ja lyönnin suuntaamista opettaa riittävän hyvin?
  5. Nuoremmissa ikäluokissa tärkeää oppia lukemaan harjoitustilanteissa erilaisia lyöntejä, vaikkei juuri kyseisessä ikäluokassa lyöntejä kaikille tulisiKopparit eivät pääse peleissä suorittamaan kovinkaan paljon – lyöntejä tulee niin vähän.

Aiheesta lisää

Video: Isosti iloa Pienpesiksestä!

Lisätietoa Pienpesiksestä

Perttu Hautala
040 562 4846
perttu.hautala(ät)pesis.fi

Juha Kuoppala
040 055 2248
juha.kuoppala(ät)pesis.fi